Heb jij ook wat beters te doen iedere avond om acht uur? Vind je het nieuws te langdradig? Check dan vanaf nu elke zondag het wekelijkse nieuwsoverzicht van TMI: snel, kort én krachtig. Je bent meteen op de hoogte van alles wat er deze week is gebeurd.

MAANDAG

Nepnieuws veroorzaakt schietpartij

Wel eens gehoord van een hoax of nepnieuws? Dat zijn geruchten op internet dat heel erg wordt opgeblazen en niet waar is. Dat kan een buitenaards wezen zijn, of een seksclub van Hillary Clinton. Wait what?! Ja, in Washington D.C. kwam een gewapende man een restaurant binnen omdat hij ergens had gelezen dat Clinton daar een kinderseksnetwerk zou hebben opgezet. Dit was natuurlijk niet waar. De politie kon de man overmeesteren en er raakte niemand gewond. Volgens de NOS was er tijdens de Amerikaanse verkiezingen vaak sprake van nepnieuws. De schrijvers van het nepnieuws verdienden namelijk makkelijk geld aan reclames. Check hier wat hoaxes door de jaren heen.

Voor het eerst Japanse premier op Pearl Harbor

Op 7 december 1941 bombardeerde Japan de Amerikaanse haven Pearl Harbor op Hawaii. Nu, 75 jaar later, bezoekt een Japanse premier voor het eerst het monument. Premier Shinzo Abe komt op 26 en 27 december op bezoek. Obama bezocht eerder dit jaar Hiroshima, de stad waar de Amerikanen in WOII een atoombom gooiden. Met deze bezoeken hopen de landen de relatie te herstellen.

Levende stembussen

Ken je GeenPeil nog? Dat was het initiatief van onder andere Jan Roos over het Oekraïne Referendum. Ze hebben ook een politieke partij opgericht waarbij ze de ‘directe democratie’ willen terugbrengen: het volk kan direct op wetsvoorstellen stemmen. De kamerleden zullen stemmen waarop de burgers willen. Dit gaan ze doen door ‘mini referenda’ te maken op hun website. Hoe ze dat precies gaan aanpakken, is nog niet duidelijk. Het doel is in ieder geval om dichter bij de burgers komen te staan.

Zat jij lekker bij het haardvuurtje cadeautjes uit te pakken en chocomel te drinken? Gelukkig maar, het was namelijk de koudste pakjesavond in 20 jaar!

DINSDAG

Hashtag Populair

Twitter maakt de woorden bekend die het meest getwitterd zijn dit jaar. #RIO wint de eerste plek. Daarna komt #Election2016 als tweede. In Nederland wint #brexit als meest besproken onderwerp. Ook Max Verstappen zijn ego werd gestreeld: over hem werd op 15 mei 2016 het meest getwitterd: op die dag won hij namelijk de Grand Prix van Barcelona. Het Songfestival werd tweede. Welke hashtag is jouw favoriet?

Techneuten pakken internetextremisme aan

Facebook, Twitter, Youtube en Microsoft willen hard gaan optreden tegen extremistische propaganda op internet. Terroristische organisaties zoals IS rekruteren zo namelijk veel van hun leden. De techbedrijven gaan een database vormen waarin video’s en oproepen komen die als extremistisch worden gezien. Dit kunnen de bekende, walgelijke onthoofdingsfilmpjes van IS zijn, maar ook video’s waarin IS-strijders jongeren oproepen.

Dubbelagent of speelgoedpop?

