Naar aanleiding van de Netflixserie Girlboss vind je in deze drieluik interviews met meisjes en vrouwen die het op jonge leeftijd al helemaal gemaakt hebben. Deze keer vertelt Sharina (23) Kiesebrink over het bedrijf Code Qube, dat ze in 2015 opzette met Jessica Eijgelsheim.

Indra Jager

In 2015 studeerden Jessica en Sharina  af aan de opleiding Communicatie & Multimedia design aan Hogeschool Breda. “Samen zetten we een project op om kinderen te leren programmeren. Jessica is programmeur en ik doe de vormgeving. Dit werkte vervolgens zo goed dat het resulteerde in ons eigen bedrijf Code Qube”, vertelt Sharina.

Lessen

Het stel geeft nu lessen op basis- en middelbare scholen, waar ze leerlingen de basis van het bouwen van een eigen website leren. “De Code Qube is een fysiek product. Hij bestaat uit twee tablets, waarvan de één door middel van quizjes en opdrachten lessen geeft en waarvan de ander een code-editor is. Daarop leren ze hoe codes voor html-sites er bijvoorbeeld uitzien.”

“De scholen krijgen de Code Qube een hele week in de klas zodat de leerlingen kunnen blijven oefenen. Wij komen alleen de eerste dag om het uit te leggen en eigenlijk kun je met de Code Qube binnen een uur al een simpele website maken.”

Een knop op Google

“Veel kinderen denken namelijk dat een website wordt gemaakt door bijvoorbeeld ‘een knop op Google’. Met ons product laten we zien dat er veel meer achter zit.”

Het stel heeft een winstgevend bedrijf op de markt gezet, wat heel knap is gezien het product pas sinds september is uitontwikkeld; binnen een jaar al winst maken, gebeurt niet zo vaak. “Het is nog niet genoeg om er fulltime van te kunnen leven, dus Jessica en ik werken allebei twee dagen voor Code Qube, maar het gaat de goede kant op. Scholen zijn heel enthousiast!”

Goodwill

Daarnaast krijgen de jongedames ook veel goodwill. “Op bijvoorbeeld beurzen vallen we erg op; twee meisjes in de ICT-omgeving. Dat zie je niet zo vaak.”