Zit je al uren achter je computer? Zet uit dat ding! Ga naar buiten. Doe iets! Want wie teveel tijd achter zijn of haar computer doorbrengt, kan last krijgen van lichamelijke klachten. Weet je nog dat je ouders altijd zeiden dat je vierkante ogen zou krijgen wanneer je te lang achter de computer zat, of teveel tijd voor de tv doorbracht? Nou, zet je schrap: daar zit dus een kern van waarheid in.

Nouja, vierkante ogen gaan misschien net iets te ver, maar er zit wel een risico aan te lang achter je computer doorbrengen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je ogen uitdrogen omdat je te weinig knippert. Hierdoor verlies je essentieel vocht. En dat vocht hebben je ogen juist nodig om goed te functioneren. Lekker doorknipperen dus!

Het is belangrijk dat je goed zit als je achter computer bezig bent.

Het is belangrijk dat je goed zit als je achter computer bezig bent.

De meest voorkomende klacht waar veelvuldig computergebruikers last van hebben is een pijnlijke rug. Meestal wordt dit veroorzaakt door een verkeerde zithouding, maar soms is er ook sprake van een slechte bureaustoel, of het feit dat je bureaustoel te hoog of juist veel te laag staat in vergelijking met je computer.

Niet alleen deze kwaaltjes kunnen worden veroorzaakt door de computerwereld. Ook last van je polsen is een veelvoorkomende klacht. Sterker nog, dit is één van de meest gevaarlijke klachten, het is namelijk heel moeilijk te genezen en het kan jáááren duren voordat het eindelijk echt genezen is.

Wie overigens dacht dat dit alles opgelost kon worden door gewoon meer tijd te besteden aan het kijken naar zijn of haar telefoon heeft het mis. Dit zorgt namelijk weer voor andere, maar net zo vervelende klachten. Het houdt niet op! Zo kun je last krijgen van je nek, heb je meer kans op acne omdat je telefoon vol zit met bacteriën, en kun je ook hiermee last van je polsen en handen krijgen van al dat getype, hoewel het toetsenbord van je computer dit natuurlijk ook kan veroorzaken.

Dus, wat leren we hiervan? Goed rechtop zitten, flink knipperen, nek niet teveel naar boven of beneden buigen, niet teveel typen, telefoon op luidspreker zetten wanneer je belt en voilá: je bent een pro in het verantwoord koekeloeren naar beeldschermen.