Gisteren nam Donald Trump officieel het stokje over van Barack Obama. Er wordt flink wat afgezeikt over wat er nu gaat gebeuren met the Donald. Maar niemand vraagt zich af wat er met Obama gebeurt, na acht jaar chillen in het Witte Huis. Nou, wij dus wel.

Anne Gordijn

Waarschijnlijk komt ‘ie niet in de Starbucks bij jou om de hoek te werken. Zou wel leuke gesprekken opleveren. “Hey Barack, kunnen jullie een Frappucino met extra karamel voor mij maken?” “Yes, we can”. Haha, dat is echt een superleuke grap. Oké, laat maar.

Waar waren we? Oh ja, waar Obama terecht komt na zijn presidentschap. Misschien op een hipstermarkt. Gojibessen en chiazaad verkopen. Don’t think so.

En waarschijnlijk ook niet in een vrouwenvoetbalteam.

Nou, zo kan je nog wel twintig dingen opnoemen waar Obama waarschijnlijk niet terecht komt. Dus dat gaan we dan ook doen. Obama komt waarschijnlijk niet terecht in:

 

  1. Een filharmonisch orkest
  2. Een snackbar
  3. One Direction
  4. Het Witte Huis

 

Oké, genoeg gekkigheid. We gaan natuurlijk niet twintig plekken opnoemen. Maar even serieus nu, wat gebeurt er nou eigenlijk wél met een president, zodra hij of zij geen president meer is?

Cashen

Als je geen president van de Verenigde Staten meer bent, begint het cashen eigenlijk pas echt. Oké, je gaat er licht op achteruit, maar je hoeft ook geen flikker meer te doen na die vier of acht jaar. Obama verdiende als president per jaar zo’n 400.000 dollar. Na die acht jaar blijft daar nog een pensioen van zo’n $200.000 per jaar van over. Zijn vrouw Michelle krijgt als ex-first lady ook nog eens $20.000 per jaar. Voor helemaal niks doen. Flappen tappen dus. Doekoes vangen. Gewoon flink cashen.

Maar echt helemaal stilzitten doen ze niet hoor. Elke levende oud-president schreef een boek. Waarom weten we niet. Net als de vraag waarom Fajah Lourens al twee boeken heeft uitgebracht. Dat weten we ook niet.

Wat doe je dan met je leven?

Naast Obama leven er nog vier oud-presidenten van de USA. We zullen ze even aan je voorstellen.

George W. Bush

Deze kennen we allemaal nog wel. De voorganger van Obama. Zet zich nu in voor veteranen met een eigen stichting. Eigenlijk staat ‘ie gewoon heel vaak op de golfbaan. En hij schildert wereldleiders zoals Angela Merkel en Putin. Beetje raar. En hij schreef dus een boek. Want dat hoort er blijkbaar bij.

Bill Clinton

Dan hebben we Bill Clinton. Die is nog best druk in de politiek, want hij steunde natuurlijk zijn vrouw Hillary tijdens haar campagne. En hij verdient daar heel veel geld mee. Maar dat komt vooral omdat hij 210.795 dollar voor een speech vraagt. Voor één speech. Eén. En daar heeft hij over de jaren al 153 miljoen dollar mee verdiend. CASHEN!! Oh ja, ook Bill schreef een boek.

George Bush Senior

Dit is de papa van George W. Bush, die we eerder al noemden. Hij haalde samen met Bill Clinton heel veel geld op voor goede doelen. En hij schreef een boek. En zijn hobby is skydiven. Hoewel wij denken dat hij dat nu niet meer doet, aangezien hij 92 is en in het ziekenhuis ligt. Sad. Oh, en hij schreef een boek.

Jimmy Carter

Was ooit heel lang geleden president. En daarna richtte hij het Carter Center op, waarmee hij beter gezondheidszorg voor de wereld wilde. En daarmee won hij een Nobelprijs! En hij schreef een boek. Verrassend. Maar hij is wel echt super schattig. En fan van Beyoncé.

En nu?

Wat Obama gaat doen, is natuurlijk nog maar de vraag. Hij blijft sowieso nog even in Washington wonen, tot zijn dochter haar school heeft afgemaakt. In een niet zo’n bescheiden villa. En waarschijnlijk gaat ‘ie een boek schrijven. Al weet hij dat zelf nog niet. Maar, wat hij ook gaat doen, we gaan hem natuurlijk enorm missen. En dat mag ook wel gezegd worden.