Even lekker zeiken, altijd prettig. En hoewel we hier allemaal schuldig aan zijn, zorgt het hebben van een positieve instelling voor een makkelijker leven. Maar hoe zorg je ervoor dat je zo’n positieve instelling krijgt en behoudt?

Lily Lange

Het is heel belangrijk om vooral bewust op zoek te gaan naar  je positieve gevoelens, zoals bijvoorbeeld hoop, liefde, tevredenheid en plezier. Uit wetenschappelijke onderzoeken van Barbara Fredrickson is gebleken dat dit de beste manier om je beter te voelen. Dit wordt ‘positieve psychologie’ genoemd. Hierbij wordt de focus gelegd op de mogelijkheden en oplossingen en niet op de onmogelijkheden en problemen waar je toch niks aan kan doen.

 

Wat je moet doen

Dat het belangrijk is om bewust bezig te zijn met het opzoeken van je positieve gevoelens, betekent niet dat je je negatieve gevoelens moet negeren. Je moet ze kunnen accepteren en weten hoe je ermee om moet gaan. Volgens Barbara Fredrickson is 3:1 de perfecte verhouding. Dat houdt in dat voor iedere negatieve emotie of gedachte die je hebt, daar eigenlijk drie positieve emoties of gedachten tegenover moeten staan.

Bijvoorbeeld: het is heel erg klote dat ik een 4 heb gehaald voor mijn toets, maar ik heb wel een fijne relatie, een familie die om me geeft én zometeen wordt er een leuk pakketje bezorgt.

 

Negatieve gevoelens en ervaringen onthouden we namelijk veel beter en sneller dan positieve zaken. Dat heb je zelf vast ook wel eens meegemaakt. Bijvoorbeeld: Je leraar maakt vijf positieve opmerkingen en één negatieve opmerking over je werk. Dan blijft die ene negatieve opmerking veel beter hangen en maakt het veel meer impact dan de rest. Je hebt dus meer positieve gedachten nodig om één negatieve gedachten in balans te kunnen brengen.

 

Met deze methode blijf je lekker in balans, kun je goed functioneren en krijgen de negatieve emoties niet de overhand. Deze methode gaat je natuurlijk niet helpen als je net iets heel traumatisch hebt meegemaakt, zoals het verliezen van een dierbare. Dan heb je wel iets meer nodig dan een leuk pakketje om er bovenop te komen.

Wat heb ik hier aan?

Je krijgt meer energie: Top! Dan kun je je schoolwerk in dubbel tempo maken en een uurtje extra naar bullshitfilmpjes kijken op YouTube.

Je ontwikkelt betere sociale banden: Je staat meer open voor andere mensen en voelt je meer verbonden met anderen. A.k.a. je maakt makkelijker vrienden en daar heb je er natuurlijk nooit genoeg van.

Je wordt aantrekkelijker voor anderen: Mensen die zich goed voelen stralen dat uit.En dat zonder nieuwe make-up of een nieuw kapsel. Lekker dan! Gratis schoonheid.

Je staat sterker in je schoenen: Je kunt er beter mee omgaan wanneer er iets tegen zit.

Goed voor je gezondheid:Negatieve gevoelens zorgen namelijk voor stress en dat vergroot de kans op hart-en vaatziekten. Dus buiten dat je mooier wordt, wordt je ook nog eens gezonder. En ook weer voor noppes!

Het is natuurlijk niet vol te houden om altijd maar leuk en gezellig te zijn en dat hoeft gelukkig ook niet. Je hebt je negatieve gevoelens namelijk ook nodig om te kunnen veranderen en te groeien. Je moet alleen zorgen dat deze slechte gevoelens je neer gaan halen. En mocht dat dan toch gebeuren: geen paniek! Doe rustig aan, spreek jezelf even toe en ga op zoek naar alle chille dingen in jouw leef. Want zelfs op de donkerste dagen is er altijd wel een lichtpuntje te ontdekken. 🙂