Wie wat bewaart, die heeft wat. Of ja, zo was het vroeger (maar vroeger was natuurlijk alles beter). Anno 2016 is het een minder groot feest om je geld opzij te zetten, aangezien de spaarrente steeds lager wordt en deze zelfs negatief dreigt te worden. Dat zou dus betekenen dat wanneer je als brave burger netjes wat geld spaart, je hierover rente zou moeten betalen in plaats van rente over ontvangen. Ontzettend krom. Toch spaart volgens het Nibud 89 procent van de jongeren. Best veel dus!
Ondanks dat de spaarrente de afgelopen jaren flink daalt is het dan ook heel slim om zo vroeg mogelijk te beginnen met sparen. Voor de rente hoef je het niet meer te doen, maar wat geld achter de hand hebben is natuurlijk wel hartstikke handig. Denk er trouwens goed over na of je een ‘normale’ spaarrekening opent, of eentje waar je pas over een aantal jaar bij kan. Op de laatste krijg je namelijk meer rente, maar daar kun je dus niet bij wanneer je het morgen ineens heel hard nodig hebt! Waarom het handig is om zo vroeg mogelijk te beginnen met sparen? TMI zette het voor je op een rijtje:

1.

Niemand kijkt er tegenwoordig meer raar van op als je telefoon in de fik vliegt, of als je laptop er zomaar ineens mee op houdt. Maar wie een nieuw exemplaar voor je aanschaft? Tja.. Voor degenen die niet beschikken over een rijke papa en mama, is het misschien toch handig om wat geld op een spaarrekening te zetten voor dit soort onvoorziene momenten.

2.

Vaste banen zijn niet meer van deze tijd. Zie jij jezelf veertig (of tegen die tijd waarschijnlijk vijftig) jaar voor hetzelfde bedrijf werken? De pensioenregelingen zitten nog vastgeroest aan het oude systeem waarbij mensen wel decennia bij hetzelfde bedrijf werkten. Voor de jongeren van nu dus een hele uitdaging om rijk oud te worden. Wie slim is denkt aan zijn of haar toekomst, en begint nu al met sparen voor later.

3.

Het kopen van een huis gaat ook lang niet meer zo makkelijk als vroeger (die goeie ouwe tijd ook..). Nee, tegenwoordig heb je startkapitaal nodig om een fatsoenlijke hypotheek te kunnen afsluiten. Wanneer jij kunt laten zien dat je goed met geld kunt omgaan en al aardig wat gespaard hebt, heeft de bank sneller vertrouwen in je en kun je gemakkelijker een hypotheek afsluiten.

4.

Studiefinanciering is ook niet meer wat het was. Hoewel we gelukkig de studenten-ov nog hebben, is de basisbeurs helemaal verdwenen voor hbo- en wo studenten. Om een opleiding te kunnen betalen moet je nu geld lenen. Ook krijg je niets extra’s meer als je valt onder de uitwonende studenten. Reden genoeg om al vroeg geld op je spaarrekening te zetten zodat je niks te vrezen hebt wanneer je op kamers gaat, dachten wij zo. Kun je een fatsoenlijk avondmaaltje van halen (of meer bier, ook goed).

Voor meer info over handig sparen kijk je op de website van het NiBud.