De Australian Open vond deze maand plaats. Een befaamd Grand Slam-toernooi in het tennis. Vooraf werden Novak Djokovic en Andy Murray – de ‘nieuwe’ helden in de tennissport – gekroond tot titelkandidaten. Het was dan ook onverwacht dat die oude Roger Federer (35) gisteren de finale won.

Brian Vesseur

De start
Roger Federer pakte in 2003 zijn eerste Grand Slam-titel. Als 21-jarig mannetje won hij op Wimbledon van de Australische Mark Philippoussis. Het bleek de start van een hoop meer. Zo won hij in januari 2004 zijn 2e Grand Slam, de Australian Open. In februari van dat jaar mocht hij zichzelf ook nog de nummer 1 van de wereld noemen.

Die titel gaf hij niet meer weg, tot 18 augustus 2008. Maar liefst 237 weken achter elkaar was hij de beste van allemaal, een record. Nog 2 keer kende Federer een periode dat hij de beste was van allemaal. Daardoor stond de Zwitser in totaal zelfs 302 weken bovenaan de lijst.

Kwartfinale?
In 2009 pakte hij voor de 15e keer een Grand Slam-titel, een record. Daarna werd het wat stiller rondom Federer. In 2010 en 2012 won hij nog wel een keer een Grand Slam, maar daar leek het ook bij te blijven. Tot deze week. Als 35-jarige tennisser versloeg hij alles en iedereen, om voor de 18e keer een Grand Slam binnen te harken. Allang afgeschreven door alles en iedereen. Ook door zichzelf, zo bleek: “Voor de loting dacht ik: de kwartfinale halen zou super zijn.”

Federer is een koning
Federer steekt een dikke middelvinger op naar iedereen. Naar zijn haters, naar de mensen die dachten dat het niet meer zou lukken. In de finale versloeg hij Rafael Nadal, zijn aartsrivaal. Maar het woord ‘aartsrivaal’ kunnen we eigenlijk niet noemen, want de 2 zijn door de jaren heen bevriend geraakt. De 30-jarige Spanjaard heeft onwijs veel finales tegen Federer gespeeld. Federer zei dan ook na afloop: “Er zijn geen gelijke spelen in tennis, maar vanavond had ik de zege graag willen delen met Rafa.”

Laten we allemaal een diepe buiging maken voor Federer, de oudste finalist van een Grand Slam-toernooi sinds 1974.