Vooral veel Amerikaanse fake news websites zien er zo goed uit dat veel mensen denken dat ze met de ‘echte’ nieuwswebsite te maken hebben. Zoals bij de ‘neppe’ variant van ABC News. Verder zijn er ook veel fake news websites met een eigen verzonnen naam, zoals National Report en De Speld in Nederland.

Door: Fleur Smakman

De Amerikaanse film ‘A Cure for Wellness’ die vanavond in premiere gaat, gebruikte ook fake news om zichzelf te promoten. De makers van de film, studio’s Fox en Regency, verspreidden artikelen met de titel Amerikaanse dokters classificeren de depressie van Trump als een ziekte. De film gaat over een neppe behandeling die mensen niet zieker maakt, maar ook niet beter. Op die manier gebruiken zelfs films fake news om opgemerkt te worden. Dat is ze zeker gelukt, het pakt alleen negatief uit. Veel mensen kunnen de ‘grap’ niet waarderen.

Verenigde Staten
Onafhankelijke onderzoekers meldden dat er tijdens de Amerikaanse verkiezingen veel fake news werd verspreid ten nadele van Hillary Clinton door de Russen. Zij zagen meer in een samenwerking met de Verenigde Staten als Donald Trump aan het hoofd van het land zou komen te staan. Toen dit bekend werd, zorgde het voor veel opschudding. Hillary Clinton werd beschuldigd van onder andere criminele dingen achterhouden, liegen over haar gezondheid en het overhandigen van macht aan ondernemers.

Nu Donald Trump president van de Verenigde Staten is, werken linkse media zoals CNN en CBS hem naar eigen zeggen tegen en staat hij ze niet meer te woord. Met het meer rechtse televisienetwerk Fox News praat hij nog wel, want die verkondigen volgens hem wél de goede informatie.

Het niet te woord staan van sommige media wordt gezien als een gevaar voor de democratie. Op die manier wordt er alleen nog maar nieuws verkondigd dat goed is voor iemand, in dit geval Donald Trump. Als hij dan iets zou doen wat niet goed is, wordt dat niet in de media verteld, zo zou hij het het liefste zien.

Fake news

Het verspreiden van nep nieuws kan propaganda zijn. Een belanghebbende partij probeert hiermee de gedachtes van iemand te beïnvloeden door nep nieuws te verspreiden. Dit wordt meestal gedaan door eenzijdige of verzonnen informatie te verspreiden. Als een politieke partij slechte dingen over een andere partij zou verspreiden die niet waar zijn, is dat propaganda.

De ‘nieuwswebsites’ in Nederland die fake news verspreiden, zijn niet opgericht vanuit politiek standpunt en vallen dus niet onder propaganda. Wel geloven veel mensen dat het nieuws echt is. Het komt naast andere nieuwsberichten van de NOS of RTL langs in je Facebooktijdlijn en als je even niet oplet zou je zo maar eens kunnen denken dat het nieuws echt is, zoals de mensen hieronder bij een bericht van De Speld.

Ook De Dagelijkse Standaard verspreidt nep nieuws. Het meeste nieuws dat ze op hun website plaatsen, is fake, maar sommige berichten kloppen wel. Hierdoor is niet goed te zien of dat nu wel of niet echt nieuws is. Zo berichtten ze over het premiersdebat van RTL dat niet doorgaat, wat klopt, maar ook over een interview met de hoofdredacteur in de Volkskrant. Dat is er echter nooit geweest. Houd dus goed in de gaten of je fake of real news aan het lezen bent voordat je het gelooft.