Heb jij ook wat beters te doen dan iedere avond om acht het journaal te checken? Vindt je het nieuws te langdradig? Check dat elke zondag het wekelijkse nieuwsoverzicht van TMI: snel, kort én krachtig. Je bent meteen op de hoogte van alles wat er deze week is gebeurd.

Karlijn Boddeüs

MAANDAG

Forever young

Volgens de wet ben je op je 18e volwassen. Volgens Amerikaans en Leids onderzoek blijkt dat onze hersenen nog zo lang ontwikkelen, dat we helemaal niet zeker weten of je wel volwassen kunt worden. Volgens het Amerikaanse onderzoek wordt je volwassenheid bepaalt door je gedrag en niet door je brein. Uit een ander onderzoek bij dieren blijkt dat ze door bewegen steeds nieuwe zenuwcellen aanmaken. Hun brein ontwikkelt zich dus steeds opnieuw wanneer ze “sporten”. Binnenkort start een zelfde soort onderzoek op mensen.

Sexting neemt toe

Bijna 40 procent van de jongeren tussen de 12 en 17 jaar heeft weleens de vraag gekregen om mee te doen aan ‘sexting’. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd om je voor de camera uit te kleden of om bijvoorbeeld een ‘dick pic’ via snapchat te sturen. Een op de zeven jongeren geven hieraan toe en zijn zich misschien niet bewust van de gevolgen. Het pikante materiaal kan binnen no-time verspreid zijn. Het Bureau Jeugd & Media heeft hier onderzoek naar gedaan en wijst hiermee op ‘Safer Internet Day’, dat op dinsdag 7 februari plaatsvond.

DINSDAG

Bart Smit verdwijnt

Noooo! Na het faillissement van de V&D moet ook deze bekende winkel zijn biezen pakken. Voor 1 april moeten alle (!) Bart Smits verdwenen zijn. De meeste filialen veranderen in een Intertoys. Bart Smit viel onder het bedrijf van Blokker, dat ook de Intertoys en Toys XL in bezit heeft. Vorig jaar moest de keuze gemaakt worden welk van de twee speelgoedwinkels ten onder moest gaan. Bart Smit bestond al sinds 1967, maar is volgens de directeur van de speelgoedwinkels minder internationaal dan de Intertoys.

Badr Hari moet halfjaar zitten

Kickbokser Badr Hari moet nog een halfjaar in de cel zitten. Hari was opgepakt na wat incidenten in het Amsterdam in 2014 en was in hoger beroep gegaan. Na zijn clash met Rico Verhoeven heeft Badr nu ook deze zaak verloren en nu moet hij alsnog zijn straf uitzitten. Volgens de advocaat van Hari wil hij dit zo snel mogelijk doen. Voordat de kickbokser in hoger beroep ging was zijn straf nog twee jaar, waarvan tien maanden voorwaardelijk.

Groningse optocht tegen gaswinning

Duizenden Groningers liepen dinsdag een optocht tegen gaswinning. In de provincie hebben de inwoners last van aardbevingen door de gaswinning. Ze voelen zich niet meer veilig en lopen een fakkeltocht, met onder anderen 12 Groningse burgemeesters, maar ook lijsttrekkers zoals Emile Roemer van de SP. Vorige week zondag legde Arjen Lubach in kindertaal uit wat er precies zo lastig is aan deze kwestie. Bekijk de aflevering hier:

WOENSDAG

Netflix goes international

Niets is zo vervelend als je Netflix- of Spotifyverslaving onderbreken, omdat je in het buitenland op vakantie bent. Door een nieuw akkoord is dit volgend jaar niet meer het geval. Nu is het zo dat je, terwijl je een abonnement hebt, sommige series, films of albums niet kunt afspelen wanneer je in een ander land bent. Met het akkoord, dat in Brussel gesloten is, wordt het zogenoemde geoblocking opgeheven. Volgend jaar kun je dus gewoon rustig overal Netflixen & chillen.

