Vlak voor oud en nieuw werden Frenna, KM en Priceless, leden van de rapgroep SFB, gearresteerd in Suriname. Ze worden ervan verdacht seks te hebben gehad met een minderjarig meisje, dit te hebben gefilmd en de beelden te hebben gedeeld via social media. Hun voorarrest is met 30 dagen verlengd.

Vrijdag werd bekend dat de moeder van het meisje uit het filmpje de aanklacht, die ze inmiddels twee jaar geleden gedaan heeft, introk. De advocaat van de jongens heeft aan de rechter om vrijlating van Frenna en Priceless gevraagd. Zij zouden helemaal niet betrokken zijn geweest bij het filmpje. Alleen KM heeft toegegeven dat hij in april 2015 seks heeft gehad met het meisje. Ook heeft hij gezegd dat zijn vrienden daar niet bij waren. De ouders van KM waren in Suriname toen hun zoon werd gearresteerd. Ze zoeken, opvallend genoeg, steun bij de moeder van het meisje, zo schreef de NOS.

Aangezien het redelijk duidelijk lijkt dat KM de enige “dader” is in dit verhaal, de andere twee jongens mogelijk morgen vrijkomen én de moeder haar aanklacht heeft ingetrokken, kun je je afvragen waarvoor KM nog berecht zou kunnen worden. Hij had op zijn zeventiende seks met een meisje van 15. Dat is gefilmd en op social media geplaatst. Maar volgens de moeder van KM is er geen sprake van een criminele daad in de ogen van alle betrokkenen. Waarom zit hij dan nog steeds vast?

De aanklacht wordt geleid door het Openbaar Ministerie (OM). De Surinaamse regering neemt de arrestatie hoog op. De zaak sluit goed aan bij het beleid van minister van Dijk-Silos. Kindermisbruik bespreekbaar maken en keihard aanpakken is haar doel. Op seks met een minderjarige staat in Suriname maximaal 12 jaar gevangenisstraf. Op het maken en verspreiden van kinderporno nog eens maximaal 6 jaar.

Suriname heeft hetzelfde strafrecht als Nederland. Joke werkt als jurist in Nederland. Ze legt uit dat het in deze situatie lijkt alsof er geen sprake is van een strafbaar feit. Zowel KM als het meisje waren minderjarig. “Pedofilie is strafbaar. Dat betekent dat een volwassene, dus ook een jongen van net 18 jaar, strafbaar is als hij seks heeft met een minderjarig meisje. Vrijwillig of niet. Men gaat ervan uit dat een minderjarige nog niet wilsbekwaam genoeg is om daarover te beslissen.” Ook al lijkt deze situatie anders, dat hoeft niet zo te zijn. Joke: “In sommige gevallen worden 17-jarige als een 18-jarige berecht. Er wordt dan gekeken naar de ernst van de situatie, de persoonlijkheid van de dader en de omstandigheden.”

Overigens hoopt het meisje uit het filmpje zelf dat alle ophef snel overwaait. Ze stuurde via WhatsApp een audiobericht naar vrienden en bekenden met daarin de boodschap:
“Niemand weet iets. Alleen wij die daar waren. Praten jullie geen onzin, het is mijn leven, het is het leven van die jongens. Het is geen pedofilie. We zijn jongeren onder elkaar. We zitten in onze kaulo pubertijd. Ik hoop dat alles rustig wordt en iedereen gewoon weer zijn leven kan leiden. Klaar. Punt uit.”

Opvallend in deze situatie is dat de teksten van SFB vaak juist erg vrouwvriendelijk zijn. Ze gebruiken liever woorden als baby girl en dames dan bitches. Frenna zei daarover tegen 3voor12: “Ja man, we zijn vrouwvriendelijk! We kiezen er bewust voor om niet te schelden. We houden van vrouwen. We rappen soms wel gekke dingen, maar we zijn niet van de ‘bitches’. Doe normaal, man.”