Het wordt genoemd als de meest Instagenieke fruitsoort die er is (ja, fruit ja), heeft sinds dit jaar zijn eigen themarestaurant en emoji, en is al enige tijd aan een enorme opmars bezig: dat we leven in het tijdperk van de avocado is allang geen verrassing meer. Het is jammer genoeg niet alleen maar rozengeur en maneschijn met onze bruingroene vriend: hij kan je serieuze verwondingen bezorgen!

Arjan Ranjbar

In de Britse krant The Times waarschuwen chirurgen voor een nieuw, gevaarlijk fenomeen: de avocado-hand. Minstens vier mensen eindigen wekelijks op de Eerste Hulp met snijwonden als gevolg van het verkeerd openmaken van een avocado. Dit gebeurt wanneer mensen door de harde, gladde pit in het midden van een avocado heen proberen te snijden. Met een scherp mes zit je dus voor je het weet in je vingertoppen of handpalm te prikken. Er is zelfs al een naam bedacht voor dit fenomeen: de avocado-hand.

My Mexican ancestors are ashamed of this #avocadohand now wait so I can move my finger again. #avocadoislife #guacamoleforlife

Een bericht gedeeld door Regina Phalange Grint (@sk8girl59) op


Simon Eccles, namens de Britse Vereniging voor Plastische, Esthetische en Herstellende Chirurgen, pleit in de krant voor waarschuwingslabels op de vruchten. “Mensen weten nauwelijks hoe ze met de avocado om moeten gaan,” aldus Eccles. “Misschien is het een idee om er een stickertje op te plakken, met een plaatje van een avocado en een mes, met een rood kruis erdoorheen.”


Instagram staat inmiddels vol met foto’s van vervelende en bloederige verwondingen als gevolg van het snijden van een avocado. Oppassen dus! Mocht je het voortaan serieus aan willen pakken: er zijn tegenwoordig heuse avocado-snijders op de markt, zodat jij veilig kunt genieten van je lunch. Ook het Nederlandse Rode Kruis geeft tips voor avocado-fans die geen zin hebben in een bezoekje aan de dokter. Safety First!