Heb jij ook wat beters te doen iedere avond om acht uur? Vind je het nieuws te langdradig? Check dan elke zondag het wekelijkse nieuwsoverzicht van TMI: snel, kort én krachtig. Je bent meteen op de hoogte van alles wat er deze week is gebeurd.

Karlijn Boddeüs

MAANDAG

“Doe normaal of ga weg”

Zou Mark Rutte, de premier en lijsttrekker van de VVD, een slecht weekend hebben gehad? In een interview op de voorpagina van het AD laat Rutte weten dat je voor niets en niemand hier in ons kikkerlandje hoeft te blijven. “Als het jou hier niet bevalt, ga het land uit, ga weg! Dat is toch een keuze die je hebt?” De Tweede Kamer was niet blij met de uitspraak van Rutte, omdat hij een voorbeeldfunctie zou hebben. Het artikel lees je hier.

 

DINSDAG

Inburgering kan beter

Het inburgeringsexamen, dat je moet maken als je hier in Nederland komt te wonen, wordt steeds slechter gemaakt en minder gehaald. De aanleiding hiervan zou de nieuwe inburgeringswet zijn, die sinds 2013 van start is gegaan.

Cocaïnebende opgepakt

In Italië is een drugsbende van wel 54 leden opgepakt na een antidrugsoperatie. De operatie was al jaren van tevoren voorbereid. Er waren 500 politieagenten aanwezig bij de operatie en er is maar liefst 8 duizend kilo aan cocaïne onderschept in het zuiden van Italië. Even zodat je het voor je kunt zien: een suikerklontje weegt 3,5 gram. 8 duizend kilo cocaïne is dus ongeveer een berg van 2.285.714 suikerklontjes.

Volwassenloon naar 21 jaar

De Eerste Kamer is voor het verdienen van meer geld met je bijbaan! Het minimumloon gaat omhoog en het volwassenloon gaat nu al in op de 21e in plaats van op je 23e. De verandering van het loon gaat deze zomer in vanaf 1 juli. Dat betekent dat je loon over een halfjaartje misschien wel met 10 tot 20 procent omhoog gaat. Is dat nog even mooi meegenomen voor je volgende wintersport.

WOENSDAG

Geen batterij meer in de hens

Een buigbare Iphone en een Samung die in de fik vliegt. Het zit de mobiele telefoonindrustie soms niet mee en de Amerikaanse autoriteit voor consumentenproducten is er klaar mee. Volgens hen voldoen batterijen van sommige telefoons niet aan de veiligheidsnormen. Dan hebben we het natuurlijk over de Samsung Galaxy Note 7, die eerder al veel in het nieuws is geweest om de telefoon soms spontaan in de hens vloog. Volgens Zuid-Koreaans onderzoek zijn de normen al sinds 2011 niet meer aangepast. Samsung is bezig met het verbeteren van de normen voor de batterijen.

Geboren in het Amstelveens Amsterdam

Het Amstelveens ziekenhuis Amstelland is met De Vereniging van Nederlandse Gemeente bezig om een Amsterdamse verloskamer te krijgen. Amsterdamse zwangere vrouwen willen niet graag in Amstelveen bevallen. Ze vinden het niet leuk dat het ene kind in Amsterdam geboren wordt en het andere kind in Amstelveen, als er in Amsterdam geen plek is in het ziekenhuis. Met de komst van de Amsterdamse verloskamer zou het opgelost moeten zijn, waardoor je in het ziekenhuis toch nog in Amsterdam bent geboren.

America first…

Het filmpje van Arjen Lubach, waarin hij Nederland even voorstelt aan Trump, is de hele wereld overgegaan. Ook Amerika heeft het opgemerkt en is best tevreden. In het filmpje vraagt Lubach één ding: “America first, the Netherlands second. Is that ok?” De vraag werd goed opgepakt en inmiddels is er een petitie gaande, waardoor Nederland daadwerkelijk de tweede van de wereld mag worden volgens Trump.

