Naar aanleiding van de Netflixserie Girlboss vind je in deze drieluik interviews met meisjes en vrouwen die het op jonge leeftijd al helemaal gemaakt hebben. We trappen af met Sarah Maria Elvira (24). Zij is de baas van het Amerikaanse platenlabel EMPIRE in Europa.

Tekst: Indra Jager

“Ik zet grote namen als Mario, Snoop Dogg, Kendrick Lamar en Chris Brown in de Europese markt. Dat betekent eigenlijk dat ik met deze artiesten samenwerk en ik zorg voor tournees, dat ze op de radio, op tv of in een magazine komen en dat ze voor alles bij mij terecht kunnen. Ik ben hun aanspreekpunt voor alles wat ze willen doen in Europa.”

Opleiding

Deze selfmade girlboss heeft het dus behoorlijk ver geschopt – en dat terwijl ze niet eens een opleiding heeft afgerond. “Toen ik veertien was, was ik DJ en produceerde ik af en toe muziek. Maar ik merkte dat de voorgrond niks voor mij was; dan ben je te veel het middelpunt.”

“En tussen mijn veertiende en zestiende organiseerde ik feestjes in Nijmegen, die al snel uitverkocht werden. Ik merkte dat dit me wel lag.”

Maar haar ouders dachten er anders over; feestjes organiseren? Ze hadden liever dat hun dochter gewoon een papiertje ging halen. “Maar daar was ik lang niet gemotiveerd genoeg voor. Uiteindelijk strandde ik in het derde jaar van mijn opleiding omdat ik puur door desinteresse te weinig punten had gehaald.”

Armin van Buuren

Ondertussen had ze niet stilgezeten; op haar zeventiende werd Sarah gevraagd om voor een online radiostation te komen werken, daarnaast schreef ze voor een DJ magazine, schoot ze plaatjes voor Vice, was ze achttien toen ze drie jaar aan de slag ging als Nederlandse labelmanager bij R&S Records en werd ze als klap op de vuurpijl op haar 22ste A&R coördinator voor het bedrijf van Armin van Buuren. “Mijn doel was altijd om voor mijn 26ste labelmanager te zijn, maar dat kwam acht jaar te vroeg uit.”

Daar hield de bezige bij het echter niet lang uit en daarom ging ze aan de slag bij Deezer, de concurrent van Spotify. “Daar kreeg ik relaties met Universal en Warner en werkte ik met artiesten als Kenny B en Kraantje Pappie.”

Nieuw doel: Amerika

Maar ook dat was eigenlijk niet genoeg. “Ik stelde een nieuw doel: het grote geld zit in Amerika, dus dáár wilde ik aan de slag.”

“Daarom ging ik via Instagram op zoek naar grote Amerikaanse platenlabels en daar vond ik de founder van EMPIRE.” Ze trok de stoute schoenen aan, volgde hem en likete zijn foto’s. “Binnen een uur kreeg ik een berichtje van hem. ‘Laten we bellen’, stond daarin. Ik dacht alleen maar: wow!”

“Tijdens het gesprek vertelde hij dat EMPIRE naar Europa wilde en een maand later kwam hij naar Nederland om met mij om de tafel te zitten. Toen dacht ik: het is nu of nooit. Ik gooide er daarom maar meteen uit dat ik niet voor altijd bij Deezer wilde blijven, ook al leerde ik daar heel veel.”

@mtvuk ✨

Een bericht gedeeld door Sarah Maria Elvira (@sarahmariaelvira) op

Droom komt uit

Ongeveer een maand na dat gesprek ging Sarahs telefoon. “Ik werd gevraagd om EMPIRE in Europa op te zetten of of iemand kon aanbevelen, maar dit ging ik natuurlijk zelf doen!”

Sinds februari is ze daarom de baas van EMPIRE in Europa en werkt ze met alle grote namen in de pop- en rapscene. “Het is ontzettend druk en af en toe denk ik wel: ik wil eigenlijk even helemaal niks. Maar dat gaat niet. En daarnaast haal ik ook heel veel energie uit mijn werk.”

“Over 1,5 week ga ik bijvoorbeeld op tournee om het nieuwe album van Mario te promoten, maar daar ben ik nu al van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat mee bezig: de aanloop naar zo’n tour is erg vermoeiend.”

Maar daar staat wel tegenover dat ze heel Europa ziet; “We gaan naar Parijs, Londen, maar ook Paradiso in Amsterdam.”

Geloof

Omdat al Sarahs dromen inmiddels zijn uitgekomen, heeft ze een nieuw doel gesteld. “Ik wil alle artiesten waar ik mee samenwerk zo tevreden stellen dat ze alleen nog maar met mij willen werken.”

En dat gaat aardig, want het team van Snoop Dogg was ontzettend blij met haar en Mario was ook heel erg over haar te spreken. “Mijn moeder zei altijd dat ik niet te groot moest denken, maar kijk nu eens? Volgens mij is geen enkel doel te groot. Als je gelooft dat je het kunt dan kun je het ook.”