Bedrijven willen natuurlijk zo veel mogelijk klanten binnen halen. Want hoe meer klanten, hoe meer munnies. Al zo lang er bedrijven zijn doen zij dit door reclame te maken. Met bijvoorbeeld commercials is het makkelijker om meer mensen je winkeltje in te lokken. De afgelopen tijd zie je steeds vaker reclames langskomen die een politieke boodschap uitdragen.
Fleur Smakman
Vroeger gebeurde dit nog weinig, want als je als bedrijf een politiek standpunt inneemt kun je een groot deel van je klanten verliezen: degenen die het niet eens zijn met dat standpunt. Daardoor is het nog opmerkelijker dat veel bedrijven dit nu wel doen.
Joost Schilperoord is docent aan de Universiteit van Tilburg en is gespecialiseerd in visuele retoriek in reclame-boodschappen en politieke cartoons. Hij ziet dat er de afgelopen jaren steeds meer gedurfde reclames komen. “Bedrijven willen opvallen. Door normale, saaie reclames te maken val je niet op. Neem je als bedrijf een standpunt in, dan is dat iets bijzonders,” zegt Schilperoord. Check hieronder een aantal voorbeelden van reclames met een politiek tintje.
Heineken
In april bracht Heineken een politiek getinte commercial uit. Terwijl het bij Heineken vaak draait om het bier zelf gaat het hier om de mensen die het bier drinken – het is een verbindende factor. In het begin heb je eigenlijk helemaal niet door dat het om een reclame gaat van Heineken, pas aan het einde wordt het eerste biertje opengemaakt. In de reclame, die Worlds Apart heet, gaan drie duo’s die elkaar niet kennen opdrachten uitvoeren en met elkaar in gesprek. Na een tijdje komen ze erachter dat ze heel goed met elkaar overweg kunnen. Maar dan krijgen ze een filmpje te zien. Bekijk de commercial zelf hieronder.
Diesel
Deze commercial van Diesel deed vooral veel stof opwaaien in de Verenigde Staten. In de video is te zien hoe een groep mensen aan de andere kant van een muur probeert te komen. Hierbij leg je al snel de link naar de muur die Trump momenteel laat bouwen tussen Mexico en de Verenigde Staten om immigranten tegen te houden. Uiteindelijk lukt het om aan de andere kant van de muur te komen en hem te doorbreken. Ook zie je dat er een homostel trouwt aan de andere kant van de muur, de focus ligt op acceptatie in deze commercial.
Diesel heeft al veel reclames gemaakt met politieke boodschappen. Zo kwamen ze twaalf jaar geleden al met een reclame over de opwarming van de aarde. Schilperoord: “Diesel heeft zich altijd al duidelijk uitgesproken over politieke thema’s. Voor hen heeft het ook goed gewerkt, de afgelopen jaren hebben ze er steeds meer winkels bijgekregen.” Reclames van Diesel zijn altijd opmerkelijk. “Door het heftige kleurgebruik en de hyperrealistische vormen vallen de reclames altijd op. Meestal zit er ook nog een politieke boodschap in, dan blijft het helemaal hangen.” Bekijk de commercial van Make Love Not Walls hieronder.
Pepsi
In deze commercial zie je hoe Kendall Jenner een fotoshoot heeft terwijl er mensen aan het demonstreren zijn op straat. Op een gegeven moment gaat Kendall mee doen en geeft ze een politieagent een blikje Pepsi. Bij veel mensen kwam de reclame helemaal verkeerd binnen, omdat ie een duidelijke link had met de foto van een meisje tijdens een echte demonstratie in Baton Rouge vorig jaar. De opmerkingen hadden er vooral mee te maken dat het onrealistisch is om te denken dat iets belangrijks opgelost kan worden door een blikje Pepsi. Kort nadat de commercial online was gekomen heeft Pepsi hem alweer verwijderd en gaf het volgende commentaar: “Het is nooit onze bedoeling geweest om zo’n serieus probleem als licht op te vatten, excuses daarvoor.”
Soms pakt een reclame ook niet zo goed uit, zoals bij die van Pepsi. Schilperoord: “Die reclame schoot duidelijk in het verkeerde keelgat. Vooral veel jongeren reageerden hier negatief op.” Het is altijd maar de vraag of je goed of fout zit met zo’n reclame. “We leven momenteel ook in een bijzondere tijd, op politiek vlak gezien. Ik denk dat er de komende jaren nog een stuk meer politieke reclames zullen komen.” Bekijk de Pepsi commercial hieronder.
Budweiser
De Verenigde Staten is al sinds de oprichting van het land een immigration nation, de eerste inwoners van het land, na de indianen, waren immigranten. Dit lijkt, mede door het beleid van Donald Trump, steeds minder te worden. Daar gaat de commercial over die Budweiser heeft gemaakt als promotie voor de Super Bowl dit jaar. Een immigrant uit Duitsland komt naar de Verenigde Staten en ontmoet daar een Amerikaan met wie hij samen bier gaat maken: Budweiser. Bekijk de commercial hieronder.
United Colors of Benetton
Ondanks dat de meeste politieke reclames van de afgelopen jaren zijn, was United Colors of Benetton hier al vroeg mee aan de gang. Al sinds de jaren tachtig maken zij opvallende reclames waarbij diversiteit en verschillende soorten seksualiteit aan bod komen. Een van de eerste reclames uit 1982 viel echter niet zo in de smaak. Het gaat om een foto van twee kinderen, de een wit, de ander zwart. Het witte meisje is afgebeeld als engel met krullend haar en lacht naar de fotograaf. Het zwarte meisje kijkt droevig de camera in en heeft opgestoken haar als een duivel. Het idee van de reclame was dat kinderen van verschillende achtergronden gewoon met elkaar kunnen spelen. Een reclame uit 1991 daarentegen geeft het beeld van een gezin van drie verschillende werelddelen en laat zien dat iedereen van elkaar kan houden. Verder heeft United Colors of Benetton reclames gehad met veroordeelden en mensen die hiv-positief zijn. Ze zijn dus niet bang voor een gewaagde reclames.