Voor de tweede keer in korte tijd is de Groningse studentenvereniging Vindicat in opspraak geraakt. Nadat vorige week een bangalijst online kwam met daarop de namen en telefoonnummers van 22 meisjes en hun seksprestaties, is nu bekend geworden dat er tijdens de jaarlijkse ontgroeningen dit jaar een jongen zo hard op zijn hoofd geslagen is, dat hij daar hersenletsel aan over gehouden heeft.

De nieuwe student heeft een zwelling in zijn hersenen opgelopen door de klappen die hij had gekregen. Ondanks dat het inmiddels weer pico bello schijnt te gaan volgens Stijn Derksen, de rector van de vereniging, is het niet bekend of de jongen blijvende schade heeft opgelopen aan de ontgroening. Wel is hij “gewoon” lid geworden van de vereniging, aangezien hij de ontgroening blijkbaar heeft overleefd. 6 leden van de vereniging zijn geschorst na het incident.

De ontgroeningen zijn al jaren omstreden, door de vernederende opdrachten die de nieuwe studenten moeten uitvoeren. De personeelsfractie van de universiteitsraad riep al op om het jaarlijks terugkerende ritueel af te kappen. ‘Dat het traditie is, wil niet zeggen dat het iets goeds is.’, tekende het Dagblad van het Noorden op. De fractie wil zelfs dat studenten geen lid meer worden of het lidmaatschap opzeggen.

Er zijn al vaker incidenten geweest met nieuwe studenten die opdrachten moesten uitvoeren bij de Groningers. Er reed al eens een busje met oudere studenten over iemand heen, die toen zwaargewond naar het ziekenhuis moest worden gebracht, 5 jaar terug vatte iemand vlam na het spelen met vuur en spiritus en bijna 20 jaar geleden overleed er zelfs iemand nadat hij werd gedwongen om een liter jenever soldaat te maken, anders kreeg hij geen slaapplek aangeboden.