Dacht jij dat Italië het land was met het lekkerste eten? Het land van de pizza’s? De koffie? De kaas? Nou, niet dus! Japan heeft de beste keuken en in Noorwegen eten ze de meeste pizza’s! Dat blijkt uit het onderzoek van de Britse journalist David McCandless. En hij deed wel meer opvallende ontdekkingen.

Niet wijn, maar whisky wordt het meest gedronken in Frankrijk. Nigerianen zijn het beste in Scrabble. De meeste miljonairs wonen in Engeland en de beste pornosterren komen uit Hongarije. Dat zijn nog eens interessante weetjes.

David deed met een uitgebreid team drie weken lang onderzoek naar de beste kwaliteiten van ieder land. Daarvoor gebruikte hij serieuze bronnen, zoals CIA, BBC, The Economist en The Times. Hij noemde de kaart, samengesteld aan de hand van verschillende statistieken en artikelen, de International Number Ones-kaart.

Zo kwam hij er dus achter dat Litouwen de snelste WiFi heeft, Colombianen het gelukkigst zijn (en dat met een minder snelle internetverbinding…), mensen in Griekenland de meeste kaas eten en Canadezen het meest verslaafd zijn aan Facebook (toch ook zonder razendsnel internet, opmerkelijk).  Een aantal landen hadden zelfs meerdere kwaliteiten. De onderzoekers kozen dan de leukste uit, en plaatsten die in de kaart.

Maar voor sommige landen was het wel heel erg moeilijk om een positieve eigenschap te noemen. Deze punten worden in de kaart ‘nasty tag’ genoemd. Zo heeft Niger het hoogste aantal kindhuwelijken, zitten in China de meeste journalisten in de gevangenis, plegen Litouwers het vaakst zelfmoord en zijn inwoners van Togo het minst gelukkig van de hele wereld. Niet echt iets om trots op te zijn.

Opvallend is dat in de Afrikaanse landen Rwanda, Uganda en Zambia de meeste vrouwen in de politiek en zakenwereld zitten. Vergeleken met de hele wereld! Dat mogen ze dan maar mooi in hun zak steken. En waar Nederland om bekend staat? Kaas? Klompen? Wiet? Nee hoor, Nederland telt de meeste koffieleutjes! Dat is dan mooi bewezen: we zijn echt flinke koffiedrinkers.