De afgelopen speelronde van de Eredivisie leek op het eerste ogenblik een heel normale. Ajax won op bezoek bij FC Utrecht, Feyenoord won thuis van Willem II en PSV versloeg in eigen huis sc Heerenveen. Maar de uitslag van PSV – het werd 4-3 – is eigenlijk best wel gek. Want dit seizoen hebben we eigenlijk zulke uitslagen niet gezien bij PSV.

Brian Vesseur

In de 80e minuut was Heerenveen op een 2-3 voorsprong gekomen in het Philips Stadion. Maar in de 89e minuut kwam PSV op gelijke hoogte, door een doelpunt van Marco van Ginkel. Een minuut later zorgde Hector Moreno voor de bevrijdende 4-3. Bijzonder!

Laag doelpuntengemiddelde
PSV scoorde tot deze ronde gemiddeld 1,5 keer per wedstrijd. Voor een topclub is dat helemaal niks. Feyenoord (2,7 per wedstrijd) en Ajax (2,1) doen dat toch een stuk beter. Dat de Eindhovenaren dus opeens 4 keer in één wedstrijd scoren, is opvallend.

Eindelijk een hattrick
Nog opvallender zijn de 3 tegendoelpunten die PSV kreeg. Reza Ghoochannejhad scoorde alle 3 de doelpunten voor Heerenveen. Een knappe prestatie van de Iraniër, want de laatste keer dat PSV in eigen huis een hattrick om de oren kreeg, was in 1978.

Sowieso kreeg de ‘lampjesclub’ in die 18 wedstrijden pas 8 goals tegen, het minst van de hele Eredivisie. Daar kwamen afgelopen zondag dus 3 doelpunten bij.

Luuk & Siem de Jong
Dat PSV zo weinig scoort, lijkt aan de spits te liggen. In de laatste 12 competitiewedstrijden die Luuk de Jong speelde, scoorde hij 1 keer. In al die wedstrijden werd hij maar één keer vroegtijdig gewisseld: in de 85e minuut. Misschien is het voor PSV-coach Phillip Cocu handig om eens aan Luuks broer Siem de Jong te denken. Hij mocht de afgelopen 4 wedstrijden invallen en zorgde in die tijd voor 2 goals en 1 assist.