Middelbare scholieren (17) uit Sydney hebben een belangrijke ontdekking gedaan. Zij hebben één van de hoofdingrediënten uit het medicijn tegen Malaria en Aids opnieuw uitgevonden voor maar 20 dollar. Terwijl ze in Australië verbaasd zijn over dit positieve wonder, zijn Nederlandse hiv-patiënten op een iets minder blije manier verbaasd over de nieuwe campagne van het Aids Fonds.

Een koopje

Het medicijn dat gebruikt wordt tegen malaria en aids wordt Pyrimethamine genoemd, maar is beter bekend als Daraprim. Het geneesmiddel bestaat al meer dan 60 jaar en is in Nederland voor 40 cent per tablet te verkrijgen. In Amerika daarentegen is de prijs vorig jaar verhoogd van 13,50 dollar naar 750 dollar. Wait, what? De eigenaar van de Amerikaanse fabrikant, Martin Shkreli, zei dat ze het geld nodig hadden voor verder onderzoek en omdat er toch geen concurrerend medicijn was, kon dat volgens hen wel. Bullshit, dachten de scholieren uit Australië. Voor maar liefst 20 dollar hebben zij het het levensreddende medicijn opnieuw uitgevonden in het laboratorium op hun eigen school.

Voor 20 dollar maakten de scholieren 3,7 gram. Deze hoeveelheid zou in de Verenigde Staten 110.000 (!) dollar kosten. Martin Shkreli is inmiddels opgepakt en wordt beschuldigd van fraude.

Aids Fonds

Terwijl in Australië op een goede manier om het medicijn gestreden wordt, worden Nederlandse hiv-patiënten boos op het fonds dat zich inzet tegen aids. Het Aids Fonds startte vandaag een campagne tegen het hiv-virus met een nieuw radiospotje dat je hier kunt luisteren. In het spotje worden hiv-patiënten slecht beschreven. In het radiospotje wordt de ziekte omschreven alsof het een ding is: “Ik ben ’s werelds grootste ladykiller en ik vermoord zo’n 300 kinderen per dag”. Patiënten noemen het een ‘horrorcampagne’ en voelen zich beledigd.

Vorige week was het Wereld Aids Dag en werd bekend dat het aantal hiv-infecties en Nederland juist afneemt. Dat is goed nieuws! Maar met deze valse start van de campagne denkt advocaat Oscar Hammerstein dat ze op de verkeerde manier bezig zijn. TegenNOS zegt Hammerstein dat volgens hem als internationale campagne is. Niet handig, volgens Hammerstein: “Waarom moet je in Nederland door de radio toeteren dat het in bijvoorbeeld Rusland gevaarlijk is?”.

 

Inmiddels is de campagne die vanochtend van start is gegaan teruggetrokken. Het Aids Fonds zegt op hun site dat de campagne goed van tevoren is getest en dat het niet hun bedoeling was om de hiv-patiënten te kwetsen.