Journalisten van over de hele wereld zijn vandaag naar de beveiligde rechtbank op Schiphol gekomen. Want vandaag was de laatste dag in het Wilders proces. We kennen allemaal de uitspraak waar het proces over gaat. Je weet wel, toen hij aan zijn achterban vroeg of zij meer of minder Marokkanen in Nederland wilden. Toen iedereen uit volle borst MINDER MINDER terugriep.

Maar waar gaat dit proces eigenlijk over? Wat deed Wilders hier fout en waarom is hij voor de rechter gesleept? Laten we dat eens haarfijn aan jullie uitleggen.

Hoe het allemaal begon
Dit is niet het eerste proces dat Wilders aan zijn broek heeft hangen. In 2010 en 2011 moest de politicus al voor de rechter komen omdat hij werd beschuldigd van discriminatie, haatzaaien en groepsbelediging. Mensen hadden aangifte tegen hem gedaan naar aanleiding van een artikel dat in 2007 in de Volkskrant stond. In dit artikel had hij gezegd dat de Koran verboden zou moeten worden. In 2008 kwam Wilders’ film Fitna uit. Fitna is een korte film van maar 16 minuten waarin Wilders wilde laten zien hoe gevaarlijk hij de Islam vond voor Nederland. Het maakte veel moslims boos, omdat aan het einde van de film de Koran in beeld komt en er de indruk wordt gewekt dat hij wordt verscheurd. Binnen de Islam is dit een hele grote zonde. De rechter besluit Wilders uiteindelijk niet te vervolgen voor deze dingen.

Het ‘Minder, Minder’-proces
Het proces dat nu bezig is tegen Wilders gaat om uitspraken die hij heeft gedaan in het volgende filmpje:

Dit gebeurde tijdens de uitslagavond van de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Ruim 64.000 mensen deden toen aangifte tegen Wilders. Zelfs toen meerdere politici om de uitspraak uit de PVV stapte, wilde Wilders zijn woorden niet terugnemen of zijn excuses aanbieden. Eind 2014 besloot het Openbaar Ministerie dat Wilders voor de rechter zou moeten gaan verschijnen. Dit proces begon op 31 oktober van dit jaar.

Waar wordt Wilders dan voor aangeklaagd?
Wilders wordt aangeklaagd omdat hij volgens het Openbaar Ministerie met deze uitspraak Marokkanen heeft beledigd en omdat hij hiermee mensen heeft aangezet tot haat en discriminatie, dit zijn allemaal strafbare dingen. In Nederland hebben we alleen ook recht op vrijheid van meningsuiting. Waardoor het dus moeilijk is om te oordelen of de uitspraken van Wilders strafbaar zijn.

De uitspraken van de rechter
Het proces dat nu loopt begon dus op 31 oktober. Vandaag is de slotzitting. Wilders was het niet eens over dat hij voor de rechter werd gesleept en gaf aan het begin al aan dat hij niet bij de rechtszaak aanwezig zou zijn. Hier lijkt hij op te zijn terug gekomen, want begin deze week werd bekend dat Wilders vandaag in de rechtszaal aanwezig zou zijn.

Op 17 november werd bekend gemaakt dat het Openbaar Ministerie 5000 euro van Wilders eist. Volgens de advocaat van Wilders kan je geen boete eisen tegen politieke uitspraken. Wilders nam vandaag dus het slotwoord tijdens het proces. Waarin hij vooral uitte dat hij het raar vind dat het Openbaar Ministerie zich bemoeit met de politiek. Ook zei hij: “Ik weiger te geloven dat we vrijheid zomaar opgegeven, we zijn Nederlanders. Daarom spreken we nooit met meel in de mond. Ik zal dat nooit doen. Ik zal me door niemand de mond laten snoeren.”