Heb jij ook wat beters te doen dan iedere avond om acht uur het journaal te checken? Vind je het nieuws te langdradig? Check dan elke zondag het wekelijkse nieuwsoverzicht van TMI: snel, kort én krachtig. Je bent meteen op de hoogte van alles wat er deze week is gebeurd.

Femke Visser

Maandag

Schietpartij op Amerikaanse basisschool

In de Californische stad San Bernardino kwamen twee volwassenen en een 8-jarige scholier om het leven na een schietpartij op een basisschool. Daarnaast raakte een 9-jarige leerling gewond. Na het incident schoot de dader zichzelf dood.

Nederlandse man opgepakt voor zeventien plofkraken in Duitsland

Zeventien keer een geldautomaat opblazen: dan heb je een flinke weddenschap verloren. In Utrecht werd een 28-jarige man opgepakt omdat hij sporenonderzoek wordt verdacht van de knalsessies. Er is een mogelijkheid dat de verdachte lid is van de zogenaamde Audi-bende, een groep die net over de Duitse grens plofkraken pleegt en er vervolgens vandoor gaan in snelle Audi’s.

Dinsdag

Kans op herstel Groot Barrièrerif wordt steeds kleiner

Het is het grootste koraalrif ter wereld; het Groot Barrièrerif, maar voor hoe lang nog? Door opwarming van het zeewater gaat de aantasting van het rif steeds verder en herstel wordt steeds onwaarschijnlijker. Maar liefst tweederde van het rif bij Australië is al aangetast door verbleking.

Onderzoek: opnieuw meer mensen met een soa in Nederland

In totaal kregen 20.698 vrouwen en heteroseksuele mannen te horen dat ze chlamydia hadden in 2016. Dat is 11% meer dan in 2015. Afgelopen jaar werden meer dan 143.000 soa-tests gedaan, vijf procent meer dan het voorgaande jaar. Vooral risicogroepen (jongeren onder 25, prostituees en mannen die seks hebben met mannen) laten zich steeds meer testen.

Foto: Shutterstock

 

Aanslag spelersbus Borussia Dortmund

Dinsdagavond vond er een aanslag plaats om de spelersbus van voetbalclub Borussia Dortmund. Er vielen hierbij twee gewonden. Drie explosieven gingen af. Eerder werd gedacht dat het om vuurwerkbommen ging, later zei de politie dat het om serieuze explosieven ging. Dortmund-speler Marc Bartra raakte gewond bij de aanslag. Het motief van de aanslag is nog niet bekend, al worden zowel mogelijke voetbalhooligans als IS genoemd als mogelijke daders.

Foto: AFP

Woensdag

Onderzoek: kwaliteitsverschillen tussen Nederlandse scholen grootste in Europa

Uit een onderzoek van Inspectie Onderwijs bleek dat de kwaliteitsverschillen tussen Nederlandse scholen de grootste zijn in Europa. Dit komt zowel op de basisschool, middelbare school als het hoger onderwijs voor. Op de basisschool is het verschil vooral te zien in het schooladvies dat leerlingen krijgen. Op de middelbare en in het hoger onderwijs blijkt het vooral uit het slagingspercentage van de school. Benieuwd wat dit voor jouw kansen in de toekomst kan betekenen? Lees dan ons artikel hier.

Donderdag

Leven op een maan van Saturnus?

Op deze maan (Encladus) is namelijk water gevonden. De Saturnusmaan zou onderzeese heetwaterbronnen hebben, waarmee de maan aan alle voorwaarden voor leven zou voldoen. Of leven op deze maan echt aanwezig is, moet nog blijken. Hier wordt momenteel onderzoek naar gedaan.

Foto: Volkskrant

Onderzoek Nibud: mensen zijn niet gemaakt om geld te sparen

Het is heel belangrijk om wat geld opzij te zetten voor later, maar uit een nieuw onderzoek van Nibud blijkt dat we dit toch te weinig doen. Maar liefst een op de drie Nederlanders spaart niet genoeg. Zij kunnen met het geld op hun spaarrekening geen financiële tegenslagen opvangen. Het voorlichtingsinstituut geeft als tip om te sparen met een doel, dat maakt het al een stuk makkelijker.

Vrijdag

Canada gaat wiet legaliseren

De Canadese president Justin Trudeau komt een van zijn verkiezingsbeloftes na: wiet wordt legaal in Canada. Je mag 30 gram van het groene goedje in je broekzak houden. Hiermee wordt het in bezit hebben van 30 gram cannabis geoorloofd. Een stuk meer dan in Nederland, waar je ‘maar’ vijf gram wiet op zak mag hebben. Ook mogen Canadezen thuis wiet verbouwen, tot vier plantjes per huishouden. De minimale leeftijd om wiet te mogen kopen staat op achttien jaar, maar de Canadese provincies mogen deze zelf nog verhogen als zij dat nodig vinden.

VVV-Venlo keert terug in Eredivisie

Na een overwinning van 2-1 tegen RKC Waalwijk promoveert VVV-Venlo. Zij hebben nu genoeg punten behaald zodat de eerstvolgende in de rij om te promoveren, SC Cambuur, ze niet meer in kan halen.

Zaterdag

VS doodt 94 IS strijders met ‘moeder aller bommen’

De MOAB (Massive Ordnance Air Blast Bomb) is het meest krachtige explosief van de VS dat niet nucleair is. Amerika gebruikte de bom om 94 IS strijders in Afghanistan te doden. Bij het bombardement stortte ook drie tunnels van Islamitische Staat ingestort. Nog nooit eerder gebruikte de VS dit soort bommen.

Laatste mens geboren in negentiende eeuw overleden

Zaterdagmiddag is de 117-jarige Italiaanse Emma Morano-Martinuzzi overleden. Zij was de laatste mens geboren in de negentiende eeuw. Ze werd in november 1899 geboren.

 

Zondag

Noord-Korea voert weer raketproef uit

Afgelopen week stuurde president Trump een marinekonvooi naar Noord-Korea als reactie op raketproeven. Als reactie liet Noord-Korea weten niet bang te zijn voor de VS en klaar te zijn eventueel een oorlog te voeren. Dit lieten ze merken door afgelopen nacht wederom een proef te doen met raketten. Deze proef is echter weer mislukt: de raket is weer vroegtijdig ontploft. De Verenigde Staten zijn naar eigen zeggen niet verrast: daarom voelen ze niet de noodzaak om te reageren met de marinevloot.

Foto: EPA