De VVD is de partij van Mark Rutte, de huidige minister-president. Op dit moment hebben ze 40 zetels in de Tweede Kamer. VVD is een rechtse, liberale partij. Dit betekent dat ze voor vrijheid zijn en dat ze vinden dat de overheid zich niet met individuen moet bemoeien. Met hun plannen willen ze vooral de economie een boost geven. De VVD gelooft dat als de economie sterk is, het beter zal gaan met het hele land.


Lijsttrekker:

Mark Rutte, 50 jaar

Geboorteplaats: Den Haag

Lijsttrekker sinds: 2006

 


 

Scholen moeten wat VVD betreft open zijn over hun prestaties. Dat betekent niet alleen het vermelden van slagingspercentages, maar bijvoorbeeld ook uitleg geven over de manier waarop de school de kwaliteit van haar leraren verbeterd. Ze willen dat iedere jongere in het onderwijs volop ruimte krijgt om zichzelf te ontwikkelen tot een volwassen individu.


Volgens de VVD moet de overheid niet de volledige culturele sector betalen. De overheid is er volgens hen alleen om de cultuur te stimuleren. Ze vinden dat kunstenaars meer geld kunnen verdienen door te vernieuwen en samen te werken met ondernemers. Alleen cultuurmakers die in staat zijn voor hun geld te zorgen, mogen voor bepaalde projecten een subsidie kunnen krijgen.


De VVD gelooft niet dat het zin heeft om extra milieuregels op te leggen of om te veel subsidies uit te geven. Ze willen dat bedrijven dit zelf gaan oppakken. De overheid moet wel grenzen stellen en milieuvervuiling aanpakken. Maar de grote stappen waar de natuur echt iets aan heeft moeten volgens de VVD van mensen en bedrijven zelf komen.


De VVD wil dat de belastingen omlaag gaan, zodat Nederlanders zo veel mogelijk zelf kunnen kiezen waar zij hun geld aan uitgeven. Het geld dat dan nog bij de overheid binnenkomt kan worden uitgegeven aan dingen die mensen zelf niet kunnen betalen, zoals politie en wegen. Er moeten meer banen komen en wie hard werkt, moet meer verdienen.


Nederland moet volgens de VVD niet blind zijn voor wat er in de rest van de wereld gebeurt. Ze beseffen zich dat iedereen op de wereld steeds meer met elkaar verbonden is en zien hier kansen in. De VVD wil midden in de wereld staan en tegelijkertijd altijd naar de belangen van de Nederlanders kijken.


De instroom van hele arme migranten naar Nederland moet wat de VVD betreft stoppen. Ze denken dat de wereldbevolking zal blijven groeien en de migrantenstroom dus ook. Dit is volgens hen wel te merken in Nederland. Ze zien migranten als een druk op de sociale voorzieningen in Nederland en denken dat wij in Nederland niet alle problemen van de wereld kunnen oplossen.