Politieke partij D66 is er al lang mee bezig om de wietteelt te reguleren. Wiet is gedoogd maar nog niet legaal. D66 gaf vorig jaar al aan dat een meerderheid die voor regulering is, in beeld is.
Ruben de Regt
Nu gaat de overheid beginnen met experimenteren. Er wordt al tientallen jaren gediscussieerd over wiet door de politiek. Of we het moeten verbieden of juist legaliseren. Jarenlang is het gedoogd geweest, wat betekent dat het niet strafbaar is om een jointje te roken. Vanaf je achttiende tenminste. Na alle discussies is er eindelijk iets wat op een doorbraak lijkt. Met dank aan D66 dus.
De overheid gaat een experiment beginnen met gereguleerde wietteelt. Of dit nou juist goed nieuws is voor coffeeshophouders is dus ook nog onduidelijk. Ondanks de vaagheid van de proef is de Ferry de Boer van de coffeeshop bond* wel positief: ‘’Wij weten het eigenlijk niet. Natuurlijk juichen we het toe dat er een opening is, meer kan ik het niet noemen, maar we weten eigenlijk helemaal niets. Er zijn geen details bekend. Het is alleen maar bekend dat het nieuwe kabinet een voornemen heeft om met gereguleerde wietteelt te gaan starten. Ze hebben zes tot tien gemeenten in gedachte maar welke gemeenten dat zijn, dat weet niemand.’’
Gangster droom
De verkoop van wiet en andere softdrugs is voor coffeeshops al jarenlang toegestaan. Het produceren en inkoop echter niet. ”What the f–k!?” Zou je zeggen maar dit is al heel lang normaal. De overheid is nu degene die voor een aantal gemeenten de productie voor zich neemt, regulering dus. Het doel hiervan is om de criminaliteit te verminderen op het gebied van wiet. Het is nog allemaal onduidelijk maar het is de eerste stap in de richting van het legaliseren van de wietteelt. Dan lijkt de droom van Klaas Bruinsma* binnenkort toch echt uit te gaan komen.
Ferry de Boer, Penningmeester van de coffeeshop bond, hoopt wel meer informatie te krijgen over deze proef: ‘’Dat is juist het punt: wij weten er helemaal niets van. Het heeft uiteraard onze volle aandacht. We hopen dat we de komende dagen er wat meer over te weten komen. Dus ik kan er eigenlijk niks zinnigs over zeggen al zou ik dat graag willen. Het signaal is natuurlijk positief voor ons.’’ Coffeeshophouders zijn uiteindelijk ook de verkopers van de gereguleerde wiet.
*De coffeeshop bond staat ook bekend als: de Bond van Cannabis Detaillisten, branche organisatie voor coffeeshop ondernemers (BCD).
*Klaas Bruinsma is een van de grootste drugsbaronnen in de geschiedenis van Nederland. Netflix heeft inmiddels de film die over hem is gemaakt verwijderd. De film heet ‘De Dominee’. Als je die film voorbij ziet komen is het een aanrader voor liefhebbers van misdaadfilms.