Heb jij ook wat beters te doen dan iedere avond om acht uur braaf het NOS Journaal kijken ? Vind je het nieuws te langdradig? Check dan vanaf nu elke zondag het wekelijkse nieuwsoverzicht van TMI: snel, kort én krachtig. Je bent meteen op de hoogte van alles wat er deze week is gebeurd.

MAANDAG

Trump wijst op illegale stemmen

donald-trump

Volgens Donald Trump is er miljoenen keren illegaal gestemd in de presidentsverkiezingen. Hillary Clinton won namelijk de popular vote (de stemmen van het volk), en Trump de electoral vote (de kiesmannen). Trump zegt nu dat hij ook de popular vote heeft gewonnen, ondanks dat Clinton bij de officiële uitslag ruim 2 miljoen meer stemmen kreeg. Maar omdat Trump de kiesmannen won, wordt hij nu president. Er is geen bewijs voor de illegale stemmen waar hij mensen van beschuldigd.

schermafbeelding-2016-12-04-om-15-26-54

Bevroren vissen krijgen herdenkingsdienst in Japan. Wait what?

Het moet niet gekker worden. In Japan moet een pretpark zijn deuren even sluiten door een lading aan kritiek. Het park had namelijk een schaatsbaan met bevroren vissen in het ijs. Dit viel bij de meeste mensen niet zo goed. Het resulteert in een gesmolten ijsbaan en een herdenkingsdienst voor de vissen, inclusief priester. Lees hier een eerder stukje van ons over deze aparte schaatsbaan.

Later seks als jij en je ma door één deur kunnen

Uit onderzoek van Erasmus MC blijkt dat meisjes die een goede band met hun moeder hebben later aan seks beginnen. Die band zorgt er ook voor dat die meisjes bewuster en verstandiger omgaan met voorbehoedsmiddelen en terughoudender zijn. Ook lopen de meisjes minder kans op ongeplande zwangerschappen en soa’s. Jongens hebben vaak minder de drang om te wachten met seks, ook als zij een goede band met de moeder hebben. Volgens Erasmus MC zou de vader hier een sterkere rol in moeten spelen.

IS plant aanslagen in Westen

Volgens gelekte documenten bereidt Islamitische Staat duizenden aanslagen voor in het Westen. Dit schrijft de NOS. Een Britse legercommandant vond geheime papieren en zegt dat ze heel bruikbaar zijn bij het verslaan van de terroristen. Hij gaf nog geen details, maar de documenten worden nu onderzocht.

Vliegtuig met voetbalteam crasht in Colombia

Een vliegtuig met het Braziliaanse voetbalteam en vele anderen aan boord is wegens brandstoftekort neergestort in Colombia. In totaal kwamen er 71 inzittenden en bemanning om. 6 mensen overleefden de crash. Bijna het complete voetbalteam van de Braziliaanse club Chapecoense en hun begeleiding zaten aan boord. Verschillende voetbalclubs hielden een minuut stilte voorafgaand aan hun wedstrijden.

Student in Ohio steekt medestudenten neer

Op de Ohio State universiteit in Columbus, Ohio stak een student elf mensen neer. De aanval is door IS opgeëist. Hij werd vermoord door de politie. Één slachtoffer ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis, schrijft de NOS.

Healthy people wint het gouden windei! Hmm.. is dat wel zo leuk? Check het hier

DINSDAG

Vannacht was de koudste novembernacht sinds 1998! Had jij wel een lekker pak dekens over je heen?

Man bedriegt familie met zijn nep-kanker

Gossip Girl-praktijken in Soesterberg. Daar is een man voor 2,5 jaar veroordeeld omdat hij honderden duizenden euro’s van zijn familie kreeg, die dachten dat hij kanker had en hij het geld nodig had voor een behandeling. Dit bleek alleen niet waar te zijn. Hij vervalste officiële documenten van instanties.

Amsterdam wil fluit- en naroepverbod

Word jij ook helemaal gek van mannen op straat die je naroepen- of fluiten? Misschien moet je naar Amsterdam verhuizen, want daar wil de gemeente iets gaan doen tegen intimidatie op straat. Het voorstel ligt nog bij de gemeente, het wordt afwachten of het doorgaat of niet.

