Rijden onder invloed is nooit een goed idee. Al helemaal als je een profvoetballer of andere beroemdheid bent. De hele wereld komt het dan te weten. Ook kan je nog een hele dikke boete krijgen. Wayne Rooney bijvoorbeeld. Van de rechter kreeg hij een normale straf voor rijden onder invloed. Een taakstraf van honderd uur en de spits van Everton is ook zijn rijbewijs kwijt voor twee jaar.

Ruben de Regt

Maar van zijn voetbalclub moest hij ook twee weken salaris inleveren. Dat komt in zijn geval neer op ongeveer 360.000 euro. Een torenhoog bedrag, maar als je kijkt naar wat Rooney verdient lijkt het mee te vallen voor de voetballer. De gemiddelde Nederlander verdient iets minder dan dronken Wayne, dus wat kan je die verwachten als ie wordt aangehouden en de blaastest geeft aan dat hij over de limiet zit?

Daan* vertelt zijn verhaal over wat volgde na zijn aanhouding: ‘’Na de blaastest moest ik gelijk uitstappen en werd ik geboeid. Ik moest mee naar het bureau en na vijf minuten wachten, moest ik weer een blaastest doen. Daar kwam uit dat mijn rijbewijs gelijk in beslag werd genomen. Een Officier van Justitie kwam na een paar uur met mij praten over of ik wist wat ik fout deed. Ik was niet helemaal van de kaart, dus dat wist ik wel en zei ik ook gewoon eerlijk tegen hem.’’

Vervolgens kreeg Daan een brief thuis dat hij zijn rijbewijs een half jaar kwijt was. Hij licht toe over de cursus die hij moest volgen: ‘’De cursus bestond vooral uit een bijscholing van wat alcohol met je doet in het verkeer. Ik was er, geloof ik, drie weken aan kwijt. De boete voor de overtreding was 750 euro. De cursus moest ik ook zelf betalen. Die was ongeveer 600 euro. Daar bleef het niet bij. Omdat ik al een keer eerder te veel had gedronken en nog beginnend bestuurder was, kwam er nog een boete van ongeveer 900 euro bij.’’

Originals GIFs - Find & Share on GIPHY

Na de cursus succesvol te hebben afgerond en de boetes ook te hebben betaald moest Daan een halfjaar wachten tot hij zijn rijbewijs terugkreeg. Geen boete van 360.000 euro dus, maar in vergelijking met het salaris van Rooney is de gemiddelde Nederlander toch een flinke rib uit zijn lijf kwijt bij zo’n geintje. Zorg dus maar gewoon dat er altijd een BOB aanwezig is. Ook wel zo veilig, trouwens.

*Vanwege privacyredenen hebben we de naam Daan gefingeerd.