Heb jij ook wat beters te doen iedere avond om acht uur dan het journaal kijken? Vind je het nieuws te langdradig? Check dan vanaf nu elke zondag het wekelijkse nieuwsoverzicht van TMI: snel, kort én krachtig. Je bent meteen op de hoogte van alles wat er deze week is gebeurd.

MAANDAG

Appen op de fiets? Binnenkort verboden!

Minister Schultz van Infrastructuur & Milieu wil dat appen op de fiets verboden wordt, meldt de NOS. Zelfs bellen mag dan niet meer, alleen als je oortjes in hebt. Waarom? Het aantal verkeersdoden en het aantal ernstig gewonden door verkeersongevallen zijn beiden het afgelopen jaar toegenomen. Bij 20 procent van de jongeren die een verkeersongeval hebben gehad, heeft het mobieltje een rol gespeeld. Kijk maar uit!

Aleppo voor het grootste deel weer in handen Syrische leger

De Syrische stad Aleppo is na dagen vol met bombardementen voor het grootste deel weer in handen van het Syrische leger van president Assad. ‘Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten hebben de rebellen nog maar de controle over 10 procent van het gebied dat ze oorspronkelijk in handen hadden,’ meldt de NOS. Wil jij zien hoe Aleppo er uitziet na de bombardementen? Check het hier 

Jan Smit Loden Leeuw voor irritantste BN’er

De Loden Leeuw is een Nederlandse televisieprijs voor de meest irritante reclamespot. Dit jaar is deze prijs voor meest irritante BN’er in een reclamespot naar Jan Smit gegaan. “Een hele eer,” laat hij aan NOS weten. “Als je meedoet, wil je winnen toch?” Het gaat om de Pearle-commercial die zich afspeelt in Volendam. Het spotje van Tele2 met ‘De ouderen van tegenwoordig’, waar ouderen op een liedje van de Jeugd van Tegenwoordig van alles met hun mobieltje doen, is irritantste tv-reclame van het jaar geworden. Wat vond jij de meest irritante tv-reclame van het jaar?

IJsplaten op Oost-Antarctica smelten sneller dan verwacht

Klimaatonderzoekers hebben onderzoek gedaan in Oost-Antarctica naar het smelten van ijsplaten. Ze boorden een gat in een van de ijsplaten en vonden op een diepte van vier meter een meer wat uit smeltwater bestaat. Als ijsplaten smelten, heeft dat geen invloed op de zeespiegel. Toch zijn ze belangrijk want ze houden landijs tegen. Als dat smelt, stijgt de zeespiegel. Maar hoe komt dat dan? Dit komt door valwinden. Deze winden voeren warme droge lucht aan, en blazen de sneeuw van het ijs af, waardoor het ijs meer warmte op kan nemen.

DINSDAG

En de slechtste slogan van het jaar 2016 issssss

Een Utrechtse kapperszaak heeft de slechtste slogan van het jaar 2016 gewonnen met ‘Zit je hair cut?’. Local Heroes, zoals die kapperszaak heet, kreeg 21 procent van de stemmen. Op de tweede plek is een loodgietersbedrijf uit Den Haag geëindigd met de slogan: ‘Your shit is my food!’. De slogan ‘Tiet voor een goede BH’ van een lingeriewinkel uit Ede is genoeg voor een derde plek. Op deze link zie je de top 10. Welke vind jij het slechtst?

Artiesten gezocht voor inauguratie Donald Trump

20 januari is het zover, Donald Trump is dan officieel president van de Verenigde Staten. Voor sommigen reden voor een #feessie, voor sommigen niet. Maar een #feessie is geen #feessie zonder goede artiesten. Alleen daar heeft Trump een beetje moeite mee. Niemand wil voor hem optreden tijdens zijn inauguratie. Er wordt op dit moment zelfs geld geboden aan artiesten of ze een #feessie voor hem willen bouwen. John Legend zegt tegen de BBC dat hij dit wel had verwacht: “Creatieve mensen staan vaak negatief tegenover schijnheiligheid en haat.” Daarbij hebben veel artiesten zich aan Hillary Clinton uitgesproken tijdens de verkiezingen, dat het gek zou zijn als ze opeens voor Trump gaan optreden. De enige hoop die Trump heeft op dit moment gaat uit naar Kanye West. Vorige maand zei West dat hij niet heeft gestemd, maar als hij dat wel had gedaan, had hij voor Trump gekozen.

Activist daagt Poetin uit bij verkiezingen 2018

De Russische president Vladimir Poetin heeft concurrentie. De oppositieleider Aleksej Navalny stelt zich kandidaat voor de verkiezingen in 2018. Hij is één van de grootste critici van het Kremlin (Russisch parlement) en blogt al jaren kritisch hierover. Navalny is al een aantal keer aangeklaagd en gestraft wegens verduistering. Volgens andere critici was dit puur om Navalny de mond te doen snoeren. De oppositieleider streeft tijdens de volgende verkiezingen naar een eerlijk en modern Rusland.

