Ah, het Vaticaan. De plek van eeuwenoude kunst, religie en.. McDonalds? Ja, na je bezoekje aan de paus kun je binnenkort om de hoek een dikke, onorthodoxe Happy Meal in je mik schuiven. De burgerketen komt vlak naast het Sint-Pietersplein en precies onder de verblijven van de kardinalen, die niet bepaald happy zijn met de beslissing.

Gaat het om een rare sponsordeal of heeft Paus Franciscus een weddenschap verloren? Nee, het ligt veel simpeler dan dat. Het gebouw waar de McDonalds in komt is eigendom van het Vaticaan, en door het te verhuren trekken ze per maand al gauw zo’n 30.000 Euro binnen. Dat het nou uitgerekend een McDonalds moet zijn, vinden veel mensen maar niks. Inwoners beklagen zich over dat ze toeristen de weg moeten wijzen naar de hamburgers, terwijl ze ook de mooie St. Pieterskerk kunnen bezoeken. De kardinalen die straks boven het restaurant wonen, willen liever niet in de vetdampen zitten. Die zagen liever dat het pand gebruikt werd voor de opvang van arme mensen. Maarja, die brengen maandelijks veel minder in het laatje.

Om het nog erger te maken heeft Apsa, het bedrijf dat de panden van het Vaticaan verhuurt, bekendgemaakt dat een eindje verderop ook een Hard Rock Café komt. Het café staat bijna op het St. Pietersplein, maar heeft beloofd geen harde muziek te zullen draaien. Met de komst van de McDonalds en het Hard Rock Café komen er dus commerciële bedrijven in een gebied dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. De kans is klein dat we de paus of de kardinalen ooit in de restaurants aantreffen, hoewel sommigen de frietjes wel een kans willen geven.