Pokémon Go is de laatste hype die mensen verbindt. Door het sparen en elkaar aftroeven met je indrukwekkende verzameling heb je altijd wat om over te praten, zo laat Maurits zien.
Maar ook jij hebt ongetwijfeld eerder al eens meegedaan aan zo’n hype, want deze zijn van alle tijden. 5 rages waar heel veel tijd en zakgeld aan is opgegaan:
- Pokémonkaarten
Eigenlijk de voorloper van de Pokémon Go-app. Voordat iedereen 24/7 met een smartphone in zijn hand rondliep, werd er nog gewoon met ouderwetse kaarten gespeeld. Je probeerde je mindere kaarten te ruilen voor betere, om deze in een rechtstreeks duel gewoon weer terug te winnen van je vrienden, die zo langzaam in je grootste vijanden veranderden. In 2011 kwam er een digitale versie van het spel op de markt en er zijn nog altijd jaarlijks wereldkampioenschappen voor de echte die hards.

Een paar keer per week even je verzameling uiteen leggen om te zien hoe je eigenlijk bezig bent.
- Knikkeren
Elk kind van elke nog levende generatie heeft als kind wel geknikkerd. Op je knieën in de modder die kleine, glazen balletjes in het potje krijgen. Je moest en zou winnen, want anders was je je knikkers kwijt. Natuurlijk was er altijd dat pisventje dat alleen kon winnen door vals te spelen, maar aangezien hij meestal 2 koppen groter was dan jij, zei je er toch maar niks van. De koning onder de knikkers was de bonk, al was die meer een statussymbool dan een wapen, want je moest wel echt een debiel zijn om het risico te lopen die te verliezen.
- Flippo’s
De Flippo is de grootste spaarhype ooit in Nederland. De plastic schijfjes waren te vinden in de zakken chips van Smiths, tegenwoordig bekend als Lay’s. Twee jaar lang rende je naar de winkel om weer een paar zakken chips mee te trekken en dan maar hopen dat er een Looney Tune opstaat die nog niet in je verzamelmappen had. Supervet was het om een fucking hoge toren te bouwen en dan om de beurt een andere Flippo keihard er tegenaan te smijten, want alle Flippo’s die dan van de toren vielen, waren voor jou. Mocht je nog wat volle mappen hebben liggen thuis, kijk dan eens goed op internet, ze zouden zomaar nog wat waard kunnen zijn.

Hatseflats. Effe dat stapeltje omver knallen.
- Panini voetbalplaatjes
Misschien spaar jij deze nog steeds wel, sterker nog, misschien sparen jouw vader en opa deze legendarische plaatjes nog altijd wel! Deze verzamelwoede is al zo lang aan de gang dat het eigen geen hype meer te noemen is. In 1978 kwam er voor het eerst een verzamelalbum op de markt voor spelers uit de Nederlandse Eredivisie. De kans is groot dat je niet eens zelf besloot om te gaan sparen, maar gebruikte die ouwe van je jou gewoon als excuus om ze zelf niet te hoeven sparen. Panini is gestopt met de albums voor de Eredivisie, maar met de grote eindrondes kan je gewoon weer naar de winkel rennen. Ook tijdens afgelopen EK was het jagen op spelers als Cristiano Ronaldo, Paul Pogba, Andrés Iniesta en Arjen Robben. O nee, die laatste niet…
- Buitenlandse Euro’s
Als je tegenwoordig je kleingeld telt, kom je cash uit allerlei landen tegen. Maar toen de Euro in 2002 werd geïntroduceerd, was er een ware run op Buitenlandse Euro’s. In een lelijk, blauw mapje kon jij als eerste alle Euromunten bijeen verzameld hebben, om en vervolgens nooit meer naar te kijken. Pluspunt is wel dat je dat mapje nog voor een klein bedragje kan slijten bij een andere verzamelgek.