WOENSDAG

Meer beweging door Pokémon Go van korte duur

Uit onderzoek is gebleken dat dé zomerrage van 2016, Pokémon Go, mensen actiever en beweeglijker heeft gemaakt. Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim duizend gebruikers en niet-gebruikers van de app. Hierbij is de stappenteller geanalyseerd van voor het gebruik van Pokémon Go en tijdens het gebruik. Bij de groep die de app gebruikte nam het aantal stappen in de eerste week na installatie van het spel met gemiddeld duizend stappen per dag toe. Maar na zes weken nam deze piek weer af en kwamen de gebruikers net als de niet-gebruikers weer op hetzelfde aantal stappen uit als daarvoor.

Whatsapp test intrekken berichten  

Je hebt vast wel eens een berichtje gestuurd naar iemand, dat niet heel slim was en je dat liever had willen verwijderen. Misschien komt hier binnenkort een oplossing voor! Whatsapp is bij een aantal gebruikers de ‘revoke’ knop aan het testen. Dit is een functie dat je je verstuurde bericht kan terughalen voordat een ander het leest. Helaas kan de ander nog steeds zien dat je je bericht hebt ingetrokken. Dus geheel onopgemerkt berichtjes verwijderen? Daar moeten we nog even op wachten.

DONDERDAG

‘Poetin achter hack e-mails Democratische Partij’

Volgens het Witte Huis zit Poetin achter het schandaal van het hacken van de e-mails van Hillary Clinton. Ze komen echter niet met bewijzen. Ze beweren dat de Russische hackers toestemming hadden van de allerhoogste functionarissen om verder te gaan met het hacken. Hiermee doelen zij op Poetin. Het Witte Huis gaat er vanuit dat Trump hiervan op de hoogte was en direct kon profiteren van dit schandaal. Trump en Poetin nemen afstand van deze beschuldigingen en noemen het belachelijke onzin.

Facebook gaat nepnieuws aanpakken

Na het schietincident van vorige week maandag heeft Facebook besloten om nepnieuws aan te pakken. Het schietincident ontstond in een restaurant omdat een man gelezen had dat Hillary Clinton daar een kinderseksnetwerk had opgezet. Dit is natuurlijk niet waar, maar werd wel als waarheid gezien omdat het ‘op Facebook stond’. Het populaire sociale medium gaat nu zogenoemde feitencheckers in arm nemen om serieuze nieuwsberichten en leugens te onderscheiden.

YES! We kunnen Mario spelen op onze smartphones

Sinds donderdag kunnen we het Nintendo spelletje ‘Super Mario Run’ ein-de-lijk spelen op onze smartphones. Jarenlang wilde Nintendo het ‘old-school’ houden door geen Mario-app uit te brengen. Maar daar is dus verandering in gekomen. Voorlopig is Super Mario Run alleen nog te downloaden voor iPhone en iPad gebruikers in de App Store. Nintendo verwacht volgend jaar de app voor Androidtoestellen te lanceren.

VRIJDAG

12-jarige beraamde aanslag op kerstmarkt Duitsland

Waarschijnlijk de jongste terreurverdachte ooit wilde een aanslag plegen op het Duitse plaatsje Ludwigshafen. Hij had onder andere de kerstmarkt op het oog. De jongen is volgens het Duitse blad Focus zwaar geradicaliseerd en wilde waarschijnlijk handelen in opdracht van IS. De jongen probeerde al eerder een bom te laten ontploffen, namelijk op 26 november en 5 december. Dit mislukte. Omdat de jongen pas twaalf is, kan hij nog niet worden vervolgd. Hij verblijft momenteel in een jeugdinstelling.

Survivalen zonder grenzen in Siberië

Een Russische zakenman wil een hardcore survivalserie gaan opnemen in de wildernis van Siberië. Een soort Utopia: maar dan écht. De deelnemers mogen zo veel spullen meenemen als ze kunnen dragen en that’s it. Er zijn geen cameraploegen, maar op afstand bestuurbare camera’s. Er zijn geen toezichthouders, alleen kijkers die live streamen. Daarnaast kunnen de temperaturen in het vier kilometer grote gebied teruglopen tot -40(!), zijn er gevaarlijke dieren en giftige planten. De bedenker heeft de deelnemers alvast een contract laten tekenen waarin staat dat zij hem niet mogen aanklagen. Clever, want erg gezellig zal het niet worden. De deelnemers hebben een noodknop mee, maar de dokter moet wel een half uur reizen voordat hij er kan zijn. Heftaagh. Maar waarschijnlijk wel sensationeel.

