Het is al een tijdje terug dat Pokémon GO uitkwam in Nederland. Veel mensen lopen nog steeds over de straten om deze beestjes in hun bal te krijgen. Maar pas op! Er lopen ook nog andere beestjes rond op straat, SOA’s!

Vier studenten uit Utrecht hebben een app gelanceerd tijdens de UIT (Utrechtse Introductie Tijd) waarmee je geen Pokémon vangt, maar SOA’s: Hoes. Het spel werkt op dezelfde manier als Pokémon GO: je loopt door de stad en voordat je het weet word je aangevallen door kleine, vieze beestjes: de SOA’s.

hoes

Soa’s sparen was nog nooit zo leuk. (Foto: hoesapp.nl)

Volgens de makers moet de app ervoor zorgen dat vrienden met elkaar gaan praten over seksuele gezondheid.  “Het gaat niet om simpele seksuele voorlichting, dat hebben de studenten al op jongere leeftijd meegekregen. In deze campagne wordt voornamelijk het gesprek geopend: hoe ga ik om met seks? Waar liggen mijn grenzen en hoe gedraag ik me tijdens het uitgaan of in de slaapkamer? Niet belerend en sturend, maar open vragen met alle mogelijke antwoorden.” laat Jurre Brandsen aan ons weten, één van de bedenkers. De app is dus een onderdeel van een grotere campagne die ‘safe sex’ moet gaan stimuleren. “We hebben tot nu toe met de app en de campagne ongeveer 150.000 mensen bereikt”,

Op dit moment is de app alleen nog te spelen in Utrecht, maar Oswaldo Odolphij, ook een van de bedenkers, laat TMI weten dat er wel plannen gemaakt worden om Hoes landelijk uit te breiden: “Op dit moment zijn we bezig met het maken van een businessplan dat wij gaan presenteren aan verschillende instanties tijdens de Culturele Zondag van 29 oktober en de Aids Dag op 1 december. Daar zullen we verder gaan kijken of we Hoes breder kunnen gaan trekken dan alleen Utrecht.”

De eerste campagne zal doorlopen tot het weekend van 5 & 6 november. Dan zal ook een prijsuitreiking gaan plaatsvinden. Als jij de beste bent in het vangen van SOA’s, maak je onder andere kans op smartphones of fietsen. Maar vang de SOA’s alleen op de app, hè!