Het is nu bijna een week geleden dat een lawine een hotel in Midden-Italië verwoestte. Het dodental is ondertussen opgelopen tot 14 slachtoffers. Er zijn nog altijd zeker 15 mensen vermist. Toch blijven de reddingswerkers doorzoeken. De vondst van drie levende puppy’s roept hoop op.

Maxime Vernooij

De lawine overlaadde Hotel Rigopiano, in Midden-Italië. Wat de lawine veroorzaakt heeft is niet precies bekend. Het had flink gesneeuwd in het gebied. Waarschijnlijk hebben aardschokken die eerder die woensdag te voelen waren een enorme berg sneeuw in beweging gebracht. Veel gasten die in het hotel verbleven, hadden hun koffers al gepakt om te vertrekken. Er was een evacuatie ingezet, maar niemand kon het hotel op tijd verlaten omdat de wegen nog niet sneeuwvrij gemaakt waren.

Het hotel is door de lawine compleet ingestort. Reddingswerkers vonden 400 meter verderop brokstukken en meubels. Er zijn tot nu toe 9 levende mensen onder het puin vandaan gehaald. De kans dat er nog levenden gevonden worden, wordt steeds kleiner. De tijd dringt. De reddingswerkers blijven daarom onafgebroken doorzoeken. Ze zijn nog niet bij de ruimte gekomen waar waarschijnlijk de meeste gasten bij elkaar waren. Ook op de plek waar de puppy’s gevonden zijn, was nog niet eerder gezocht. Het zoekgebied wordt nu uitgebreid.

Rebecca Cristini (23) woont in Italië. Noordelijker dan waar de ramp plaatsvond, maar dat maakt de impact niet minder heftig. Ze volgt het nieuws over de lawine op de voet. “Op de televisie hebben ze het dagelijks in alle programma’s over de ramp en we worden op de hoogte gehouden van alles wat er gebeurt.” Ook waar Rebecca woont zijn soms aardbevingen voelbaar. “Ik kan me nog herinneren dat er een aardbeving was toen ik op school zat. We moesten evacueren, maar achteraf bleek het gelukkig niet zo heftig te zijn,” vertelt ze.

Ondertussen loopt het dodental op. Vanochtend zijn de lichamen van twee omgekomen vrouwen gevonden. Er worden nog zeker 15 mensen vermist. Dit aantal is gebaseerd op de gastenlijst van het hotel, maar mogelijk liggen er nog meer mensen onder het puin. Er worden tunnels gegraven naar het hotel toe. De reddingswerkers kruipen door smalle openingen naar binnen. De sneeuw maakt het extra moeilijk om bij de slachtoffers te komen.

Rebecca vraagt zich af hoe groot de kans is dat er nog levende mensen gevonden worden. “Ik dacht dat er helemaal geen levende mensen gevonden zouden worden, maar nu dat dus wel het geval is heb ik iedere dag weer hoop dat er nog levende mensen gevonden worden.” Er ligt natuurlijk veel sneeuw en het is koud. Ze liggen al bijna een week onder het puin. Het is maar de vraag hoelang mensen dat vol kunnen houden.

Het is niet onmogelijk dat ze zelf ooit in een zware aardbeving terecht komt. “In Italië hebben we oefeningen voor leraren en leerlingen zodat we weten hoe we moeten handelen als het echt gebeurd. Dat leren we al van kleins af aan.” Echt bang dat ze zelf een zware aardbeving mee maakt is ze gelukkig niet. “Natuurlijk, het kan altijd gebeuren. Maar deze situatie is wel erg heftig. Dan hoop je maar gewoon dat zoiets jou niet overkomt,” aldus Rebecca.

Het is nu bijna een week geleden dat de lawine het hotel verwoestte. Toch houden de reddingswerkers hoop dat ze overlevenden zullen vinden. De eerste slachtoffers worden vandaag begraven.