Heb jij ook wat beters te doen dan iedere avond om acht het journaal te checken? Vindt je het nieuws te langdradig? Check dat elke zondag het wekelijkse nieuwsoverzicht van TMI: snel, kort én krachtig. Je bent meteen op de hoogte van alles wat er deze week is gebeurd.

Maxime Vernooij

MAANDAG

Petitie tegen Trump

“Geachte meneer Trump. Dit is niet hoe ‘grootsheid’ eruit ziet.” Dat zijn de eerste zinnen van de wereldwijde brief tegen de president van Amerika. De brief was al in april 2016 opgericht door het online campagnenetwerk Avaaz. Binnen twee dagen ondertekenden bijna 2 miljoen mensen de tekst, maar daarna bleef het stil. Tot nu dus. De reden is niet bekend, maar sinds maandag gaat de wereldwijde petitie weer viraal, en tikt de teller inmiddels meer dan vijf  miljoen handtekeningen aan. Wanneer 5,5 miljoen handtekeningen binnen zijn, wordt de open brief verspreid in grote kranten overal ter wereld.

Huisdieren op de zwarte lijst

Had je een zeboe, bruine beer, dwergmangoes of Siberische steenbok als huisdier willen houden, dan heb je nu pech. Staatssecretaris Martijn van Dam heeft 131 dieren ongeschikt verklaard als huisdieren. Maar geen paniek: mocht je een van deze dieren al als huisdier hebben, dan mag je hem gelukkig wel houden.

Starbucks neemt vluchtelingen aan

Nog meer reacties op de nieuwe president Donald Trump: koffiehuisketen Starbucks heeft bekend gemaakt in de komende vijf jaar 10.000 vluchtelingen een baan te willen geven. Het plan is om dit in alle 75 landen waar Starbucks gevestigd is door te voeren, te beginnen bij de Verenigde Staten.

DINSDAG

Carrière als non

Altijd al non willen worden? Grijp dan nu je kans! Het klooster in Weert geeft tijdens speciale ‘meeleefdagen’ in maart een uniek kijkje in het nonnenleven. Aanmelden kan gewoon digitaal!

Trump ontstaat minister van justitie

Hij is nog geen twee weken president, maar heeft ondertussen al voor heel wat ophef gezorgd. Trump heeft Minister Sally Yates van justitie ontslagen nadat ze kritiek had op zijn inreisverbod. Volgens de Amerikaanse media heeft Trump meer mensen ontslagen, waaronder het hoofd van de Amerikaanse immigratie- en douane-autoriteit.

Tinder voor orang-oetans

De Apenheul probeert erachter te komen hoe orang-oetans hun partner kiezen, en of er met behulp van technologie een betere match gemaakt kan worden. Sinds dinsdag heeft de orang-oetan Samboja daarom een soort Tinder-profiel, waarmee ze zelf een mannetje uit kan zoeken.

WOENSDAG

Tieners reageren op Trump-video Lubach

Een groep Amerikaanse tieners reageerden in een filmpje van het mediabedrijf Fine Brothers Entertainment op het introductiefilmpje van ‘Zondag met Lubach’. Bekijk hun reacties zelf maar:

DONDERDAG

Syrisch Twittermeisje spreekt Trump aan

Bana Alabed, het 7-jarige meisje dat vanuit Aleppo twitterde toen die stad belegerd was, heeft een boodschap voor president Trump geplaatst naar aanleiding van de immigratiestop. “Ben ik een terrorist?” is de boodschap van het meisje (of haar moeder).

Get off your phone!

De jeugd van tegenwoordig wordt er regelmatig van beschuldigd niet zonder hun telefoon te kunnen, maar volwassenen kunnen er ook wat van! Volgens een Amerikaanse crèche kan smartphone-gebruik zelfs de relatie tussen ouders en kinderen verstoren. Ze roepen ouders daarom op vooral NIET op hun telefoon te kijken als ze hun kind gaan ophalen.

VRIJDAG

Heel Europa op nummer 2

Als het aan Duitsland, België, Denemarken en Zwitserland ligt, wordt het helemaal niet Netherlands second! De landen hebben een namaak-filmpje van de door 74 miljoen keer bekeken video van ‘Zondag met Lubach’ gemaakt. “Nu is het genoeg, Nederland, stop! Wij willen nummer twee zijn!” Overigens hebben ook veel Nederlandse provincies een soortgelijk filmpje online gezet, want: wie weet valt Trump wel voor de charmes van Friesland of Maastricht..

Homo’s en gehandicapten in artikel 1 van de grondwet?

“Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.” Moeten homo’s en gehandicapten aan dat rijtje toegevoegd worden? PvdA, D66 en GroenLinks vinden van wel, en worden hierin waarschijnlijk gesteund door CDA, SP en de ChristenUnie. De SP zou zelfs ook leeftijd willen toevoegen.

ZATERDAG

Inreisverbod tijdelijk opgeheven door rechter

De Amerikaanse rechter heeft, zolang de rechtszaak loopt, het inreisverbod van president Trump tijdelijk opgeheven. De staat Washington heeft de rechtszaak aangespannen en gewonnen. Het inreisverbod zou in strijd zijn met de grondrechten en het zou discriminatie bevorderen. Maar volgens Trump is de uitspraak van de rechter “krankzinnig”, hij is in hoger beroep gegaan.

Regels voor ontgroening in Amsterdam

In Groningen was het al bekend, maar nu heeft ook de gemeente Amsterdam laten weten af te willen van ontgroeningen bij studentenverenigingen. Daarom is een er nu gedragscode opgesteld. Vernederen en discrimineren tijdens ontgroeningen zijn nu verboden. Ook krijgen studenten recht op twee liter non-alcoholische drank per dag en moeten ze de mogelijkheid hebben om zich te kunnen wassen. Studentenvereniging kunnen gestraft worden wanneer de gedragscode wordt nageleefd, bijvoorbeeld door subsidies in te trekken.

Zilveren Camera

De prijs voor de beste journalistieke foto van het jaar is gewonnen door fotograaf Cigdem Yuksel. Ze maakte een fotoserie over kinderarbeid door Syrische vluchtelingenkinderen in Turkse fabrieken. De fabrieken zouden deze kinderen gebruiken om de productiekosten te drukken. De jury was vooral onder de indruk door het kleurgebruik in de foto’s.

Een van de foto’s uit de winnende serie van Cigdem Yuksel. Foto van Cigdem Yuksel.


ZONDAG

Minirepen nog kleiner

Chocoladenieuws op World Nutella Day: volgens een Engels rapport zijn kleine reepjes chocolade een van de grotere oorzaken van obesitas bij kinderen. Er zit namelijk een enorme hoeveelheid suiker in, ondanks hun formaat. Dat is voor fabrikanten natuurlijk slechte reclame, dus overleggen ze nu met gezondheidsorganisaties of ze de reepjes niet beter nog kleiner kunnen maken. Een klein pluspuntje: misschien worden de reepjes dan ook goedkoper!