De speelgoedpop ‘My Friend Cayla’ is niet zo schattig als ze eruit ziet. Je gaat het bijna niet geloven, maar deze meisjespop kan kinderen afluisteren. De pop kan aangesloten worden op bluetooth, waardoor ouders bijvoorbeeld de pop iets kunnen laten zeggen tegen hun kinderen. Maar het blijkt ook dat alles wat tegen de pop wordt gezegd, naar het bedrijf Nuance Communications wordt gestuurd. Dit alles blijkt uit onderzoek van de Noorse Consumentenbond Forbrukerrådet. Zo zouden bedrijven stiekem kunnen adverteren. Ook zou de pop veel over Disneyfilms praten. Het blijkt dat het communicatiebedrijf goede banden heeft met Disney. Talking about sneaky…

Finse scholieren zijn echte nerds

Nederlandse scholieren presteren misschien internationaal gezien goed op school, maar ze zijn niks bij de Finnen en de Essen. Dit blijkt uit het PISA-onderzoek, door OESO. 71 landen deden hieraan mee. De landen werden getest op wiskunde, leesvaardigheid en natuurwetenschappen. Nederland scoort erg hoog, maar blijft achter op Finland en Estland.

Aardbeving Sumatra zorgt voor meer dan 90 doden

In Atjeh op Sumatra werd op dinsdag getroffen door een zware aardbeving. Er waren ongeveer vijf naschokken. Het Israelische leger zegt dat er meer dan  94 doden zijn gevallen. Er wordt nog actief gezocht naar slachtoffers die onder het puin liggen. Atjah is trouwens ook de plek waar in 2004 een hele heftige aardbeving en tsunami waren.

WOENSDAG

48 doden bij Pakistaanse vliegtuigcrash

Een vliegtuig dat vanuit het noorden van Pakistan onderweg was naar Islamabad is vijftig km van zijn bestemming neergestort. Dit meldt de NOS. Om half één verloor het vliegtuig contact met de luchtverkeerstoren. Alle inzittenden, 48 mensen, kwamen om het leven.

MH-17 krijgt monument en herdenkingsbos

De slachtoffers van de ramp van de MH-17 krijgen een Nationaal Monument. In Vijfhuizen in Noord-Holland wordt een speciaal bos aangelegd, met 298 bomen: een voor elk slachtoffer. Het bos wordt in de vorm van het MH17-lintje aangelegd. Ook komt er een enorme stalen wand in het midden, waarin de namen van alle slachtoffers worden gegraveerd. op 17 juli 2017 wordt het monument onthuld.

4fmp-drug vanaf april verboden

Slik jij wel eens een pilletje op feestjes? Kijk maar uit, want de relatief nieuwe 4fmp-drug, ook wel 4FA genoemd, wordt vanaf 1 april verboden. Volgens onderzoeken is de drug gevaarlijk voor je hart- en bloedvaten en kan het tot ernstige hoofdpijn leiden. Er zijn tot nu toe niet erg veel onderzoeken gedaan, maar wel zijn er mensen geweest die er een hersenbloeding van op liepen. Check dus altijd wat je neemt.

Weer onthoofdings-film IS verspreid

Helaas hebben we het allemaal wel eens voorbij zien komen: de onthoofdingsfilmpjes van IS. Nu is er weer een nieuwe opgedoken. IS onthoofdt in de door hun belegerde Iraakse stad Mosul een gijzelaar. Dit was John Cantlie, een oorlogsfotograaf die samen met de eerder onthoofde James Foley werd opgepakt door IS.

Het nieuwe Utrecht Centraal is open! Wat vind jij ervan? Check hier wat mopperaar Maarten van Rossem ervan vindt

Europese Unie wil jongeren naar rampgebieden zenden

Is de Europese Commissie helemaal gek geworden, zullen veel ouders op dit moment denken. Maar eigenlijk is het zo gek nog niet. De jongeren kunnen als zij zich inschrijven worden ingezet op rampgebieden. Denk aan overstroomde gebieden, plekken waar aardbevingen zijn geweest of bijvoorbeeld door een orkaan verwoeste dorpen. In juni volgend jaar kunnen de eerste vrijwilligers beginnen. Het doel is aan de ene kant natuurlijk de nodige hulp bieden aan slachtoffers. Aan de andere kant wil de Europese Commissie op deze manier de jongeren een grotere band met Europa laten voelen.

