Heb jij ook wat beters te doen dan iedere avond om acht uur het journaal te checken? Vind je het nieuws te langdradig? Check dan elke zondag het wekelijkse nieuwsoverzicht van TMI: snel, kort én krachtig. Je bent meteen op de hoogte van alles wat er deze week is gebeurd.

Femke Visser

Maandag

Het is de Dag van de Arbeid

Maandag was het de Dag van de Arbeid. Op deze dag staan we stil bij de rechten van de arbeider. Het begon allemaal met de strijd voor een acht-urige werkdag. De eerste Dag van de Arbeid werd in veel landen gevierd op 1 mei 1890. In de meeste landen is het een officiële feestdag, in Nederland is dat niet zo.

Albino orang-oetan gered uit Borneo

Afgelopen maandag is er een zeldzame albino orang-oetan gered uit Borneo waar hij gevangen zat. De aap heeft een bleke huid, witte haren en blauwe ogen. Het is de eerste albino orang-oetan die de Borneo Orangutan Survival (BOS) Foundation heeft gered. Ze is vijf jaar oud en werd vastgehouden door een plaatselijke bewoner.

Dinsdag

Internationale actie tegen terreurpropaganda

Agenten uit België, de Verenigde Staten, Griekenland, Polen en Portugal vonden meer dan 2000 video’s, foto’s en berichten van Al-Qaeda en Islamitische Staat. De berichten zijn aangeven bij de providers om ze te laten verwijderen.

 

Mark Selby pakt wereldtitel snooker

De Engelsman pakte zijn derde wereldtitel na het verslaan van de Schotse John Higgins. In 2014 pakte hij zijn eerste titel en vorig jaar won hij zijn tweede. Scheidsrechter van de wedstrijd was de Nederlander jan Verhaas.

 

Woensdag

Man gijzelt handhavers in Arnhem

Om 11 uur kreeg de politie in Arnhem een melding over een man die met een vuurwapen en bomgordel wijksteunpunt Klarendal zou zij binnen gegaan. In eerste instantie waren er vier gegijzelden, maar de man liet twee mensen na korte tijd los met een brief voor de politie. Na twee uur in de middag gaf de man zich over. Na zijn overgave bleek dat het vuurwapen en het bomvest nep waren.

Foto: Omroep Gelderland

Stephan Hawking: mensheid moet de aarde verlaten

Volgens wetenschapper Stephan Hawking moet de mensheid de aarde binnen honderd jaar verlaten, wil het nog overleven. Dat zegt hij in zijn nieuwe BBC documentaire Expedition New Earth. Onder andere klimaatverandering, asteroïde-inslagen, nucleaire oorlogen, epidemieën en overbevolking zouden het leven op aarde in de komende honderd jaar bemoeilijken.

Donderdag

Het was Nationale Dodenherdenking

Op 4 mei herdenken wij in Nederland alle Nederlandse oorlogsslachtoffers of omgekomenen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Duizenden mensen verzamelen zich bij de herdenkingsbijeenskomst op De Dam in Amsterdam, of bij andere lokale herdenkingen. Om 20:00 wordt er twee minuten stilte gehouden.

Vrijdag

Het was weer tijd om de vrijheid te vieren

Op vrijdag was het Bevrijdingsdag! Dit is de dag waarop we stilstaan bij de vrijheid die wij hebben sinds de Tweede Wereldoorlog. Veel mensen gaan op deze dag naar een Bevrijdingsfestival. Veel andere landen die te maken hadden met de Tweede Wereldoorlog hebben ook een soort Bevrijdingsdag, maar dan vaak 8 mei, de dag dat Duitsland zich officieel overgaf.

‘Obamacare’ wordt ‘Trumpcare’

Het Huis van Afgevaardigden in Amerika stemde in met de nieuwe zorgwet van president Donald Trump. Dit is de eerste stap naar afbraak van de door Republikeinen zo gehate Obamacare. Het voorstel zorgt er onder andere voor dat mensen met een laag inkomen geen subsidie meer krijgen op basis van hun inkomen. Het voorstel moet nu eerst ook nog door de Senaat, maar ook daar hebben de Republikeinen een meerderheid.

Zaterdag

Franse presidentskandidaat Macron slachtoffer van hacks

Volgens zijn campagneteam was Emmanuel Macron slachtoffer van een grote hack-operatie. Gestolen documenten van Macron werden online gepubliceerd. Doel van de actie zou het ondermijnen van zijn campagne tegen Marine Le Pen zijn.

Emmanuel Macron

Politie-uniform niet meer via post bezorgd

De Nationale Politie laat de uniformen niet meer via de normale post bij haar werknemers bezorgen. Vanaf nu wordt het deel van de waardetransport. Eerder kwamen er al berichten naar voren dat er 41 uniformen vermist waren, die misschien in handen van criminelen terecht zijn gekomen. Vanaf nu is er dus extra toezicht op het vervoer van politieuniformen.

Zondag

Excelsior wint van Feyenoord

Het leek al bijna zeker te zijn: Feyenoord zou vandaag kampioen gaan worden. Toch mocht het niet zo zijn. Excelsior won met 3-0 van de Rotterdamse club. Voorlopig zal de Coolsingel dus nog even leeg moeten blijven.

Foto: ANP

Tweede ronde Franse presidentsverkiezingen

Vandaag vindt de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen plaats. De strijd gaat nu tussen Front National-voorvrouw Marine Le Pen en sociaal-liberaal  Emmanuel Macron. Volgens het Franse ministerie van Binnelandse Zaken had rond het middaguur 28,23 procent van de kiezers zijn stem uitgebracht. Volgens de peilingen staat Macron voor.