Hij geldt als één van de grootste Hiphop-artiesten van deze tijd, zo niet dé allergrootste. Vorige week vrijdag ging de kaartverkoop voor zijn Europese DAMN-tour van start: nog geen twintig minuten later was de Ziggo Dome stijf uitverkocht. Een profiel van de man die hard op weg is om zichzelf de muziekgeschiedenis in te rappen: Kendrick Lamar.

Arjan Ranjbar

Kendrick Lamar Duckworth ziet het levenslicht op 17 juni 1978 in de Amerikaanse staat Californië. Hij groeit op in Compton, een voorstad van Los Angeles, bekend en berucht om haar hoge criminaliteitscijfers. Geweld lijkt onlosmakelijk verbonden met het leven van de jonge Lamar: zijn vader is lid van een bende, en ook de rest van zijn familie heeft banden met de gangs die het dagelijkse leven in de straten van Compton controleren.

Foto: Kendrick Lamar

Debuutalbum

De stad is echter veel meer dan dat. Coolio, Dr. Dre en zijn N.W.A.-crew, Suge Knight, The Game, Tyga: de lijst van bekende artiesten afkomstig uit Compton is lang. Ook de jonge Kendrick vindt al snel zijn uitweg via muziek. Hij raakt op jonge leeftijd geïnspireerd als hij getuige is van de clipshoot van California Love, de hitsingle van Dr. Dre en Tupac Shakur. Hij groeit op in armoede, maar probeert er het beste van te maken: op de middelbare school is hij één van de beste leerlingen van zijn klas. Op zestienjarige leeftijd brengt hij zijn eerste muziek uit, onder de artiestennaam K-Dot. Niet veel later tekent hij een contract bij Top Dawg Entertainment, het toen nog opkomende platenlabel uit LA dat hij tot op de dag van vandaag trouw is gebleven.

Vanaf 2005 timmert Kendrick aan de weg met kleine projecten en optredens. Zo staat hij in het voorprogramma van rapper The Game en is hij te zien in clips van Lil Wayne en Jay Rock. In 2010 brengt hij de mixtape Overly Dedicated uit. Deze wordt goed ontvangen en eindigt zelfs in de Billboard-charts, één van Amerika’s belangrijkste hitlijsten. Hierna gaat het snel. Hij trekt met zijn mixtape de aandacht van producer Dr. Dre en zit datzelfde jaar nog samen met hem en Snoop Dogg in de studio. In 2011 komt zijn debuutalbum Section.80 uit, welke goed wordt ontvangen. Datzelfde jaar nog wordt hij door veteranen in de scene bestempeld als ‘New King Of The West Coast’, werkt hij mee aan reclamecampagnes voor grote bedrijven als Windows en staat hij op het album van de Canadese superster Drake.

Foto: Last.FM

Rapper of the Year

In 2012 komt good kid, m.A.A.d. city uit, wat gezien wordt als zijn definitieve doorbraak bij het hiphopminnend publiek . Het album komt in de lijsten binnen op 2, en wordt bijna 250.000 keer verkocht in de eerste week. Negen maanden later gaat het album platinum. Vanaf dat moment is Kendrick niet meer weg te denken uit de Hiphop-scene. Het jaar daarop zorgt hij voor de nodige commotie door op de track ‘Control’ van Big Sean persoonlijk uit te halen naar tal van collega-rappers. De meeste laten niet over zich heen lopen en reageren met een eigen nummer. Binnen een week brengen zeker zeven rappers verschillende disstracks uit, allemaal gericht aan het adres van Lamar. De publiciteit doet ‘m goed: zijn Twitter-account groeit met 510% in die week. Datzelfde jaar tourt hij met Kanye, werkt hij samen met Eminem aan diens nieuwe album en wordt hij door tijdschrift GQ uitgeroepen tot ‘Rapper of the Year’.

Foto: Emma McIntyre/Getty Images

Doorbreken bij de mainstream

2015 is het jaar dat Kendrick ook doorbreekt bij de mainstream: hij sleept twee Emmy’s binnen in de categorieën Best Rap Performance en Best Rap Song. Zijn daaropvolgende album To Pimp a Butterfly laat duidelijk de evolutie zien die hij heeft doorgemaakt als artiest: op het album worden verschillende politieke thema’s besproken als politiegeweld en rassenscheiding. Het album is een ongekend succes en breekt meerdere records. Wereldwijd wordt Lamar geroemd om de manier waarop hij zijn muziek inzet om een politiek statement te maken. Niet alleen in de Hiphop-scene, maar ook ver daarbuiten wordt het album goed ontvangen: niemand kan nog om Kendrick Lamar heen. In dat jaar volgt ook de erkenning waar iedere artiest van droomt: op de cover van het toonaangevende blad Rolling Stone, waar hij genoemd wordt als ‘de beste rapper van zijn generatie’.

In de jaren die volgen breidt hij zijn werelddominantie verder uit. Hij sleept award na award binnen, gaat geregeld bij president Obama (een groot fan) op bezoek en zorgt wereldwijd voor uitverkochte zalen. In april dit jaar brengt hij zijn album DAMN. uit, wederom een wereldwijde kraker. Het album gaat binnen een maand platinum en resulteert in de onlangs aangekondigde wereldtour, met Amsterdam op 23 februari 2018 als decor.