Heb jij ook wat beters te doen dan iedere avond om acht uur het journaal te checken? Vind je het nieuws te langdradig? Check dan elke zondag het wekelijkse nieuwsoverzicht van TMI: snel, kort én krachtig. Je bent meteen op de hoogte van alles wat er deze week is gebeurd.

Femke Visser

Maandag

Sterrenkundige Chriet Titulaer overleden

De 73-jarige sterrenkundige Chriet Titulaer overleed afgelopen weekend. Behalve sterrenkundige en wetenschapper was hij ook tv-persoonlijkheid. Zijn carrière op televisie begon als commentator van bijvoorbeeld maanlandingen. Tot en met de jaren ’90 was Titulaer regelmatig op tv te zien. Tijdens De Wereld Draait Door werd er aandacht besteed aan het overlijden van de sterrenkundige, volgens veel mensen op een respectloze manier.

Veel kledingmerken nog steeds onduidelijk over herkomst kleding

Veel van de grootste kledingketens zijn vaak nog te vaag over hoe hun kleding wordt gemaakt. Dat bleek uit een jaarlijks onderzoek van de internationale organisatie Fashion Revolution. Het gaat hierbij bijvoorbeeld over arbeidsomstandigheden en de invloed op het milieu.

Dinsdag

Tientallen overvallers maken miljoenen buit in Paraguay

Rond de vijftig overvallers van een vermoedelijk Braziliaanse bende stalen miljoenen in de grensstad Ciudad del Este. Ze overvielen daar een kantoor van een geldtransporteur. Volgens de autoriteiten gebruikten zij hierbij zware vuurwapens, explosieven en zelfs een stuk luchtafweergeschut. Tijdens de achtervolging die tot Brazilië duurde werden drie verdachten gedood en vier verdachten aangehouden.

Foto: AFP

Lamsfoetus groeit in kunstbaarmoeder

Een lamsfoetus groeit op dit moment in een plastic zak met vruchtwater. De kunstbaarmoeder werd ontwikkeld in Amerika. Uiteindelijk moet hij dienen om te vroeg geboren kinderen nog wat extra tijd te geven om verder te groeien. Wetenschappers denken dat het in 2020 mogelijk moet zijn om proeven met mensen te doen. Benieuwd hoe de kunstbaarmoeder werkt? Check dan even het plaatje hieronder.

Vliegende auto weer een stapje dichterbij

Na een succesvolle testrit is de vliegende auto een stapje dichterbij gekomen. Het gaat hier om de Kitty Hawk Flyer. Oké, het lijkt nog niet echt op een auto en het is ook nog niet bekend wanneer we de eerste echter vliegende auto’s kunnen verwachten, maar hierdoor is de kans tenminste weer een beetje groter geworden. Check het filmpje hieronder om te zien hoe de flyer eruit ziet.

Woensdag

Kunstroof in Noord-Italië

In Noord-Italië vond een kunstroof plaats waarbij schilderijen ter waarde van 27 miljoen euro zijn gestolen. Het gaat om schilderijen van Rembrandt en Renoir. De dieven pakten het wel op een hele sluwe wijze aan. Zij spraken af met de kunsthandelaar waarvan de schilderijen waren. Na het tekenen van alle papieren zeiden ze een kopje koffie te gaan halen om de deal te vieren. Daarna kwamen ze niet meer terug. Het is nog niet duidelijk om welke werken het precies gaat.

Zelfportret van Rembrandt.

Donderdag

Mogelijke terreurverdachte aangehouden in Londen

Op vrijwel dezelfde plaats als waar vijf weken geleden de aanslag in Londen plaatsvond, werd donderdag een 27-jarige man gearresteerd. Hij werd ervan verdacht dat hij een aanslag wilde plegen. De man werd al een tijdje gevolgd door de politie en droeg tijdens zijn arrestatie meerdere messen bij zich. Hij zou precies op het punt staan mensen neer te steken voor het parlement toen hij werd opgepakt.

Willem-Alexander is vijftig geworden

Donderdag was het natuurlijk Koningsdag. De Koning werd vijftig jaar en dat moest natuurlijk gevierd worden. De Konings zelf was met zijn familie te vinden in Tilburg, waar hij onder andere van het Brabantse carnaval kon genieten en werd toegezongen door bijvoorbeeld Guus Meeuwis. Ook wij waren natuurlijk op pas tijdens Koningsdag. Benieuwd naar wat te allemaal hebben uitgespookt? Check dan even het filmpje hieronder!

Vrijdag

Trein ontspoort in Wouw Brabant

Een passagierstrein botste vrijdag tegen een vrachtwagen vlakbij Roosendaal. De conducteur raakte daarbij lichtgewond. De vrachtwagen kwam stil te staan bij een scherpe bocht net na de overweg en de trein was niet meer in staat op tijd te remmen. Er zaten ongeveer honderd passagiers in de trein, niemand raakte verder gewond.

Zaterdag

Amerikaanse rechter heeft gesproken: vrouwen mogen minder verdienen dan mannen

Volgens de Amerikaanse federale rechtbank in Californië mag een werkgever vrouwen minder geld betalen dan mannen voor het zelfde werk. Dit geldt alleen als ze in haar vorige functie ook minder geld kreeg. Het gekke hieraan is dat een vorige uitspraak hierdoor is geschrapt. Volgens die beslissing was een loonsverschil dat enkel gebaseerd is op vorige salarissen, in strijd is met de Equal Pay Act.

Donald Trump wil naar olie boren op de Noordpool

Obama verklaarde het gebied eerder als beschermd, maar Trump wil het nu toch mogelijk maken om naar gas en olie te boren op de Noordpool. Als argument zegt Trump dat hij minder afhankelijk wil zijn van geïmporteerde olie. Ook zegt hij dat dit zal zorgen voor meer geld in de schatkist en meer banen. Er zijn veel bezwaren tegen het decreet. Het zou erg slecht zijn voor het milieu om op deze plek naar brandstoffen te boren.

Zondag

Turkije blokkeert toegang tot Wikipedia

Turkije heeft vandaag toegegeven dat het land de toegang tot de online encyclopedie Wikipedia heeft geblokkeerd. Dit zou al sinds zaterdag het geval zijn. Wikipedia zou weigeren om artikelen waarin wordt gezegd dat Turkije terreurorganisaties steunt weg te halen. Omdat het niet mogelijk om een aantal losse stukken te blokkeren heeft het land de toegang tot de hele website ontzegt.

Zalando wil misschien winkels openen in grote steden

Het zou hierbij gaan om steden als Parijs, Berlijn en Londen. Er wordt voor deze steden gekozen omdat het merk daar het populairst is. Of de plannen werkelijkheid zullen worden is nog niet bekend. Het merk zegt dat het voor de kopers interessant zou kunnen zijn om aankopen te kunnen doen in een fysieke winkel.