Onderzoek: hoog aantal jonge daklozen.

Verschillende jeugdopvangcentra hebben aan de bel getrokken. Het aantal jongeren die geen thuis hebben is namelijk toegenomen. De opvangcentra zitten meestal vol, en zij moeten dus vaak jongeren weigeren. Het probleem speelt zich vooral af in grote steden zoals Amsterdam, Den Haag en Leeuwarden. Volgens een telling zijn er in totaal ongeveer 9000 dakloze jongeren in Nederland.

DONDERDAG

Diervriendelijk vlees uit het vocabulaire

Ieder jaar organiseert het Instituut van de Nederlandse Taal de ‘Weg met dat woord-verkiezing’. Mensen mogen hierbij stemmen op woorden of zinnen die ze mega irritant vinden. Dit jaar wint het woord ‘diervriendelijk vlees’. Volgens veel mensen bestaat diervriendelijk vlees namelijk niet, omdat je er altijd een dier voor moet doden. ‘Hun’ wint de tweede plek, in zinnen waar het verkeerd wordt gebruikt. ‘Hun hebben’ bijvoorbeeld. Vorige jaren won ‘me’ (gebruikt als bezittelijk voornaamwoord).

Mannequin Challenge zorgt voor arrestatie

Sommige mensen doen domme dingen. Dat bewijst een groep mannen in Huntsville, Alabama in Amerika wel. Ze deden een mannequin challenge, waarin ze allemaal met wapens op elkaar richten. Ze deden waarschijnlijk een vuurgevecht na. Door deze actie is de politie een onderzoek gestart naar de mannen. Bij de huiszoeking vond de politie wapens, kogelvrije vesten, wiet en munitie. Beter nadenken voor je iets op internet gooit dus, gekkies.

Haarknipper geeft zichzelf aan

Weet je nog die gozer die haren afknipte van vrouwen in Utrecht? Hij heeft zichzelf aangegeven. Naar aanleiding van een uitzending van het opsporingsprogramma van RTV Utrecht, waarin ze dreigden meer beelden van de man uit te zenden, meldde de man zich bij de politie. Hij knipte haarplukjes af bij een vrouw van 28 en een meisje van dertien. Zij deden allebei aangifte.

Dinostaart met veren gevonden

Dat dino’s waarschijnlijk geen kale geschubde beesten waren, dachten onderzoekers al heel lang. Maar nu hebben ze een unieke vondst gedaan. In een stuk barnsteen uit Myanmar vonden ze een dinostaart die nog grotendeels in tact was gebleven. Uit de staart groeiden veren. Volgens de onderzoekers is het te flexibel om van een vogel te zijn. Het stukje staart is 3,7 centimeter lang en is waarschijnlijk van een jonge dino geweest.

VRIJDAG

Wilders veroordeelt in ‘minder-minder’-zaak

De rechter heeft Geert Wilders vandaag schuldig bevonden aan het aanzetten tot discriminatie en groepsbelediging. Hij krijgt alleen geen straf. Het OM had 5000 euro boete geeist, maar is blij met de uitspraak. Wilders niet, hij noemt het vonnis ‘knettergek’. Ook gaat hij in hoger beroep. Check hier zijn reactie.

Crimineel en misdaadjournalist Martin Kok geliquideerd

Martin Kok werd vannacht in zijn auto door twee mannen doodgeschoten bij een seksclub in het Gooi. Kok was bekend van zijn website ‘Vlinderscrime’ over de onderwereld. Zelf was hij ook crimineel, hij heeft zeker zeventien jaar vastgezeten voor onder andere doodslag en afpersing. Martin Kok was 49.

Zoenende meisjes vrijgesproken in Marokko

Het is misschien ondenkbaar, maar in veel landen is homoseksualiteit een misdaad. Zo ook in Marokko. In oktober werden twee meisjes van zestien en zeventien gearresteerd omdat ze elkaar hadden gezoend op een foto. De moeder van een van de meisjes gaf ze aan bij de politie. Maar vandaag zijn ze vrijgesproken! Dit komt waarschijnlijk ook omdat veel mensenrechtenorganisaties hebben aangedrongen op vrijspraak.

