Nederlandse onderzoekers hebben stoffen in cannabis gevonden die je licht verdoven maar waar je niet stoned van wordt. Deze zogenoemde moleculen kunnen op ten duur gebruikt gaan worden om medicinale ‘nepwiet’ te kweken waar je niet high van wordt. Volgens onderzoeker Mario van Pelt zou deze techniek in de toekomst veel geld en ook veel levens van proefdieren besparen.
Emma van Bergeijk

Sarah Kingma
Op dit moment zijn er ongeveer tweeduizend mensen in Nederland die medicinale cannabis krijgen voorgeschreven. Artsen schrijven de wiet voor aan mensen met chronische pijn of ziekte. Het gebruik van medicinale wiet of wietolie wordt steeds populairder: volgens Stichting Farmaceutische Kengetallen ging het groene spul in 2016 45.000 over de toonbank bij apotheken. Dit is bijna 80% (!!!) meer dan de 25.000 verstrekkingen in 2015.
Sarah Kingma (32) is één van die tweeduizend mensen die de voorgeschreven wiet krijgt. Sarah lijdt aan MS, een chronische aandoening in het centrale zenuwstelsel. Sarah heeft soms last van spasmes: haar benen schieten soms alle kanten op of ze trillen. En dat doet veel pijn. De wiet ontspant en haalt Sarah’s pijn grotendeels weg, maar het vermoeit haar ook. Ze gebruikt het medicijn al ongeveer tien jaar, elke dag.
Sarah is groot voorstander van medicinale wiet: “Het helpt enorm, daarom gebruik ik het al zo lang.” Ze haalt het bij de coffeeshop of in de apotheek. Het verschil is dat bij de apotheek de wiet onder toeziend oog van de overheid wordt gekweekt: er kan niet mee gerommeld worden en de dosis wijkt nooit af. Maar bij een coffeeshop is het makkelijker om even wat te halen, zeker sinds zorgverzekeraars het niet meer vergoeden: Sarah moet alles zelf betalen.
Je kunt medicinale wiet roken of verdampen. Ook kan je het gebruiken als basis voor thc-olie. Hoe hoger het percentage thc in de cannabis, hoe stoneder je wordt. En daar wordt Sarah niet altijd vrolijk van. Sarah: “Als ik nog moet werken of op pad moet, rook ik bijvoorbeeld geen sterke joint. Dat kan ik niet maken op mijn werk.” Van wiet roken is nog niet duidelijk dat het schadelijk of verslavend is na je twintigste. In je puberjaren is dat wel zo. Sarah vertelt dat ze wel eens heeft gedacht dat ze er verslaafd aan werd, maar ze vindt dat het kiezen voor medicinale wiet een stukje verantwoordelijkheid is dat je neemt. “Er zijn mensen die denken dat ze door medicinale wiet voor altijd superstoned door de wereld moeten gaan en niks meer kunnen,” zegt Sarah, “dan moet je het niet doen. Er zijn ook mensen die mijn ziekte hebben en hele zware medicatie zoals antidepressiva krijgen. Je moet kijken hoe verslavingsgevoelig je bent, waar je tegen kan en wat alternatieven kunnen zijn.”
“Op een nieuwe soort cannabis waar je niet high van wordt zou ik de hele dag kunnen teren.”
Sarah denkt dat de cannabis waar je niet high van wordt voor haar heel handig zou kunnen zijn. “Soms word ik wakker en dan voel ik de pijn in mijn benen en vraag ik me af hoe ik die dag nog naar mijn werk kan,” vertelt Sarah. “Een joint roken zou de pijn verminderen en ontspannen, maar ik kan niet stoned op mijn werk aankomen. Op een nieuwe soort cannabis waar je niet high van wordt zou ik de hele dag kunnen teren.” Het is een statement om te stellen dat de nieuwe medicinale wiet bij iedereen goed zal vallen, maar volgens Sarah zal het in ieder geval zeker goed ontvangen worden bij iedereen die niet altijd knetterstoned wil worden van medicinale wiet.