Politiek saai? Niet op hogeschool Windesheim. Daar vond vorige week ‘Party & Politics’ plaats, een heus verkiezingsfestival. Studenten konden hier met politici praten, kijken naar een live-debat en vragen stellen aan de minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA). Wij spraken met twee gasten van het festival. Michelle Wolfkamp, presentatrice van het debat, en studente Benthe Bronkhorst, die het festival bijwoonde. 

Rosalie Schraven

Michelle Wolfkamp is 18 jaar oud en tweedejaars student journalistiek aan Windesheim in Zwolle. Ze zat in de organisatie van het verkiezingsfestival en presenteerde de verkiezingsbattle.

Op een schaal van 1 tot 10, hoe leuk vind jij de politiek?

“Rond de 7.”

Hoe was de sfeer tijdens het festival?

“Gezellig! Ik vond het leuk om te zien dat studenten en politici met elkaar in gesprek gingen. Ik schat dat zo’n 200 mensen het festival hebben bezocht. Er waren veel studenten journalistiek, maar ook andere studierichtingen waren goed vertegenwoordigd. Het hoogtepunt was het interview met Dijsselbloem.”

Waarom wilde je dit organiseren?

“Ik vind het heel belangrijk dat er speciale initiatieven worden opgezet om jongeren te motiveren om te gaan stemmen. Kijk bijvoorbeeld naar de Stembus van Tim Hofman. Het opkomstpercentage van jongeren is laag terwijl er wel over onze toekomst wordt beslist. Dit soort initiatieven laten jongeren het belang van stemmen zien. Hierom wilde ik graag een debat organiseren en via een vriend van mij, Jelmer Wijnstra, kwam in contact met de organisatie van dit festival. Zo zijn wij de presentatoren voor de verkiezingsbattle geworden.”

Heeft het jongeren geholpen om een keuze te kunnen maken? 

“Ik weet niet of het direct echt mensen heeft geholpen, maar ik denk wel dat de studenten hier iets van hebben opgestoken. Misschien hebben ze een partij voorbij zien komen die ze interessant of juist niet interessant vonden.”

Was het een saai verkiezingspraatje van Dijsselbloem?

“Nee, en hij kreeg hiervoor ook niet de kans van de interviewer en het publiek. De vragen die werden gesteld waren vrij kritisch! De vragen gingen vooral over het belang om te gaan stemmen en over zijn voorzitterschap in de Europese Unie.”

Je had het over de verkiezingsbattle, hoe ging dat?

“Het was een debat tussen verschillende partijen. Twee battles waarin per battle twee stellingen werden behandeld. Aan het eind van het debat moest het publiek stemmen wie de winnaar was en die kreeg een kamerplant, haha. In de eerste ronde was dit GroenLinks en de tweede winnaar was de VVD. Er werd positief gereageerd op de battle. Politici vonden het een goed initiatief en de studenten vonden het volgens mij erg interessant.”

Michelle Wolfkamp samen met mede-presentator Jelmer Wijnstra tijdens het verkiezingsfestival

De 18-jarige Benthe Bronkhorst bezocht gisteren het festival. Net als Michelle is zij tweedejaars studente journalistiek en mag zij stemmen tijdens de verkiezingen op 15 maart.

Hoe leuk vind jij politiek op een schaal van 1 tot 10?

“Tussen de 7 en de 8.”

Waarom was je op het festival?

“Ik was vooral heel benieuwd naar Jeroen Dijsselbloem en de debatten.”

Wat vond jij van het event?

“Erg leuk! Dijsselbloem vond ik erg interessant en er werden goede vragen gesteld. Toch sprak het debat mij meer aan. Doordat de politici die hier ‘battleden’ vrij onbekend waren, lette ik extra op wat zij zeiden.”

Ga je door het festival stemmen tijdens de verkiezingen?

“Ja, maar ik wist eigenlijk al zeker dat ik wilde gaan stemmen. Ik vind je stem uitbrengen heel belangrijk, omdat het gaat over je toekomst. Wel denk ik dat deze avond jongeren minder laat twijfelen of en op wie ze moeten gaan stemmen.”

Vind je de politiek nu stiekem leuker?

“Nee eigenlijk niet, sorry voor het teleurstellende antwoord.”

Raad je andere jongeren aan om ook naar dit soort politieke evenementen te gaan?

“Absoluut! Het kan ook helpen om een duidelijker beeld te krijgen waar politieke partijen nu eigenlijk voor staan. Als je alleen naar TV-debatten kijkt, word je denk ik beïnvloed door de bekende politici. Bij dit soort evenementen staan de standpunten van de partijen denk ik meer centraal.”

Student journalistiek Benthe Bronkhorst