Record foute kersttruien

Lelijk of grappig? Wat vind jij van kersttruien? De hype, die overwaaide vanuit Amerika is nu ook gaande in Nederland. Stichting Save The Children riep vandaag zelfs uit tot ‘Foutekersttruidag’. Maar niet voor niks: hierdoor willen ze vluchtelingen helpen die kou lijden. Je kunt sms’en, meedoen aan een ‘run’ of kleding inleveren. Ook vraagt de stichting met je trui op Twitter te poseren, om meer aandacht te krijgen voor het probleem.

https://twitter.com/SaveChildrenNL/status/810153698458529792

Anne Frank misschien niet verraden in WOII

Anne Frank: het meisje met het dagboek dat eigenlijk een symbool werd van joodse gemeenschap in Nederland in WOII. We leerden allemaal over haar op school. Nu is er ineens nieuws: ze is mogelijk helemaal niet verraden in de oorlog. Dit blijkt uit onderzoek van de Anne Frank Stichting. De agenten, die de familie arresteerde, kwam daar mogelijk niet aan de deur wegens verraad, maar door tips over illegale bonnenhandel. De stichting denkt dat de agenten mogelijk door toeval op de onderduikers stuitten. Ook waren de meeste telefoonlijnen afgesloten, waardoor de kans van verraad ook kleiner wordt. De stichting gaat over tot nader onderzoek.

ZATERDAG

Enorme opstand gevangenen in Engeland

In het Engelse Birmingham kwamen ongeveer 600 gevangenen in opstand, meldt de BBC. Ze zijn ontevreden over de leefomstandigheden: de gezondheidszorg is slecht, er is gebrek aan warm water en het eten zou niet goed zijn. De speciale politie voor rellen moest eraan te pas komen en de opstand kon pas na twaalf uur in de hand worden gehouden. De BBC spreekt van één gewonde. Het ministerie van veiligheid en justitie gaat een groot onderzoek starten.

Nederlandse geheime dienst wil Whatsapp kraken

De AIVD is druk bezig met een systeem waarmee ze de encryptie van Whatsapp en Telegram kunnen kraken. Maar de inlichtingendienst zegt dat ze het puur willen gebruiken om terroristen aan te pakken. Op wat voor manier is niet duidelijk, maar in Duitsland bijvoorbeeld legt de geheime dienst 150 miljoen apart voor het onderzoek. Kijk dus maar uit met je naaktfoto’s en geheimpjes op Whatsapp.

Oost-Aleppo nog niet geëvalueerd

Volgens de woordvoerder van de Syrische regering zou de evacuatie van burgers en rebellen in Oost-Aleppo zijn begonnen. De evacuatie werd al snel stilgelegd door schoten. Vandaag wachtten duizenden mensen op de bussen die hen naar een veilige plek zouden brengen, maar die kwamen niet. Dinsdag sloten de rebellen en de regering eindelijk een akkoord over een staakt-het-vuren-regeling. Tot nu toe heeft dit nog niks opgeleverd. Aleppo is de afgelopen dagen constant in het nieuws omdat de burgers noodkreten uitroepen: ze trekken het niet meer.

ZONDAG

aanslag zelfmoordterrorist Jemen eist 49 doden

In Jemen pleegde vandaag een zelfmoordterrorist een aanslag net buiten een legerbasis. Hierbij kwamen 49 militairen om het leven. IS heeft de aanslag opgeëist. Vorige week gebeurde iets soortgelijks in een plaats in de buurt. Daarbij kostte de aanslag 45 militairen het leven. In Jemen is al anderhalf jaar een burgeroorlog aan de gang, die tienduizenden mensen het leven heeft gekost.

Auw… Boom valt op bruiloftsgasten

Een bruiloft is voor de meeste mensen de gelukkigste dag in hun leven. Voor een pasgetrouwd stel uit een plaatsje in Californië niet. Een enorme eucalyptusboom viel op een groepje poserende mensen aan het eind van de bruiloft. Hierbij kwam een vrouw om het leven en raakten vier anderen om het leven. Tot zover de gelukkigste dag uit je leven…

‘Wet die persvrijheid ondermijnt’ weg uit Polen

Op zaterdag gingen heel veel Polen de straat op om te protesteren tegen de nieuwe mediawet die op 1 januari in zou gaan. Door deze wet werden journalisten flink bekort in hun rechten. Zo zouden ze niet met meer dan twee in het parlementsgebouw mogen zijn. De demonstranten krijgen hun zin: de voorzitter van de Poolse Senaat gaat morgen overleggen met journalisten voor een oplossing. Zo lang die oplossing er nog niet is, blijft de wet bestaan.