De SP is een socialistische partij: voor een sterke, ondersteunende overheid. De partij is sceptisch naar de Europese Unie. De SP begon als een soort actiegroep en wil een samenleving waarin menselijke solidariteit en gelijkwaardigheid voorop staan. De partij zit in de oppositie. Emile Roemer is de lijsttrekker. Momenteel heeft de partij vijftien zetels in de Tweede Kamer.


Lijsttrekker:

Emile Roemer, Leeftijd: 55

Geboorteplaats: Boxmeer

Fractievoorzitter sinds: 2010

 

 


Op het gebied van onderwijs wil de SP dat de studiefinanciering weer terugkomt. Ook vindt de partij dat het hoger onderwijs toegankelijker moet worden voor iedereen. Daarnaast wil de partij meer openbare bibliotheken.

 


De publieke omroep moet volgens de SP beter ontwikkeld worden en er mag van de partij niet meer bezuinigd worden op cultuur. Verder willen ze dat de toegang tot rijksmusea gratis wordt én zijn ze voor een fonds voor popmuziek.

 


De SP heeft veel standpunten op het gebied van milieu en dierenwelzijn. Zo is de partij voor het stoppen van bontproductie, het beperken van de jacht, de aanpak van dierenmishandeling en het stoppen van overbevissing. Daarnaast wil de SP 100% duurzame energie, duurzame steden, klimaatverandering terugdringen, betere recycling en het verwijderen van de plastic soep uit de zeeën.


Op het gebied van economie wil de SP dat consumenten beter beschermd worden en er meer ruimte komt voor kleine ondernemers. Daarom wil de partij ook minder koopzondagen. Ze willen een einde maken aan belastingparadijzen (waar mensen de belastingen omzeilen).

 


De SP vindt dat Israël en Palestina twee staten moeten worden als oplossing van het langdurige conflict. De twee volken hebben al jaren oorlog om een grondgebied. Daarnaast vindt de partij dat de Verenigde Naties meer verantwoordelijkheid moet gaan nemen bij internationale problemen. De NAVO mag van de SP geen agressieve macht worden. Tot slot wil de SP dat de ontwikkelingssamenwerking met onder andere Afrika wordt vernieuwd en verbeterd.


De buurlanden van oorlogsgebieden zijn volgens de SP de belangrijkste plekken waar geholpen moet worden. Dit heet ‘opvang in de regio’. De vluchtelingen daar moeten betere opvang krijgen en wij moeten daarbij helpen. Inburgering is voor SP een van de belangrijkste punten. De partij vindt het heel belangrijk dat asielzoekers de taal leren. Het motto van de SP is ‘niet apart, maar samen’. Dit willen ze ook bereiken door gemengde scholen en buurten.