 

 

DONDERDAG

Rechtszaak tegen NS

Wanneer je een klacht hebt over de NS, kun je terecht bij de ConsumentenClaim. Deze keer is er een klacht ingediend die ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Een ontevreden treinreiziger is het zat om in een overvolle coupe te reizen en daagt de NS voor de rechter. Hij wil de helft van zijn reiskosten terug. Als het de ConsumentenClaim lukt, proberen ze nog 10 duizend andere reizigers met hun klacht hun geld terug te geven via de rechter.

Flinke boete namens Max Verstappen

De Utrechtse bezorgsupermarkt Picnic dient Max Verstappen 35.000 euro te betalen. De supermarkt plaatste een filmpje op Facebook, waarin ze voor de grap de Jumbo reclame nadeden waarin Max Verstappen voorkwam. Picnic gebruikte een dubbelganger en volgens het management van Verstappen is dat inbreuk op portretrecht. Het filmpje is inmiddels verwijderd.

ARD VAN DER STEUR OPGESTAPT

De minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur, is opgestapt. De aanleiding zou de “bonnetjesaffaire” zijn geweest, die bekend stond als de Teevendeal. Deze deal ging over Fred Teeven, die destijds de minister van Justitie was, die een deal sloot met een drugscrimineel. Van der Steur zou volgens de kamer gelogen hebben over details van de deal.

 

VRIJDAG

Hells Angels opgepakt

Na grondig onderzoek bij het clubhuis van de van de Haarlemse Hells Angels zijn tien leden opgepakt en zijn er drugs en wapens gevonden en in beslag genomen. Hells Angels is een motorclub die al langer onder vuur lag in Nederland. De politie is op 24 locaties in Nederland geweest en overal zijn er wel wapens of drugs in beslag genomen. Volgende week worden de tien opgepakte leden voor de rechter gesleept.

Met de trein uit Zeeland

Door de nieuwe regeling van de NS waren er veel klachten over het treinverkeer in en uit Zeeland. De NS haalde de intercity’s uit de regeling naar en van Zeeland, waardoor reizigers het met stoptreinen moesten doen. Na een boel klachten besloot de NS om de intercity weer “terug te brengen”. Eind 2017 zal de intercity weer rijden.

 

 

ZATERDAG

Trump sluit vluchtelingen buiten

De komende vier maanden gaat Trump het vluchtelingenbeleid van Amerika veranderen. In die vier maanden mogen er volgens hem ook geen vluchtelingen naar Amerika komen. Ook “gewone” mensen uit Irak, Ian, Libië, Somalië Soedan, Syrië en Jemen zijn de komende maanden niet welkom en verkrijgen geen visa. Inmiddels heeft de Amerikaanse rechter deze verandering al gedeeltelijk verboden en mogen mensen met een geldig visum gewoon naar de VS komen.

Minder toeristen in Barcelona

Barcelona wil af van het hoge aantal toeristen wat naar de stad komt. Dit hopen ze te bereiken door te stoppen met het bouwen van nieuwe hotels of appartementen. De toeristensector is hier niet blij mee, maar de inwoners van Barcelona wel. De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen enorm gestegen, maar volgens de een woordvoerder van de toeristensector zijn de toeristen hard nodig. Toeristen zorgen in Barcelona namelijk voor 14% van het inkomen van de stad.

 

ZONDAG

Standbeeld voor prinses Diana

Twintig jaar na de dood van prinses Diana pleitten haar zoons prins William en Harry voor een standbeeld van hun moeder. Het standbeeld moet in de tuin van haar oude huis paleis, Kensington Palace, komen. Prinses Diana stierf in 1997 in een tunnel in Frankrijk, doordat zij achterna gezeten werd door de pers.

 

Zes doden na feestje

In Duitsland vierden een club vrienden een feestje in hun tuinhuis, waarna ze niet meer wakker werden. Het tuinhuisje was van twee tieners die het feestje organiseerde. De vader checkte in de ochtend of alles nog goed ging, nadat hij nog geen bericht van zijn zoon en dochter had gekregen. Hij trof zijn kinderen en vier andere tieners dood aan in het huisje. Waarschijnlijk was de kachel stuk en stierven de tieners door koolmonoxidevergiftiging.