Pirate Bay mogelijk geblokkeerd

De site Pirate Bay daarentegen, waar je bijvoorbeeld illegaal de nieuwste films kunt dowloaden, moet geblokkeerd worden volgens het Europees Hof van Justitie. Volgens een adviseur van het Hof is er sprake van copyrightschending en geeft dus als advies om de site neer te halen. Als de Hoge Raad dit advies aanneemt, zal de site geblokkeerd worden. Het is Stichting Brein die achter de aanklacht zit. Als sinds 2010 zijn zij bezig met het neerhalen van de website.

DONDERDAG

Geen draagmoeders in China

Na de afschaffing van de ‘eenkindpolitiek’ in China wordt het draagmoederschap wel verboden. Vanaf 2014 werd het toegestaan om twee kinderen te krijgen in plaats van een. Veel moeders waren op dat moment te oud om nog een kind te krijgen en zochten een draagmoeder. Nu dit verboden is, kunnen Chinese moeders een flinke boete krijgen. In Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Portugal is het draagmoederschap ook verboden.

Zo word je een aantrekkelijke danser

Je dansje in de club moet er natuurlijk wel goed uit zien als je wilt scoren. De Universiteit in Newcastle heeft onderzoek gedaan naar welke bewegingen het meest gewaardeerd worden. 39 vrouwen kregen plaatjes op hun lichaam en moesten de dansvloer op. Er werd beoordeeld welke bewegingen het aantrekkelijkst waren voor mannen en vrouwen en daar werd een simulatie van gemaakt. Je ziet er het best uit wanneer je je heupen los gooit en varieert in je bewegingen. Dat komt er dan ongeveer zo uit te zien:  

Dans je zoals het volgende filmpje, dan ben je waarschijnlijk niet zo aantrekkelijk als je hoopt:

VRIJDAG

Young boss

In Winterswijk is er een nieuwe burgemeester aangewezen: Joris Bengevoord. We horen je denken: “Lekker boeiend”. Nou, dat is het zeker, want Joris is de jongste burgemeester van Nederland. Joris is lid van GroenLinks en pas 32 lentes jong. Even ter vergelijking: de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, is 61. Bijna twee keer zo oud dus!

Ambulancebroeders in nieuw jasje

Je bent natuurlijk een held als je op de ambulance werkt en mensenlevens redt, dan mag daar ook best een passende outfit bij. En dus komt die er ook. Er is in samenwerking met het ambulancepersoneel het volgende ontwerp gemaakt, dat in de loop van het jaar in gebruik worden genomen. Wat vind jij ervan?

ZATERDAG

Piet Keizer overleden

Treurig nieuws vanuit de voetbalwereld. Nog geen jaar nadat Johan Cruijff is overleden is ook zijn maatje uit de legendarische Ajax-voorhoede Piet Keizer heengegaan. De linksbuiten, die bekend stond om zijn passeerbeweging de schaar, won met zijn club onder andere zes landstitels en drie Europacups en haalde met het Nederlands elftal de WK-finale in 1974. Piet Keizer is 73 jaar geworden.

Politie in heftig gevecht

Misschien heb je het wel gemerkt, maar het schijnt dat er hier en daar wat sneeuw lag in Nederland. De één heeft daar een ongelofelijke *****hekel aan, de ander vindt het juist geweldig. Zoals deze kids, die voor één keer de politie mochten aanvallen.

ZONDAG

Geen Wilders vs. Rutte bij RTL

De verkiezingen komen eraan en dus zullen er weer vele debatten op tv te zien zijn tussen de premierskandidaten. Zo was ook de bedoeling bij RTL4. Maar RTL hield zich volgens PVV-leider Geert Wilders en de huidige premier Mark Rutte (VVD) niet aan de afspraken en zij zegden af, dus gaat het hele feest niet door. Wilders ziet er gelukkig nog wel de positieve kant van in, zo is te lezen op zijn Twitter.

Nederlanders heersen op het ijs

Als er één ding is waar wij Hollanders in uitblinken, dan is dat natuurlijk schaatsen. En dat hebben we gezien dit weekend, want het WK schaatsen is ongelofelijk goed verlopen voor de Nederlanders. Bij de mannen mocht na alle afstanden het Wilhelmus gedraaid worden: zes gouden medailles! Bij de vrouwen hadden we onze troef Ireen Wüst gelukkig mee, want ook zij mocht het goud in ontvangst nemen, net zoals de vrouwen achtervolgingsploeg. Oranje boven!