117 kaarsjes voor verjaardag oudste mens

De Italiaanse Emma Morano viert vandaag haar 117e (!) verjaardag. Dit maakt haar de oudste mens op aarde. Zij maakte drie eeuwen, twee wereldoorlogen en negentig Italiaanse regeringen mee. En dat terwijl ze haar hele leven alleen maar eieren en nauwelijks fruit heeft gegeten. Ook werkte ze tot haar 65e in een fabriek. Pittige tante!

Happy Sint Pannenkoek! Wait what?

Ok, we wisten dat Nederland weirde tradities heeft #zwartepietendiscussie. Maar om een pannenkoek op je hoofd te zetten slaat toch echt alles. Toch doen veel mensen het: vandaag is het namelijk Sint Pannekoek. Dit ontstond ooit uit een strip van Jan, Jans en de kinderen. En het is raar. Maar we wilden het even met je delen.

WOENSDAG

PVV grootste partij

Uit peilingen blijkt dat de PVV weer de grootste partij is. De rechtse partij wint het van de VVD, met ongeveer drie zetels. De PVV lijkt het te danken te hebben aan het proces van Geert Wilders over de ‘minder minder minder’ zaak. Stemmers zouden het onterecht vinden dat hij in de rechtszaal is beland. Ook de zwartepietendiscussie lijkt stemmers te wekken voor de partij. In maart zijn de verkiezingen, dan gaat blijken of deze peilingen kloppen.

schermafbeelding-2016-12-04-om-17-23-14

EU wil geld voor Europese wapens

De Europese Unie wil miljarden gaan uittrekken om wapens te maken, schrijft de Volkskrant. De Europese Commissie wil 500 miljoen per jaar uittrekken voor onderzoek naar wapens, en ook nog eens 5 miljard per jaar voor bijvoorbeeld drones. De EU wil een supermacht worden op het internationale toneel. De opkomst van de Russische president Poetin en de Amerikaanse president Trump zouden hier een aanleiding voor zijn.

HUH?! Siliconentiet of bijzonder dier?

In Australië gebeurde iets wel heel opmerkelijks. Een man vond een raar flubberding op het strand en vond het verdacht veel op een siliconenborst lijken. Hij ging naar de politie om het in te leveren, bang voor een misdrijf. Bij de politie ontdekten ze al snel dat het om een dier gaat! Namelijk een zeldzame kwal. Ok. 

schermafbeelding-2016-12-04-om-17-32-06

Michelle Obama geen president

michelle-obama

Everybody loves Michelle! Helaas wordt deze powerwoman nooit president van Amerika. Ze heeft er namelijk geen zin in. Obama heeft het nu ook weer gezegd, tegen tijdschrift Rolling Stone. Hij denkt dat Michelle te ‘gevoelig’ is voor de baan. Zelf zegt ze ook dat ze er geen interesse in heeft, maar is ze wel blij dat ze zo veel los kan maken bij het volk.

Gekkie knipt haren van vrouwen af in Utrecht

Er bestaan veel gekkies op deze aarde. Zo loopt er ook een rond in Utrecht. De man knipt ongevraagd stukjes haar af bij vrouwen op straat of in winkels. Wat hij er mee doet is de grote vraag. De politie in Utrecht is hard naar de man op zoek. Dus, sta je in de HEMA en zie jij een vent met een schaar rondlopen, trek aan de bel.

Uitvinder Big Mac overleden

Slecht nieuws voor de vaste McDonald’s klanten onder ons: de uitvinder van de Big Mac (en de Egg McMuffin) is overleden. Jim Deligatti werd 98 jaar. Kennelijk zijn Big Macs niet slecht voor je gezondheid?!

double-cheeseburger-524990_1280

Kinderboekenschrijver en politicus Jan Terlouw gaat viral

De 85-jarige oud-D66’er Jan Terlouw hield in De Wereld Draait Door een pleidooi over onze samenleving. Hij schreef over ‘de touwtjes in de brievenbussen’ vroeger, waardoor iedereen bij elkaar naar binnen kwam. Deze metafoor gebruikte om aan te tonen dat volgens hem mensen elkaar vroeger vertrouwden. Nu zijn er geen touwtjes meer in de brievenbussen, en mensen vertrouwen elkaar niet meer. Ook sprak hij over het klimaat, de Europese Unie en Amerika. De video werd duizenden keren gedeeld en zette Nederland aan het denken. Bekijk het hier!