Jongens opgepakt voor plannen van aanslag in Duitsland

De Duitse politie heeft twee jongens opgepakt die een aanslag aan het beramen waren. De jongens van vijftien en zeventien waren op zoek naar wapens om een aanslag te plegen in Aschaffenburg in Duitsland. De politie kreeg er hoogte van en doorzocht de huizen. Daar vonden ze IS-propagandamateriaal.

Asscher nieuwe lijsttrekker pvda

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verslaat Diederik Samsom in de race voor lijsttrekkerschap van de PvdA. Met 54,4 procent van de stemmen is hij de grote winnaar. Maandag treedt Samsom af, ook heeft hij bekend gemaakt te stoppen als Tweede Kamerlid. Asscher wil de PvdA een sociaal, progressieve tegenstander maken van de VVD en de PVV.

Schoolmeisjes blazen zichzelf op in Nigeria

In Nigeria hebben twee meisjes zichzelf opgeblazen op een markt. Hierbij vielen tientallen doden. Dit schrijft internationaal persbureau Reuters. De jonge meisjes hoorden waarschijnlijk bij de terreurorganisatie Boko Haram, die al zeven jaar actief is in Nigeria.

Rotterdamse terreurverdachte opgepakt

Meer terroristisch nieuws: in Rotterdam is een 30-jarige man opgepakt die wordt verdacht van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. In zijn huis werd een Kalasjnikov gevonden en dozen vol gevaarlijk vuurwerk. Ook vond de politie een vlag van IS. Het is niet duidelijk wat hij precies van plan was.

ZATERDAG

Aso schopt vrouw van trap, Duitsland in shock

Duitsland is in rep en roer om een man die een vrouw keihard de trap af heeft geschopt in een metrostation. Het gebeurde eind oktober al, maar nu zijn de beelden pas bekend gemaakt. Op de beelden zie je een vrouw de trap aflopen in een metrostation in Berlijn. Halverwege de trap schopt een man haar in de rug waardoor de vrouw met haar gezicht naar beneden de trap afvalt. Vier omstandigers kijken toe en doen niks. Volgens de Duitse politie waren zijn mogelijk samen met de schopper. De vrouw werd naar het ziekenhuis gebracht maar mocht al snel weer weg.

NAC betaalt kaartjes supporters terug

Na de nederlaag van NAC Breda op FC Eindhoven werden de spelers van NAC opgewacht door woedende supporters. Ze baalden van de uitslag: 6-2 voor FC Eindhoven. De aanvoerder heeft laten weten de kaartjes terug te betalen. De ploeg schaamt zich maar geeft de hoop nog niet op.

Bomexplosies in Istanbul

In Istanbul zijn vlakbij een stadion twee bommen ontploft. Hierbij zijn volgens de minister van Binnenlandse Zaken Soylo 38 doden en 155 gewonden gevallen. De bommen waren waarschijnlijk bedoeld voor de oproerpolitie. 30 van de doden zijn inderdaad agenten, schrijft de NOS. Het is nog niet bekend wie erachter zit, wel zijn er dertien mensen opgepakt. Het stadion was al een tijdje leeg, want de wedstrijd was al een uur afgelopen. Waarschijnlijk heeft een terrorist zichzelf opgeblazen en was de andere bom een autobom.

ZONDAG

25 doden aanslag Egyptische kerk

In de hoofdstad Cairo zijn 25 doden gevallen bij een aanslag op een koptische kerk. Koptisch, whut?! Ja, dit is een orthodoxe stroming van het Christendom in Egypte. De aanhangers van dit geloof zijn een minderheid in Egypte en nemen ongeveer 10% in van de bevolking. De aanslag is nog niet opgeëist.