Chille, goed betaalde bijbaantjes zijn er dus genoeg. Nu nog zorgen dat jij deze kan krijgen. Eveline, een sollicitatie-expert, geeft je een aantal do’s en dont’s voor een goed sollicitatiegesprek.
Julia Bartelink
Do: bereid je goed voor
Belangrijk is dat voor jij naar je sollicitatiegesprek gaat je een zo goed mogelijk beeld hebt van je functie. “Vraag aan je ouders, familie of aan kennissen of zij iets meer over de functie weten en jou er iets over kunnen vertellen.” vertelt Eveline.
Don’t: verkeerde attitude
Onthoud goed: een sollicitatiegesprek is geen gesprek aan de bar. Zit rechtop, houd je handen op tafel en ga niet onderuitgezakt zitten. “Werkgevers zijn op zoek naar gemotiveerde werknemers. Door netjes te zitten straal jij dat uit.” aldus Eveline.
Do: laat zien dat jij geschikt voor het bedrijf bent
“Focus niet op waarom jij de baan goed zou kunnen uitvoeren en graag zou willen maar focus op waarom jij goed binnen het bedrijf past. Dat je de baan graag wil is duidelijk, daarom zit je ook bij het sollicitatiegesprek. Probeer de werkgever ervan te overtuigen dat zij jou moeten hebben in hun bedrijf.”
Don’t: wordt niet te informeel
“Misschien gaat het er op de werkvloer wel heel informeel aan toe, maar probeer tijdens het sollicitatiegesprek zo formeel mogelijk te blijven. Het is belangrijk dat je nette woorden gebruikt, de interviewers met “u” aanspreekt en géén straattaal gebruikt. Wanneer de werkgever aangeeft dat jij “je” mag zeggen is dat prima, maar de werkgever moet daar het initiatief voor nemen.”
Do: dress to impress
“Wanneer je er netjes uit ziet weet de werkgever meteen dat jij je best ervoor doet. Zorg er dus voor dat je er verzorgd uitziet (vergeet de zwarte randjes onder je nagels niet weg te halen). Wanneer je tatoeages of piercings hebt, stel jezelf dan van te voren de vraag of dat kan bij deze functie. Kan het niet? Haal je piercings eruit, zorg ervoor dat je tatoeages uit zicht zijn en informeer hier tijdens het gesprek naar. Dan laat je meteen zien dat je erover nagedacht hebt.”
Don’t: te laat komen
“Zorg ervoor dat je écht op tijd bent. Neem voor de zekerheid een bus vroeger of stap 10 minuten eerder op de fiets. Te laat komen is echt een no-go. Als het tijdens een sollicitatiegesprek al niet lukt om op tijd te komen, lukt het dan wel tijdens het werk? Wanneer er echt speciale omstandigheden zijn waardoor je niet op tijd kan komen, zorg ervoor dat je het zo vroeg mogelijk laat weten.”