Je maakt een sexy foto of video van jezelf met je piemel, tieten of je poes en stuurt deze naar je digitale sekspartner: sexting. Uit onderzoek van Sense is gebleken dat 23% van de jongeren wel eens een naaktfoto of video van zichzelf heeft gestuurd. 18% gaf aan daarna spijt te hebben.

Sanne Savelsbergh

Sexting kan heel spannend zijn, maar is niet altijd zonder gevaar. Kijk wat voor gezeik Patricia Paay over zich heen kreeg nadat haar spannende filmpjes waren uitgelekt. Of Laura Ponticorvo, haar privéfoto’s en video’s werden verspreid via The Fappening nadat ze gehackt was.

Ook Francien Regelink is hier een voorbeeld van. Haar naaktfoto, die alleen bedoeld was voor de jongen die ze leuk vond, werd doorgestuurd. Haar hele middelbare school kon meegenieten van de foto en Francien durfde haar ouders er niet over te vertellen. Deze ervaring heeft haar jarenlang achtervolgd. Ze kwam er uiteindelijk bovenop en schreef er een boek over (“Francien, laat je tieten nog eens zien”). Ook plaatste ze een post op Facebook waarin ze openlijk haar verhaal deelde en de jongen die de foto verspreidde aansprak. ‘Francien laat je tieten nog eens zien!’ Dat is het enige wat jij en je vrienden naar me schreeuwen. Net als de rest van de school,’ schrijft ze in haar post.

‘Francien, laat je tieten nog eens zien!’

‘Ik maakte een fout, maar jij eveneens. Ik vergeef het je, maar vergeten doe ik het niet. Ik hoop dat jij je lesje hebt geleerd, net als ik dat ook heb gedaan.’ De jongen stuurde Francien na aanleiding van deze Facebookpost een privé-bericht. Maar volgens Francien kwam daar niet uit wat ze gehoopt had. Francien: “Hij had deze hele periode heel anders ervaren dan ik, er kon nauwelijks een sorry vanaf. Dat was heel heftig. Toch had ik zijn sorry niet echt nodig om dit goed af te kunnen sluiten.”

Francien kwam er dus sterker uit, maar dat geldt niet voor iedereen. Voor de 14-jarige Onur was het uitlekken van zijn naaktfoto zo erg, dat hij besloot een einde aan zijn leven te maken. Hij sprong op 21 februari van een flat.

Sexting zonder spijt?

Suzanne Meijer van Sense benadrukt dat het soms kan lijken alsof er geen andere uitweg is, wanneer er een naaktfoto of video van je uitlekt. “Maar het gaat voorbij.” Volgens haar is het heel erg belangrijk dat je elkaar niet veroordeeld wanneer dit gebeurt. Verder geeft Suzanne als tip bij sexting dat je altijd moet nadenken bij het versturen van zo’n foto: “Wat als andere mensen deze foto óók te zien krijgen? Als dat voor jou het einde van de wereld zou zijn, dan moet je het gewoon niet doen.”