Van vrijdag tot en met zondag wordt er volop gestreden op en in de sportvelden, -banen en -baden. Sportgek Brian Vesseur vertelt elke week wat hem opviel tijdens het sportweekend.

Een jaar voor het WK organiseert het gastland de Confederations Cup. Een onbekend toernooi, dat door weinig mensen wordt gekeken. Veel mensen weten niet eens welke landen er meedoen en waarom. Toch beschouwt de FIFA het als het op-een-na-belangrijkste toernooi. We gaan eens kijken wat dit toernooi nou eigenlijk is en waarom je toch moet kijken deze weken.

Brian Visseur

Afgelopen zaterdag opende Rusland – volgend jaar ook dus gastland met het WK – het toernooi tegen Nieuw-Zeeland. Zij wonnen in 2016 de Oceanië Cup (OFC Nations Cup). Dat is ook de reden dat Nieuw-Zeeland is gekwalificeerd voor de Confederation Cup. Elke winnaar van een continentale prijs (dus in Europa het EK) mag meedoen aan het toernooi.

Zo kom je op zes landen (want zes deelnemende continenten) uit. Plus het gastland en de winnaar van het afgelopen WK maakt acht teams, die in twee poules strijden om een plek in de halve finale.

Waarom je moet kijken
De NOS zendt alle wedstrijden uit en eigenlijk – als je een voetballiefhebber bent of als je je verveelt – is het enorm leuk om te kijken. Op het toernooi wordt namelijk heel verschillend voetbal gespeeld. Namens Zuid-Amerika speelt Chili op het toernooi. Een paar giftige spelers achterin en voorin lekker sambavoetbal met Alexis Sanchez. Zij speelden hun eerste wedstrijd tegen Kameroen, dat typisch Afrikaans, vrolijk voetbal op de mat zette.

Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon chill dat het voetbalseizoen zo een paar weken wordt verlengd. Het wachten op het nieuwe Eredivisie- of Champions League-seizoen duurt zo toch wat minder lang.

Het programma van de NOS: