Heb jij ook wat beters te doen dan iedere avond om acht uur het journaal te checken? Vind je het nieuws te langdradig? Check dan elke zondag het wekelijkse nieuwsoverzicht van TMI: snel, kort én krachtig. Je bent meteen op de hoogte van alles wat er deze week is gebeurd.

Femke Visser

Maandag

Trappen aan de Amsterdamse grachten

Er komen tijdelijk trappen aan de Amsterdamse grachten voor mensen die in het water zijn gevallen. Gemiddeld verdrinken er ongeveer achttien mensen per jaar in de grachten. Vaak zijn dit dronken mannen die tijdens het plassen in het water vallen. Op de lange termijn worden er handgrepen geplaatst aan de kademuren, maar dit kan nog enkele jaren duren. Met deze trappen hoopt de gemeente het aantal doden in de tussentijd terug te brengen.

Pand van Rabobank in Vinkel verwoest na plofkraak

BAM! In de nacht van zondag op maandag stortte een deel van de bank in toen een aantal mannen probeerde de pinautomaat open te breken. Er zijn geen gewonden en de bewoners van de appartementen boven de pinautomaat zijn ergens anders ondergebracht. Onduidelijk is of de daders daadwerkelijk geld hebben kunnen stelen.

Dinsdag

Werkgevers mogen het dragen van een hoofddoek op de werkvloer verbieden

Dit zegt het Europees Hof van Justitie (de hoogste rechtsinstantie van de Europese Unie) na twee langlopende rechtszaken. Verschillende moslima’s hadden hun werkgever aangeklaagd omdat ze geen hoofddoekje mochten dragen op hun werk. De uitspraak geldt voornamelijk voor mensen die in contact moeten treden met klanten en voor bedrijven die neutraliteit willen uitstralen. Zolang een werkgever in het bedrijfsreglement vastlegt dat het zichtbaar dragen van ‘enig politiek, filosofisch of religieus teken’ op de werkvloer is verboden, is er officieel geen sprake van discriminatie.

Woensdag

Duitse autoriteiten doen invallen bij automerk Audi

Invallen werden gedaan in Ingolstadt en Neckarsulmin wegens het dieselschandaal bij moederbedrijf Volkswagen en werden begeleid door meer dan honderd agenten. Audi kocht in de VS dieselauto’s met software die de uitstoot van CO2 kon manipuleren. Volgens de autoriteiten hangen de invallen samen met de verkoop van 80.000 van dit soort ‘sjoemeldiesels’.

Fossielen van de oudste planten ter wereld gevonden?

In India werden fossiele algen van ongeveer 1,6 miljard jaar oud gevonden. Deze ‘draadjes en bolletjes’ zijn misschien de oudste fossielen van meercellig leven op aarde. Het ontstaan van meercellig leven wordt gezien als een van de grootste stappen in de evolutie. Dit betekend namelijk dat cellen zijn gaan samenklitten en samenwerken en zo grotere en complexere organismes konden gaan vormen.

15 maart: verkiezingsdag

Op woensdag ging Nederland massaal stemmen. De opkomst was rond de 82% en de grootste partij werd uiteindelijk de VVD met 33 zetels. Op de tweede plek komt de PVV met 20 zetels. De partij met de hoogste zetelgroei was GroenLinks, zij wonnen tien zetels en zitten in op 14.

Donderdag

Pro-Turkse demonstratie in Rotterdam wordt afgeblazen

Ondanks dat de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb al toestemming had gegeven, werd de demonstratie onder het motto ‘Solidariteit voor Turken’ donderdag afgelast. De organisatoren waren bang dat de bijeenkomst mensen in gevaar zou brengen. Zij waren bang dat tegenstanders herrie zouden komen schoppen. De demonstratie was bedoeld tegen het optreden van de politie toen zij vorige zaterdag een einde wilde maken aan de samenscholing van honderden Turkse betogers in de buurt van het Turkse consulaat aan de Westblaak.

 

Ajax naar kwartfinale Europa League

Na een overtuigende zege van 2-0 in de Arena op FC Kopenhagen heeft de Amsterdamse club zich voor het eerst in 14 jaar gekwalificeerd voor de kwartfinale van de Europa League. Vorige week verloren ze nog met 2-1 van de Kopenhagers, maar met twee treffers voor de rust hebben ze die nederlaag omgebogen.

Vrijdag

Eerste ontmoeting tussen Trump en Merkel

Afgelopen vrijdag vond de eerste ontmoeting tussen de Amerikaanse president Trump en Duitse bondskanselier Angela Merkel plaats. Trump had het tijdens de persconferentie voornamelijk over zijn America-first boodschap en Merkel probeerde hem wat bij te brengen over internationale samenwerking. Al met al was de conferentie redelijk gespannen en onder andere onderwerpen als migratie en de NAVO werden besproken.

Vakantieplan: duiken naar de Titanic

Voor het eerst sinds 2005 mag er weer gedoken worden naar de Titanic. In een duikboot waar negen mensen inpassen kan je afdalen naar de overblijfselen van het wereldberoemde schip. Naar verluid zullen de excursies vanaf 2018 beginnen. Het kost je alleen wel bijna een ton.

 

Zaterdag

Mogelijke aanslagpleger doodgeschoten op Frans vliegveld Orly 

Nadat Ben Belgacem probeerde het machinegeweer van een vrouwelijke militair te stelen werd hij op het vliegveld Orly bij Parijs neergeschoten. Eerder werd hij al veroordeeld voor drugshandel en meerdere overvallen op banken en postkantoren. Er wordt gedacht dat hij onder invloed was van drugs en alcohol. Toen hij het machinegeweer in handen kreeg riep hij: “Ik ben hier gekomen om te sterven voor Allah”. Op zich lichaam droeg hij een uitgave van de Koran en in zijn sporttas is een fles benzine gevonden.

Eerste boom MH17-herdenkingsbos geplant

In de buurt van Schiphol werd zaterdag de eerste boom van het herinneringsbos voor de slachtoffers van vlucht MH17 geplant. Alle 298 slachtoffers van de ramp krijgen een eigen boom in het bos. Ook komt er een gedenkteken en een amfitheater dat samen het Nationaal Monument MH17 zal vormen. De bomen worden geplant in de vorm van een groot herdenkingslint en het bos zal een openbare plek worden waar mensen van de natuur kunnen genieten en de slachtoffers kunnen herdenken.

 

Vier doden na schietpartij Curacao

De vier slachtoffers stonden te wachten voor een winkel toen zij zaterdagavond werden beschoten vanuit een auto. Een van de beschotenen overleed ter plekke, de andere drie overleden onderweg naar het ziekenhuis. In 2013 werd op dezelfde plek drie mensen neergeschoten op kerstavond.

Zondag

Derde slachtoffer lawine Franse Alpen gevonden

Op 7 maart werden drie Nederlanders bedolven onder de sneeuw. Het derde slachtoffer bleef lang onvindbaar, maar vandaag is ook hij gevonden. De drie Nijmeegse snowboarders werden verrast door een lawine toen ze off piste gingen.

Zeldzame vogel gespot in De Biesbosch

Vandaag werd in Nationaal Park De Biesbosch de zeldzame vogel de zwartkoprietzanger gezien. De vogel is slechts een keer eerder gezien in Nederland. De zang van de vogel doet een beetje denken aan die van een nachtegaal. Zondag waren tientallen vogelaars naar de Biesbosch gekomen om te luisteren naar het vogelgezang.

Foto: WikiCommons