DONDERDAG

HIV neemt toe onder jongeren en Unicef maakt zich zorgen

Unicef maakt zich zorgen over het aantal jongeren met een hiv-infectie. Vooral in de leeftijdscatagorie 15 tot 19. De organisatie wil dat er meer budget wordt vrijgemaakt voor onderzoeken. Dat budget daalde namelijk met ongeveer 200 miljoen dollar. In 2015 overleden 41.000 jongeren van over de hele wereld aan aids. Unicef noemt het zelfs de grootste doodsoorzaak bij jongeren. Wel groeit het aantal mensen dat behandelt wordt voor aids ook: van 17 miljoen in 2015 naar 18,2 miljoen in 2016.

Mars plakt stickers op snoepautomaat

candy-bar-1735659_1280

Op mbo-scholen gaat voedingsproducent Mars stickers op de automaten plakken met daarop het aantal calorieën en hoeveel minuten jij moet fietsen om die weer te verbranden. De directeur van Mars zegt tegen het AD: ,Heerlijke chocoladeproducten passen prima binnen een gezonde levensstijl als je ze met mate consumeert. Transparante informatie helpt jongeren daarbij. Ik ben trots dat Mars deze stap als eerste zet en daarmee verantwoordelijkheid neemt.” Denk jij dat het werkt? Of werkt het alleen op je schuldgevoel?

Bevolking Aleppo ernstig in gevaar

In Aleppo in Syrie gaat het heel slecht. De 250.000 inwoners die nog over zijn houden het bijna niet meer vol. De rebellen en het Syrische leger zijn nog altijd met elkaar in strijd. De VN-Veiligheidsraad laste een spoedbijeenkomst in om te overleggen. Daarin zei VN hulp coördinator Stephen O’Brien dat er echt hulp moet komen en het vechten moet stoppen. ‘Anders  verandert de stad in een groot kerkhof’, zei hij tegen de raad.
Tegelijkertijd komt het nieuws binnen dat sociaal werker Anas al Basha overlijdt in een bomaanslag. De man stond bekend als ‘de clown van Aleppo’. Hij wilde getraumatiseerde kinderen opvrolijken.

Dreigende massamoord in Sudan

In Sudan in Afrika gaat het niet goed. Volgens de VN vinden er etnische zuiveringen plaats. Dit betekent dat stammen worden uitgemoord (door andere stammen). De VN is bang dat er weer een soortgelijke genocide komt, zoals er in Rwanda in de jaren 90 was. Ook is er een hongersnood bezig. Het is moeilijk om hulp het land in te sturen, want de hulpverleners worden aangevallen en de vrachtwagens met goederen worden geweigerd. Veel mensen vluchten naar buurlanden.

VRIJDAG

Dineren met je dode broer

In Duitsland troffen agenten iets vreemds aan. Een man had namelijk zijn overleden broer bij hem aan de keukentafel zitten. De man belde zelf de politie want hij trok de stank niet meer.

dinner-table-444434_1280

Trump kiest minister van defensie

Trump kiest James Mattis als minister van defensie. Mattis heeft ervaring in Irak en Afghanistan en staat bekend als vechtersbaas. Hij heeft ook wel de bijnaam mad dog omdat hij ooit heeft gezegd het leuk te vinden om mensen neer te schieten in de slag bij Fallujah. Mattis moet wel nog toestemming krijgen van het Congres, omdat hij pas drie jaar met pensioen is. Dat moet in Amerika eigenlijk zeven jaar zijn.

Protesten in North Dakota

In North Dakota nemen de temperaturen af maar lopen de spanningen op. Ongeveer 2000 demonstranten staan recht tegenover de overheid. Die heeft namelijk een plan goedgekeurd om een pijpleiding aan te leggen in een indianenreservaat. De pijpleiding is bijna klaar, alleen het laatste gedeelte moet nog gelegd worden. En dat gedeelte gaat dwars door een voor de indianen ‘heilig gebied’. Natives en milieu activisten protesteren in de vrieskou: het is namelijk -12. Protesten of niet, de aanleg van de pijpleiding gaat gewoon door.

Man ontvoerd in Nunspeet

Een 53-jarige man werd deze vrijdag op klaarlichte dag ontvoerd in Nunspeet. Gemaskerde mannen trokken hem een zwarte mercedes in en reden weg. Later op de avond kwam de man gewoon weer thuis. Het is onduidelijk wat er precies gebeurd is.

