Heb jij ook wat beters te doen dan iedere avond om acht uur het journaal te checken? Vind je het nieuws te langdradig? Check dan elke zondag het wekelijkse nieuwsoverzicht van TMI: snel, kort én krachtig. Je bent meteen op de hoogte van alles wat er deze week is gebeurd.

Femke Visser

Maandag

Turkije stemt ‘ja’ bij referendum

Met iets meer dan 51 procent van de stemmen werd het Turkse referendum aangenomen. Het referendum zal ervoor zorgen dat een aantal dingen in de grondwet wordt veranderd, die allemaal erg gunstig zijn voor de Turkse president Erdogan. Zo krijgt hij nu meer macht en kan hij zichzelf langer verkiesbaar stellen. Tegenstanders van het referendum zijn nu bang dat Turkije een dictatuur wordt.

 

Dinsdag

Videogames in 2022 officiële sport in Azië

De Olympische Raad van Azië (OCA) heeft gezegd dat E-sports als officiële sport toelaat tot de Asian Games. Dit betekent dat het een officiële sport wordt en dat er kan worden gestreden om medailles.

Supporters FC Twente stappen naar rechter om sluiting supportershome

Het supportershome is een jaar gesloten nadat er pas geleden drugs zijn gevonden. Ook mag er volgens burgemeester Onno van Veldhuizen twee jaar geen alcohol worden geschonken. De fans zijn het hier niet mee eens en willen dat het home gewoon weer open gaat. Daarvoor zijn ze nu naar de rechter gestapt.

Bron: RTV Oost

Woensdag

Plastic soep drijft zelf tot aan Noordpool

Vermoedens waren er al langer, maar nu blijkt dan echt dat ons plastic inmiddels tot aan de Noordpool in de zee drijft. Dit bleek na een expeditie van een aantal onderzoekers die een poging deden om de wereldwijde kaart van drijvend plastic afval compleet te maken. Het zou gaan om ongeveer 300 miljoen kleine stukjes plastic in het gebied.

Europese salamanders gaan ten onder aan schimmel

Het gaat om de schimmel Batrachochytrium salamandrivorans. Deze is voor het eerst in 2010 ontdekt in Europa. Negen van de tien geïnfecteerde salamanders gaan binnen tien dagen dood als ze in contact komen met de schimmel. Omdat de schimmel zich makkelijke kan verspreiden is het lastig ‘m uit te roeien.

Donderdag

Laatste orka Seaworld geboren

Afgelopen donderdag werd de laatste orka in Seaworld, Texas geboren. Dit is de laatste orka, omdat het pretpark heeft besloten te stoppen met haar fokprogramma. Moeder Takara maakt het na de anderhalf jaar durende zwangerschap goed. Er is nog geen naam voor het kindje, omdat nog niet bekend is wat voor geslacht het heeft.

App moet pinpas vervangen

Je kunt natuurlijk al contactloos betalen, maar het idee is dat je vanaf de zomer ook pasloos kunt betalen. Banken komen vanaf de zomer met een app genaamd Payconiq die er voor gaat zorgen dat je geen pas meer nodig hebt om te pinnen.

Vrijdag

Naakte molrat kan achttien minuten zonder zuurstof

Onderzoekers hebben aangetoond dat naakte molratten maar liefst achttien minuten hun adem in kunnen houden. Dit heeft te maken met de manier waarop de molrat suiker omzet. Als de knaagdieren even zonder zuurstof zitten, schakelen ze over op een type stofwisseling op basis van fructose. Hiervoor is geen zuurstof nodig.

Zaterdag

Rijkste 1% van Nederland bezit 28% van het Nederlands vermogen

De rijkste mensen lijken er alleen maar rijker op te worden. Toch valt dat mee. In 2014 bezat de rijkste een procent van Nederland nog 28,5% van het totale Nederlandse vermogen. Een jaar later werd dat 28%. Dit komt vooral door de hoge huizenprijzen.

Paus vergelijkt vluchtelingencentra met concentratiekampen

Tijdens een herdenking in Rome vergeleek paus Franciscus de vluchtelingencentra in Griekenland met concentratiekampen uit de Tweede Wereldoorlog, omdat er heel veel mensen verblijven. Naar schatting zitten er ongeveer 65.000 vluchtelingen in Griekenland.

Zondag

Eerste ronde Franse verkiezingen

Vandaag was de eerste ronde van de Frase presidentsverkiezingen. De opkomst was 1,1% lager dan de laatste verkiezingen van vier jaar geleden. De twee mensen met de meeste stemmen gaan door naar de tweede en beslissende ronde. Die wordt op zondag 7 mei gehouden.