Heb jij ook wat beters te doen dan iedere avond om acht uur het journaal te checken? Vind je het nieuws te langdradig? Check dan elke zondag het wekelijkse nieuwsoverzicht van TMI: snel, kort én krachtig. Je bent meteen op de hoogte van alles wat er deze week is gebeurd.

Femke Visser

Maandag

Trump stelt deadline voor de bouwoffertes voor de muur met Mexico

De Amerikaanse president laat er geen gras over groeien; op 29 maart wil hij de bouwoffertes voor zijn omstreden muur aan de grens met Mexico in handen hebben. De muur moet ongeveer 3200 kilometer lang worden, negen meter hoog en 1,80 meter diep. Op deze manier wordt het moeilijk om er bijvoorbeeld overheen te klimmen of onderdoor te kruipen. Oh ja, en aan de noordzijde, de kant van de VS, moet de muur er ook nog ‘esthetisch prettig uitzien’.

Eerste meters van de muur. Foto: AFP

Dinsdag

Van Gogh museum viert na veertien jaar terugkeer schilderijen

Veertien jaar geleden werden er twee Van Gogh schilderijen uit het museum gestolen. Afgelopen dinsdag werd er een mini-tentoonstelling geopend met de twee werken, Zeegezicht bij Scheveningen (1882) en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen (1884-1885), om te vieren dat ze op miraculeuze wijze terug zijn gekomen.

De twee teruggekeerde Van Gogh schilderijen. Foto: ANP

Spaarrente Triodos Bank wordt verlaagd naar 0%

Heb jij een spaarrekening bij de Triodos Bank? Dan krijg je vanaf drie april geen rente meer over je gespaarde geld. Nu Triodos deze stap als eerste bank van Nederland heeft gezet denkt de website spaarrente.nl dat meer banken zullen volgen. De kans dat de spaarrente voor normale spaarrekeningen negatief zullen worden, lijkt onwaarschijnlijk.

 

Woensdag

Stephen Hawking mag met Virgin Galactic mee de ruimte in

Dit vertelde Hawking woensdag aan een Brits televisieprogramma. De reis wordt mogelijk gemaakt door de Britse zakenman Richard Branson en Hawking vertelt dat hij direct ja heeft gezegd. Voor de wetenschapper die lijdt aan ALS is dit een droom die uitkomt. Wanneer de vlucht zal plaatsvinden is nog niet duidelijk.

Gebedsruimte VU overvol, studentenraad wil uitbreiding

Het is te druk in de gebedsruimte van de Vrije Universiteit Amsterdam. Dat is volgens de studentenraad niet alleen vervelend, maar ook onveilig. Zij zien ruimte voor een tweede of een grotere gebedsruimte op de universiteit.

Aanslag in Londen

Op woensdag reed er een man met een auto in op voetgangers op Westminster Bridge in Londen. Daarna probeerde hij het parlement binnen te dringen waarbij hij een agent doodstak. De dader werd ter plaatse neergeschoten. In totaal vielen er vijf doden en tientallen gewonden.

Donderdag

Nederland bouwt mee aan Europese supercomputer

Samen met zes andere EU-landen gaat Nederland meebouwen aan twee Europese supercomputers. Deze zijn nodig om de technologische achterstand met China, Japan en de VS in te halen. De computers worden exascalecomputers genoemd en zouden met duizenden processors de snelste computers in Europa moeten worden. In 2022 moeten ze af zijn en kunnen ze worden gebruikt door wetenschappers, bedrijven en overheden door de hele EU heen.

Jeroen Dijsselbloem heeft voldoende steun om als voorzitter Eurogroep aan te blijven

Nadat hij eerder een opmerking maakte die diverse ministers in het verkeerde keelgat schoot, zegt Dijsselbloem nog steeds voldoende steun te hebben om als voorzitter van de Eurogroep aan te bijven. In een interview zei hij: ‘ik niet al mijn geld aan drank en vrouwen kan uitgeven om daarna om hulp te vragen’. Veel Zuid-Europese landen zagen dit als een belediging, omdat zij vaak afhankelijk zijn van dat soort hulp. Zij eisten dan ook dat Dijsselbloem zou aftreden.

Vrijdag

ING wil nog vijf jaar lang topbonussen kunnen geven

De bank ING zegt nog zeker vijf jaar lang minstens 1% van haar personeel een topbonus tot 200% van het salaris te willen geven. Al sinds 2015 is er een wet ingevoerd waardoor banken geen bonussen van boven de 20% van het salaris mogen geven. Uitzonderingen tot 200% zijn wel mogelijk, maar dat zou dan alleen gelden voor mensen die buiten Europa werken.

 

De wereldhandel stabiliseerd

De wereldhandel groeit en stabiliseert blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau. Zo lag de wereldhandel in januari van dit jaar vrijwel gelijk aan die van de maand ervoor. Hiervoor was er sprake van en groei, maar nu lijkt het erop dat de wereldhandel even gelijk zal blijven.

Zaterdag

Nederlaag voor Trump: geen vervanging voor Obamacare

Amerikaanse president Donald Trump kreeg niet genoeg Republikeinen mee om Obamacare, de grote zorgwet van zijn voorganger Obama, te vervangen door een republikeins alternatief. Dit is vooral een nederlaag omdat Trump zelf een republikein is en hieruit blijkt dat zijn eigen achterban niet altijd achter hem staat.

Patrick Kluivert wordt gechanteerd

Al een paar jaar wordt de oud topvoetballen Patrick Kluivert gechanteerd. In 2011 en 2012 bouwde hij een aanzienlijke schuld op bij criminelen door te gokken op voetbalwedstrijden. Uit vertrouwelijke justitiële documenten en onderzoek van de Volkskrant blijkt dat deze criminelen nu grote druk op Kluivert uitoefenen om ze terug te betalen.

Nederland verliest tegen Bulgarije in WK-kwalificatie

De kansen voor Nederland om mee te mogen doen aan het WK in Rusland zijn zaterdag flink geslonken. Door een nederlaag van 2-0 tegen Bulgarije wordt Oranje een ‘parodie op voetbal genoemd’. Er wordt zelfs gesproken van een van de slechtste interlands van Oranje in de geschiedenis. Vraag is nu ook of dit het einde voor bondscoach Danny Blind zal betekenen.

Zondag

Edith Schippers wordt ook informateur van dit kabinet

Volgens de Telegraaf wordt Edith Schippers (VVD) ook informateur van het komende kabinet. Nu is ze al verkenner en zal maandag verslag uitbrengen over het onderzoek naar mogelijke samenwerkingen. Zoals het er nu uitziet zal ze vooral gesprekken tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks zal begeleiden. Deze partijen zijn nu aan het kijken of zij een coalitie kunnen vormen.

Olifantje geboren in DierenPark Amersfoort

Er is een meisjesolifantje geboren in DierenPark Amersfoort. Zondag was zij voor het eerst te zien in het buitenverblijf, veilig tussen de benen van moeder Indra. De bevalling ging zeer snel, binnen een paar minuten was het diertje op de wereld gezet. Beide olifanten maken het goed.

Foto: DierenPark Amersfoort