Een paar mooie glitters of een gouden tekstje op je sigarettenpakje is vanaf volgende zomer verleden tijd. Als het aan staatssecretaris Martin van Rijn ligt verdwijnen alle dingen die het doosje aantrekkelijk maken en is alleen een matte, gladde afwerking toegestaan. Dat zei hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Eerst hadden we de discussie over het rookverbod in de horeca, daarna ging de leeftijd voor het kopen van sigaretten omhoog en werden er gore foto’s van zwarte longen op de pakjes geplakt. Het valt niet mee om in Nederland te genieten van je dagelijkse portie teer. En nu worden de pakjes ook nog gestript. Hartstikke begrijpelijk, natuurlijk. De maatregelen moeten voorkomen dat jongeren sneller gaan roken. Want hoe minder jongeren die roken, hoe beter dat is voor de volksgezondheid.

In de brief van Van Rijn staat het volgende:

“Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de verpakkingen van tabaksproducten de aandacht voor dit product kunnen trekken en daarmee de aantrekkelijkheid kunnen vergroten, in het bijzonder bij jongeren. Hierdoor kunnen jongeren tabaksproducten gaan gebruiken. De hersenen van jongeren zijn zeer gevoelig voor de verslavende werking van nicotine en het starten met roken is veelal een onbewust proces. Het gebruik van tabaksproducten kan leiden tot ernstige gezondheidsschade en zelfs tot vroegtijdig overlijden. De regering heeft een zorgplicht burgers hiertegen te beschermen. [..] Omdat elementen op verpakkingen die extra aandacht trekken van in het bijzonder jongeren, zoals glinsteringen en gelimiteerde edities, niet door de richtlijn gereguleerd zijn, treft de regering extra maatregelen. Door bij ministeriële regeling voor te schrijven dat verpakkingen van voor roken bestemde tabaksproducten geen bepaalde speciaal voor jongeren aantrekkelijke elementen mogen bevatten, worden jongeren beschermd tegen de verleiding het product te gaan gebruiken waardoor de gezondheid van deze jongeren wordt beschermd.”

Hieronder een lijstje met alles wat vanaf volgende zomer verboden is voor sigarettenpakjes:

  • doorzichtige materialen
  • uitingen die verwijzen naar een bepaald thema of gelimiteerde edities
  • neon-, koper-, metallic-, brons-, zilver- en goudkleuren
  • hologrammen
  • reflecterende kleuren en materialen
  • elementen met geluid-, geur-, smaak-, licht- of andere visuele effecten

Het is maar goed dat we tegenwoordig er alles aan doen om mensen af te houden van roken, want er is een tijd geweest dat het anders was. Toen werden mensen vanuit hun woonkamer tot roken aangezet. Wat zou je ervan vinden als je deze tv-reclames vandaag nog kon zien?