Al drie jaar worden we allemaal geconfronteerd met tabak- en alcoholwetgeving NIX via reclames op televisie. De campagne is nog niet wereldwijd een ding en daarom luiden de wereldgezondheidsorganisatie WHO en het Amerikaanse nationale kankerinstituut (NCI) de noodklok. Tot 2030 zal het aantal doden als gevolg van roken toenemen.

Karlijn Boddeüs

Sinds 1 januari 2014 is in Nederland een wetgeving ingegaan waardoor jongeren onder de achttien geen alcohol en sigaretten meer mogen kopen of openbaar mogen nuttigen. Misschien ben je er zelf wel de dupe van geworden, of moet je hierdoor nog een paar jaartjes wachten tot je legaal aan de alcohol en tabak mag. De reclames op televisie die over de wetgeving gaan, die van stichting NIX komen, hebben we allemaal al vaak zat op televisie gezien. Niet? Dan hier een klein voorbeeldje.

Dit soort commercials zijn nog niet overal ter wereld op televisie en dat is te merken. De wereldorganisatie WHO en de NCI hebben namelijk onderzoek gedaan naar het aantal sterfgevallen door roken. En wat blijkt? Het aantal sterfgevallen neemt de komende dertien jaar met twee miljoen doden toe! Dat betekent dat er wereldwijd, in ieder geval tot en met 2030, 104 miljoen rokers overlijden. Of nog concreter: dat er ieder jaar 8 miljoen mensen aan de gevolgen van roken sterven. Even voor de duidelijkheid; acht miljoen is 2,5 keer de inwoners van Amsterdam, alle inwoners van de stad London of de helft van de Nederlandse bevolking. En dat per jaar!

Mischa Stubenitsky is de woordvoerder van het KWF Kankerfonds en zegt dat in Nederland het aantal sterfgevallen door roken rond de 20.000 per jaar ligt: “Dat aantal vinden wij veel te veel en is ook onnodig. Daarom zetten we ons in voor een rookvrije generatie, zodat niemand straks meer vroegtijdig ziek wordt of sterft aan de gevolgen van roken. De meeste mensen steken hun eerste sigaret op voor hun 18e en daar willen we iets aan doen. Dat doen we door een combinatie van accijns, voorlichting, sigarettenpakjes uit het zicht verkopen en pakjes onaantrekkelijker maken”.

Veel meer verlies dan winst

Op pakjes sigaretten zit een zogenoemde accijns (een soort indirecte belasting). De accijns bedraagt per 1 januari 2017 minimaal 18 cent per sigaret, dus dat betekent dat je over een pakje sigaretten van 19 stuks €3,45 accijns betaalt. Wereldwijd wordt er 253 miljard euro aan belastinggeld over sigaretten (en dus accijns) opgehaald. Dat lijkt heel veel. Totdat tot je hoort hoeveel kosten, zoals zorgkosten, roken maakt. We zijn wereldwijd maar liefst 1000 miljard (!!!!) euro kwijt aan deze kosten.

Volgens onderzoekers zullen deze kosten alleen maar meer toenemen, omdat er wereldwijd gewoon weinig campagnes tegen roken zijn, of omdat deze slecht worden ingezet. Dit gebeurt vooral in grote landen als India en Brazilië. Mischa legt uit hoe dat komt: “De tabaksindustrie krijgt vaak minder voet aan de grond in westerse landen waar de wetgeving steeds strenger wordt, waardoor ze hun pijlen steeds meer richten op landen waar die wetgeving nog achterloopt. Daar kunnen ze nog heel veel reclame maken. Vaak worden in die landen sigaretten ook nog los/per stuk verkocht, zodat mensen niet meteen een pakje hoeven te kopen als ze daar de financiële middelen niet toe hebben.”