Hoe vaak heb jij je wel niet afgevraagd of je al die woordjes die je voor een Engels proefwerk in je hoofd stampte ooit nog hoefde te gebruiken? Nou, schrap wiskunde, geschiedenis en economie maar vast uit je rooster. In Finland werken ze aan een nieuw schoolsysteem waarbij de leerlingen geen saaie vakken meer hoeven te volgen. Dat klinkt toch te mooi om waar te zijn?!

Dat is het ook een beetje… Het nieuwe systeem schrapt niet álle vakken, maar leerlingen mogen straks wel zelf bepalen wat ze willen leren. Lekker passend bij de 21ste eeuw, zo’n modern leersysteem! Geen filosofie, maatschappijleer of aardrijkskunde meer, maar een hele bijzondere nieuwe methode: het ‘nieuwe leren’.

Dat ‘nieuwe leren’ noemen ze in Finland Phenomenon Based learning. Volgens de methode is het belangrijker om vaardigheden te ontwikkelen die je in de 21ste eeuw ook daadwerkelijk nodig hebt. Daarom leren kinderen straks bijvoorbeeld kritisch denken, creatief zijn en communiceren in plaats van alle elementen uit het periodiek systeem.

Die methode werkt eigenlijk vrij simpel. Leerlingen kiezen een onderwerp uit hun dagelijkse omgeving waar ze meer over willen weten, bijvoorbeeld technologie en media of de Europese Unie. Binnen dat zelfgekozen onderwerp volgen ze natuurlijk wel vakken. Maar alleen de vakken en alleen de specifieke onderdelen daarvan die daadwerkelijk van belang zijn voor het onderwerp.

Bijvoorbeeld: wil je meer leren over de Europese Unie? Dan volg je lessen over economie, talen, aardrijkskunde en de geschiedenis van de betrokken landen volgen. Niet alleen de roosters zullen veranderen, ook de schooldagen zullen flink afwijken van hoe wij het gewend zijn. De Finse jongeren zullen afwisselend face-to-face lessen en online lessen volgen. Daarbij wordt veel gebruik gemaakt van technologie en internet.

Tijdens het leerproces zullen de leerlingen samenwerken met klasgenoten door de informatie die zij hebben geleerd met elkaar te delen en samen nieuwe informatie te onderzoeken. Hierdoor leer je niet alleen dubbel zoveel, maar ben je straks ook een pro in samenwerken.

Dus nooit meer aan een tafeltje in een volle klas luisteren naar een saai verhaal van je geschiedenisdocent. De Finse methode werkt met verschillende nieuwe leersystemen. Bijvoorbeeld door een probleemvraag op te lossen, een onderzoek te doen of via een project waar je een verslag van maakt.

Docenten zullen in Finland straks ook een andere rol in de klas krijgen. In plaats van het vertellen wat toch al in je leerboek staat, zullen de leraren straks een soort wandelende encyclopedieën zijn. Ook zullen er meerdere docenten in de klas rondlopen. Jammer als je kattenkwaad wilt uithalen, maar wel handig als je een specifieke vraag hebt natuurlijk!

De docenten geven de informatie in kleine stukjes. Het is dan aan de leerlingen om die stukjes samen te voegen om zo een probleemvraag op te lossen. Een soort puzzelen dus. In Helsinki werken al 70% van de docenten met de nieuwe methode. En het werkt. Het is een stijl van leren waar alle leraren van dromen, en alle leerlingen vast ook!

Het plan is om de methode in 2020 helemaal in te voeren. Wil je deze strategie eens uitproberen? Denk dan maar eens aan wat je later wilt worden. Welke vaardigheden heb je dan nodig? Wat moet je daarvoor weten? Kijk, nu denk jij ook op de PhenoBL-manier!