Staatssecretaris Dijkhoff in De Slimste Mens

VVD-politicus Dijkhoff van Veiligheid en Justitie gaat deelnemen aan De Slimste Mens. Het is de eerste keer dat een politicus deelneemt aan het amusementsprogramma. Het nieuwe seizoen begint op 12 december met onder andere Eric Corton, Derk Bolt en Frank Lammers.

schermafbeelding-2016-12-04-om-19-22-39

Dictator Gambia stapt op

Na 22 jaar krijgt Gambia een nieuwe president. De dictator Yahyah Jammeh, die al lange tijd zat, verloor gisteren de verkiezingen in het Afrikaanse land. Hij won ooit door een staatsgreep en werd drie keer herkozen. Hij heeft niet de beste reputatie: zo liet hij duizenden mensen vermoorden, voerde een doodstraf in, is hij fel tegen homoseksualiteit en zegt hij dat aids genezen kan worden door bidden. Zijn tegenstander, Adama Barrow, zegt dat het land klaar is voor verandering.

ZATERDAG

Ronaldo ontwijkt belasting

Op zaterdag kwamen enorme onthullingen binnen, die belastingfraude van voetballers blootlegden. Cristiano Ronaldo zou 63,5 miljoen hebben weggesluisd via de Maagdeneilanden, waar hij 35 miljoen aan belastingen ontdook. Op de Maagdeneilanden betaal je namelijk geen vennootbelasting. Dit blijkt uit onderzoek van European Investigative Collaborations (EIC), een internationale groep onderzoeksjournalisten. In de documenten zitten onder andere facturen, onderhandelingen en boekhoudingen. De komende weken worden meer namen blootgelegd. Wat de volgende stap is voor Ronaldo is nog onduidelijk.

cristiano-ronaldo-1618341_1280

Speelgoedwinkels verdwijnen

Als je kerstcadeautjes voor je kleine zusje wilt kopen, moet je dat misschien maar online kopen. Het aantal speelgoedwinkels is namelijk enorm gedaald: een op de vijf winkels moest de afgelopen acht jaar sluiten. Er zijn er nu nog maar 660 over. Het heeft met veel dingen te maken, en vergrijzing van de bevolking is er een van: er zijn simpelweg minder kinderen in Nederland. Webwinkels maken juist weer een groei mee.

ZONDAG

Pennsylvania gaat geen stemmen hertellen

In de Amerikaanse staat Pennsylvania komt toch geen hertelling van de stemmen. Dit schrijft de NOS. Initiatiefneemster Jill Stein van The Green Party heeft het verzoek ingetrokken nadat zij en activisten niet genoeg geld inzamelden voor de hertelling. Dat was een miljoen dollar. Stein wil het niet opgeven en komt aankomende maandag met een belangrijke mededeling. Clinton verloor in Pennsylvania met 50.000 stemmen minder dan Trump.

Rusland vermoordt IS-leider

De Russische geheime dienst heeft een leider van IS gedood die in de Kaukasus verbleef. Ook vier andere IS-leden zijn gedood. De 35-jarige Ruslam Aseldarov werd gezocht voor het plegen en beramen van aanslagen in Rusland en de Kaukasus. Hij was verantwoordelijk voor een aanslag op een treinstation waar meer dan dertig doden vielen in 2013.

Stichting komt met reclame tegen wapengeweld

Wapengeweld is nog altijd een groot probleem in Amerika. Scholen zijn wel eens het slachtoffer van shootings. Om dit probleem aan te pakken heeft de organisatie Sandy Hook Promise een filmpje gemaakt. Je moet het bijzondere filmpje uit kijken om het te begrijpen.

Links verslaat rechts in Oostenrijkse verkiezingen

select-1671535_1280

De linkse kandidaat Alexander van der Bellen heeft de presidentsverkiezingen in Oostenrijk gewonnen. Zijn rechts-populistische tegenstander diende zijn verlies in. Van der Bellen deed mee als onafhankelijke kandidaat, maar werd wel gesteund door de Groene Partij. Van der Bellen won met 53,4 procent. De uitslag kwam onverwachts, er werd rekening gehouden met een nek-aan-nekrace. De verkiezingen werden al eerder gehouden, maar die uitslag werd ongeldig verklaard wegens verkeerde tellingen.

schermafbeelding-2016-12-04-om-20-51-46