Wie kijkt er allemaal mee als je een hartje naar je vriendje/vriendinnetje appt of je tante feliciteert met Facebook? Om alle sociale media hangt sinds een tijdje al een donkere wolk van allerlei bedrijven die gezellig meekijken met wat jij uitspookt. Uit een peiling van JijVandaag blijkt dat een ruime meerderheid van de jongeren deze sociale media niet vertrouwt met hun persoonsgegevens.

Uit de peiling blijkt dat slechts 20 procent het oké vindt dat Facebook persoonlijke gegevens over hen bezit en ook Twitter en Google kunnen op flink wantrouwen rekenen. Van de jongeren van 15-19 jaar zegt 53 procent zich zorgen te maken over zijn of haar privacy. Ook kregen jongeren de keuze of ze liever een klein bedrag betalen voor een veilig account of een gratis account met meekijkers. Iets meer dan de helft kiest voor het geldbedrag.

img_20161017_135528

Dit berichtje over end-to-end encryptie heb je vast wel langs zien komen op WhatsApp

WhatsApp wordt door een groot deel van de jongeren wel vertrouwd. De service maakt gebruik van een zogenaamde end-to-end ecryptie. Hierdoor worden de berichtjes goed afgesloten zodat niemand mee kan kijken. In augustus kondigde WhatsApp aan dat ze hun informatie zouden delen met moederbedrijf Facebook. Als gebruiker kan je dat weigeren (klik hier om te zien hoe), maar dan nog worden er gegevens doorgesluisd naar Zuckerberg en Co. Zo krijgt Facebook via WhatsApp door welke contacten er in je telefoon staan (zelfs als deze mensen geen WhatsApp hebben), met wie je belt en je locatie. Omdat Facebook ook bedrijven zoals Instagram en Oculus onder zich heeft, mag je ervan uitgaan dat deze bedrijven ook het een en ander over je weten. Wat ze vervolgens met jouw informatie doen, is aan hen.

Over deze ‘donkere’ kant van social media vs. privacy start vanavond de Privacy-week op NPO 3. Naast programma’s zoals de Grote Privacy Test kun je ook kijken naar het programma Hunted. Hierin proberen twaalf doodgewone Nederlanders 21 dagen uit de handen te blijven van een hyperprofessioneel opsporingsteam, dat via social media, bankgegevens en securitycamera’s de kandidaten zoekt.