Steep is de nieuwe extreme-sportsgame van Ubisoft. In de Alpen ga jij samen met je snowboard, wingsuit, ski’s en parachute het keiharde gevecht aan tegen de elementen. Voor TMI heeft Herman een superenthousiaste preview geschreven van de closed beta van Steep op de PS4!

Op het Firstlook Festival zag ik Steep voor het eerst. Als diehard snowboardliefhebber was ik gelijk superenthousiast. Als jonge jongen heb ik SSX 3 op de PS2 en SSX (2012) op de PS3 helemaal kapot gespeeld, maar sinds 2012 is er eigenlijk een gat; er zijn niet zoveel extreme sports games met de kwaliteit die SSX had. Tot nu! Steep belooft dat gat op te vullen, en nog veel meer…

Ontdekkingsreis

In Steep ga je eigenlijk op een ontdekkingsreis door de bergen. Je krijgt experience door races te winnen en met elk level dat je stijgt kan je weer een nieuw gebied unlocken. In die nieuwe gebieden kan je weer nieuwe races vinden die je naar bijzondere plekken begeleiden. Er zijn allerlei soorten races. Je kan met je wingsuit zo snel mogelijk koersen door bossen waar je de hoogste score haalt door zo dicht mogelijk langs de grond en bomen te razen. Er zijn ook races waar je zoveel mogelijk g-krachten op je lichaam moet loslaten (bijvoorbeeld door keihard te crashen). Maar natuurlijk heb je ook de standaard freestyle-wedstrijden waar je zoveel mogelijk punten moet scoren met snowboard/ski-tricks en standaard races waar je gewoon als eerste de finish moet halen.

Dat is natuurlijk allemaal vet, maar wat Steep écht bijzonder maakt is de grootte van het spel. De bergen zijn echt massive. De gebieden die je kan verkennen zijn immens. En zoals bij SSX wel het geval was: er zijn bijna geen grenzen aan waar je naartoe kan. De open world is ook echt open.

Er zijn vast talloze dingen die ik nog niet eens hebben kunnen proberen omdat er zoveel te doen is in Steep.

screenshot

 

Character customization

Je kan in Steep ook je character’s uiterlijk helemaal aanpassen naar jouw wensen. Er zijn honderden verschillende soorten outfits; van gekke shirts en broeken tot bijzondere helmen, mutsen tot bijzondere ski’s en boards. Deze hebben echter geen invloed op de prestaties van de character zoals bij veel andere sportgames het geval is. Ze zijn allemaal puur voor de looks. Behalve het levelsysteem is er geen manier om je character sterker, sneller of beter te maken. Het gaat bij Steep écht om de vaardigheden van degene die de controller vasthoudt.

screenshot2

 

Is het al af?

Afgezien van een aantal kleine bugs voelt Steep nog niet helemaal af (ongeacht dat het nog een beta is). Wanneer je speelt kan het soms een beetje doelloos voelen. Er zit niet echt een verhaal in het spel en ondanks dat je levels omhoog kan gaan om meerdere gebieden te ontdekken had ik nog niet helemaal het idee dat je echt ergens naartoe werkt. Je leert geen nieuwe tricks, zoals in SSX, en de tricks die je kan doen zijn beperkt tot grabs, turns en barrel rolls. Steep richt zich meer op de realistische kant van de extreme sports, en dat is op zichzelf wel vet, alleen is het ook wel leuk om af en toe gekkere dingen te doen zoals in SSX kon. Ook voelt de soundtrack van Steep nog niet helemaal af: muziek reset elke keer weer wanneer je een race opnieuw doet (omdat je bijvoorbeeld bent gevallen of KO bent), wat een beetje irritant wordt. Je hebt bovendien geen invloed op welke van de vrij beperkte hoeveelheid nummers wordt gedraaid. Een integratie met Spotify was bijvoorbeeld leuk geweest.

screenshot3

 

Gewoon vet

Maar zelfs wanneer je negeert dat Steep nog niet helemaal af is, is het wel nog steeds een supervette game. De graphics zien er absoluut prachtig uit en het hele jij versus de natuur-gevoel komt perfect tot zijn recht. Ik kan echt niet wachten tot Steep officieel wordt gereleased en ga zeker vele uurtjes in de poedersneeuw van de Alpen doorbrengen.

Mijn cijfer voor Steep: een voorlopige 8.5/10

Steep komt 2 december uit voor PS4, Xbox One en PC. Ik heb Steep op een gewone PS4 gespeeld maar Steep komt ook uit voor de PS4 pro. In Ultra HD komt het spel waarschijnlijk nog veel meer tot zijn recht!

BETA Keys!

Van 18 tot 21 november is de Open Beta van Steep! Wil jij Steep ook uitproberen? Wij hebben drie codes voor je!

AHPPXYRRXZG4
LUJ3ACRLJTZB
CYHMX2ZF8M3P

Zilver de codes hierrrr in!

Wees snel want op=op!