Een groter risico op een soa door het scheren van je schaamhaar? Volgens een Amerikaans onderzoek onder ruim 7.500 mannen en vrouwen is dit helaas het geval. Bij mensen die hun schaamhaar scheren is de kans op een soa ruim 80% hoger dan bij mensen die hun schaamhaar nooit scheren.

Onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door Amerikaanse studenten aan de Universiteit van Californië. Ze deden onderzoek onder 7.580 mensen in de leeftijd van 18 tot 65 jaar. Er werden vragen gesteld over hun scheergewoonten, seksleven en of ze wel eens een soa hadden gehad. Bijna 75% van de ondervraagden scheert zijn/haar schaamhaar en 943 personen hadden wel eens een soa opgelopen

Hoe dan?
Als je je schaamhaar scheert, maak je kleine wondjes in je huid. Virussen en bacteriën kunnen via deze wondjes makkelijker je lichaam binnendringen. Daardoor zijn mensen die hun schaamhaar regelmatig scheren gevoeliger voor soa’s die via de huid overdraagbaar zijn. Dit zijn soa’s zoals herpes, genitale wratten of syfilis.

Doe het veilig!
Denk je er nu aan om gewoon je schaamhaar laten staan zodat je minder kans hebt op een soa? Niet doen! Ook al scheer je je schaamhaar niet, loop je nog steeds het risico om een soa op te lopen. Vrij dus gewoon altijd veilig en ga niet zonder hoesje het poesje in! Vind je het spannend om condooms te kopen? In het filmpje hieronder geeft Défano een paar goede tips!

(via Sense)