Heb jij ook wat beters te doen dan iedere avond om acht uur het journaal te checken? Vind je het nieuws te langdradig? Check dan elke zondag het wekelijkse nieuwsoverzicht van TMI: snel, kort én krachtig. Je bent meteen op de hoogte van alles wat er deze week is gebeurd.

Rianne Veendorp

MAANDAG

Dode walvissen staan op ontploffen

300 dode grienden (een soort walvis) staan in Nieuw-Zeeland op ontploffen. De dieren waren aangespoeld op een strand en niet elke griend kon worden gered. De dode dieren die er nu nog liggen warmen langzaam op en hierdoor neemt de druk in het lichaam toe. Om te voorkomen dat ze ontploffen snijden reddingswerkers gaten in de karkassen om te voorkomen dat dat ook daadwerkelijk gebeurd.

DINSDAG

Weer een winkel failliet: The Phone House gaat onderuit

Het hoofdkantoor en zeventig winkels van de keten sluiten hun deuren. De 74 franchisevestigingen blijven wel open. Providers als Vodafone en T-Mobile verkopen nu ook zelf abonnementen, waardoor een winkel als The Phone House niet echt meer nodig is.

WOENSDAG

Campagne De Stembus van start

De campagne van De Stembus is begonnen. Tim Hofman, één van de initiatiefnemers van De Stembus, vindt dat iedereen vrij moet krijgen of nemen om te stemmen. Hij vindt dat we de democratie moeten vieren en dat daar een feestdag bij hoort. Hij hoopt met zijn campagne meer jongeren naar de stembus te krijgen.

 

Wereldwijd bekend dancefeest stopt ermee

Sensation, Nederlands bekendste dancefeest, vindt nog één keer plaats in de Amsterdam ArenA op 8 juli. Na achttien jaar vindt de organisatie het mooi geweest. Tijdens de allerlaatste editie komen onder andere Hardwell, Sunnery James & Ryan Marciano, Fedde le Grand en Axwell & Ingrosso in het wit optreden. Vanaf 2018 komt er een heel nieuw concept naar Amsterdam, maar wat voor feest dat gaat worden is nog even geheim.

DONDERDAG

Geen steun voor Zwarte Piet-wet

De PVV kwam met deze wet, waarin precies staat omschreven hoe Zwarte Piet eruit moet komen te zien. De Tweede Kamer steunt het wetsvoorstel niet. De meeste politieke partijen vinden dat de politiek zich hier niet mee moet bemoeien en dat de overheid niet verantwoordelijk zou moeten zijn voor het uiterlijk van Zwarte Piet. Volgende week stemt de Tweede Kamer over de initiatiefwet.

Medailles van oude mobieltjes

Oude mobiele telefoons liggen vaak ergens op zolder of worden weggegooid. In Tokio willen ze er iets anders mee doen. De Japanners willen de telefoontjes gaan gebruiken om er de medailles voor de Olympische Spelen in 2020 mee te maken. De inzameling van oude mobieltjes en andere kleine apparaten moeten hiervoor gaan zorgen. Dus misschien hangt er straks wel een mix van oude telefoontjes om onze Nederlandse sporters.

VRIJDAG

Dick Bruna overleden

Nijntje-tekenaar Dick Bruna is op 89-jarige leeftijd overleden. Dick Bruna werd ook wel de geestelijke vader van Nijntje genoemd. In 1955 verscheen het eerste boek over Nijntje, en Bruna tekende in totaal 124 prentenboeken. Nijntje was zelfs zo beroemd, dat hij in musicals en televisieseries heeft gespeeld.

De grootste overname van een Nederlands bedrijf ooit gaat niet door

Unilever, onder andere bekend van de Unox-worsten en Cornetto-ijsjes, heeft een overnamebod van Kraft Heinz afgewezen. De Amerikaanse organisatie bood 143 miljard dollar, maar daar zag Unilever niets in. Ook zegt Unilever niet verder te willen onderhandelen. Kraft Heinz laat zich niet zomaar afwijzen en wil toch proberen een deal te sluiten. Mocht dat uiteindelijk gebeuren, dan zal dat de grootste overname van een Nederlands bedrijf ooit worden.

ZATERDAG

Trump maakt blunder

‘Kijk naar wat er gisteravond is gebeurd in Zweden’, riep president Trump. ‘In Zweden!’ In Zweden zelf hebben ze alleen geen idee waar Trump op doelt. Er was geen aanslag of andere gebeurtenis dat iets te maken heeft met de veiligheid van het land. Een Zweedse krant schreef eenmalig een Engelstalig artikel over wat er die vrijdagavond in Zweden is gebeurd: een man heeft zichzelf in brand gestoken, er waren technische problemen bij een muziekfestival en een eland sprong bovenop een houten elandbeeld in iemands tuin.

Experiment met theorie-examen rijbewijs

Het CBR experimenteert met een nieuwe vorm voor het afnemen van het theorie-examen. In deze nieuwe vorm hoef je een vraag niet meteen te beantwoorden, maar kan je een vraag ook markeren en er later nog op terugkomen. Je kunt zo als het ware door het examen bladeren. Het CBR denkt dat dat prettig is voor de examenkandidaten, omdat je met de nieuwe methode je eigen tijd kunt indelen. Wanneer deze nieuwe vorm van toetsen wordt ingevoerd is nog niet bekend.

ZONDAG

Wilders zegt debat af

PVV-leider Geert Wilders heeft zich afgemeld voor het verkiezingsdebat van RTL Nieuws. Wilders is boos, omdat RTL zijn broer heeft geïnterviewd. Op Twitter schrijft hij RTL Nieuws ‘ongelooflijk laaghartig tuig’ te vinden.