Afgelopen weekend was TMI bij de 38e editie van het Terborg Toernooi in de Achterhoek. Het internationale onder-19 voetbaltoernooi verwelkomde eerder al verschillende grote namen zoals de toen nog jonge Wesley Sneijder, Maxwell en Gerard Piqué. De sterren van morgen verschijnen hier op de velden.

Femke Visser & Thomas Post

Al sinds 1979 vindt elk jaar in mei het Terborg Toernooi plaats. Sinds jaar en dag komen er van over de hele wereld voetbalclubs naar Terborg toe om te laten zien dat zij de beste jeugdteams hebben. Zo waren ook dit jaar onder andere de jeugdploegen van Manchester United, Ajax Cape Town, Atletico Mineiro, Attram De Visser en Club Brugge van de partij. Het toernooi is voor scouts dan ook een mooie gelegenheid om nieuwe voetbalsterren te spotten.

En dat gebeurde de afgelopen jaren dan ook genoeg. Tijdens zijn deelname aan het Terborg Toernooi werd bijvoorbeeld Maxwell gescout door Ajax, waar zijn carrière in het betaalde voetbal begon. Het betekende voor de Braziliaan het begin van een prachtige loopbaan, waarin in hij de speler met de meeste prijzen ooit werd. Ook keeper Heurelho Gomes werd na zijn deelname weggeplukt bij Cruzeiro om als doelman bij PSV aan de slag te gaan.

Wie werden eerder gespot?

Eerder werd Rafael van der Vaart de topscorer van het toernooi, Harry Winks ging er in 2015 als beste speler naar huis en in 2004 werd Kenneth Vermeer uitgeroepen tot de beste keeper. De titel ging voor de tweede keer op rij naar Atletico Mineiro.

Dit jaar was het de enorm snelle aanvaller Leo Thethani van Ajax Capetown die het meest in de smaak viel. Naast dat hij topscoorder werd, is hij ook nog eens uitgeroepen tot beste speler van het toernooi. Andere namen die wij de komende jaren met extra aandacht gaan volgen zijn:

Angel Gomes, 16-jarige aanvallende middenvelder van Manchester United. Deze kleine, maar ontzettend technische speler (qua speelstijl vergelijkbaar met Lionel Messi), heeft zijn debuut al gemaakt in het eerste elftal van de Europa League-winnaar.

Wat betreft middenvelders voor de toekomst hoeft Brazilië zich geen zorgen te maken. Met ‘Yuri’ Cesar Santos de Oliveira Silva, ‘Brayan’ Nascimento Vasconcelas (beiden: Flamengo) en Pablo de Araujo (Atletico Mineiro) hebben de goddelijke kanaries wat ons betreft goud in handen.

Daarnaast was een van de grote smaakmakers van het toernooi: Leonardo Oliveira Goncalves. De kleine aanvaller van Atletico Mineiro stond garant voor mooie acties waar het publiek van ging watertanden.

Gastgezinnen

Sinds het jaar 2000 verwelkomt het Terborg Toernooi ook ploegen van buiten Europa. Dit ging niet zonder horten of stoten: het toernooi groeide zo snel dat er in nabijgelegen hotels niet genoeg plaats om alle spelers te huisvesten. Vandaar dat er al sinds 2000 gebruik wordt gemaakt van gastgezinnen uit de buurt die allemaal een aantal spelers onder hun hoede nemen. Thiago Henrique Fernandes Valle, keeper van Atletico Mineiro en uitgeroepen tot beste keeper van het toernooi, noemde het verblijf een ‘ervaring voor zijn leven’.

Of het Terborg Toernooi ook dit jaar weer een kweekvijver voor nieuwe wereldspelers is geweest, is nog maar even de vraag blijven. De sfeer zat er in ieder geval goed in en er werd weer goed gevoetbald. Benieuwd wat wij hebben uitgespookt tussen al dat nieuwe talent? Check dan even de video bovenaan het artikel!